Духовникова е профайлър, Карамазов - смолянски следовател, в "Дяволското гърло"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7265156 www.24chasa.bg
Теодора Духовникова и Владо Карамазов в сцена от филма СНИМКИ: АРХИВ НА ПРОДУКЦИЯТА

12-серийната филмова поредица тръгва по Нова тв тази пролет

Труп в едно от езерата е първото мистично убийство в Родопите. Следват още няколко

Tруп в едно от Смолянските езера - така кратък и сух е сигналът, получен в смолянската полиция. Но е напълно достатъчен, за да даде старта на завръзката на “Дяволското гърло” - най-новия криминален сериал, който тръгва тази пролет по Нова тв.

Сигналът е поет от Владо Карамазов (в ролята на следователя), който веднага тръгва с екип за езерото. И там - нищо, никакви следи, няма стъпки, нито смачкани клони и храсти. Не е ясно как трупът е попаднал във водата.

Полицейското куче сякаш е без обоняние, не надушва нищо и само се щура около водата. Пристигат още полицаи, положението не става по-ясно. Но в града вече започва да се носи мълва за мистерията, докато никой все още не може да каже нещастие ли е, или убийство.

“Намерете веднага какво се е случило. Утре ще дойдат журналистите, нали ще питат какво е станало. Какво да им кажа, че извънземните са го пуснали”, с високомерен тон край езерото наставлява

Васил Банов - той е смолянският

прокурор и местният феодал

Всички са го чували неведнъж да казва “Това е моят град!”.

- Да се проверят всички полети и всички самолети, преминали над езерото в последните дни - нарежда Банов.

- Ама то няма никакви тука, нищо не минава отгоре - плахо отговаря един от полицаите.

Така в напразни усилия и много напрежение минават дни, криминалистите не могат да стигнат до никакви отговори, а най-ужасното е, че убийствата продължават. Градът изпада в тиха паника.

Заради тежкото престъпление, което полицията в Смолян не може да разреши, пристига красива следователка от София - Теодора Духовникова. Посреща я колегата ѝ в местната полиция - Владо Карамазов. Двамата се сблъскват със сложна загадка, която ги отвежда в родопската пещера Дяволското гърло.

Ето защо така се казва и 12-серийният български тв филм, заснет специално за Нова тв. Той самият е натоварен с доста мистика, така че това е другата причина за заглавието му.

Една от легендите за пещерата, която се намира в триградското ждрело, е, че там Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си Евридика. В пещерата лъкатуши и подземна река, която е най-голямата загадка там. След опити с оцветяване учени установяват, че реката изминава поне 40 км из Дяволското гърло, докато излезе на повърхността. Иначе името на пещерата идва от формата на бившия вход (сега – изход), наподобяващ дяволска глава.

“Бутиков” - с тази дума,

която обозначава нещо уникално,

Нова тв рекламира сериала

Преди две години, когато от телевизията разговарят с Евтим Милошев (продуцент на филма заедно с колегата си Любо Нейков и компанията им “Дрийм тийм”), всички са на мнение, че трябва да се направи криминална поредица, защото този жанр е интересен и конвертируем. На практика е универсален, защото човешката природа е еднаква независимо от характерните национални и географски особености. Вероятно заради това веднага след началото на снимките Нова тв обявява, че ще се опита да продаде този сериал навън. “Имаме много амбициозни цели за тази продукция и ще се опитаме да излезем с нея и на международния пазар”, казва Вики Политова, тогава главен оперативен директор на “Нова броудкастинг груп”. Днес тя е консултант на Борда на директорите на медийната група.

Cнимките на “Дяволското гърло” започват в началото на август, навръх Преображение, 2017 г. в Пампорово. Всички актьори, целият снимачен екип заедно с продуцентите Евтим Милошев и Любо Нейков се пренасят в Родопите и работят там до 29 септември.

Вдъхновен от атмосферата в мистичната планина, Милошев поканил във вечерта преди Преображение

отец Живко, който прочел

молебен за здраве на целия екип

Впрочем подобно нещо - целият екип да се изнесе извън София за дълго време, докато заснеме филма, е прецедент в киното, което се прави у нас в годините на демокрацията.

Решението е на Милошев и е по-скоро емоционално. Историята в “Дяволското гърло” е инспирирана от географското място, където се разиграва. Засегната е темата за бежанците, както и фактът, че всичко се случва на физическата граница между християнството и исляма. Първоначалната идея е да ситуират действието в Странджа, там, където е пътят на бежанския поток. Един от сценаристите обаче е от Смолян и докато търсят къде, той казва: “Хайде да снимаме в Родопите”.

“Тази идея ме запали емоционално, защото съм снимал “Сървайвър” и знам какво е да направиш изнесена продукция. За риалити шоуто целият екип заедно с участниците работехме на чуждо място извън страната по 3-4 месеца. Сега се случи същото. Само в началото има няколко сцени, заснети в София, иначе цялото действие се развива в Смолян и Пампорово”, обяснява Милошев.

Дори и при промяната на плана пак имало вариант да не снимат толкова далече от София. Нищо не пречело да разположат декорите някъде на Витоша например - и в нея има борове, и в Родопите също.

Валентин Колев - човекът, който отговаря за огледите, отива на място. И звъни по телефона: “Фантастично е, тука дори цветовете са различни, това е магическо място.” Тогава Милошев се свързва с кмета и общината, а всички в Смолян откликват веднага и започват да помагат кой с каквото може.

Oще първия снимачен ден цял Смолян научава за филма. Заради интереса и отношението на смолянчани продуцентите обявяват в социалните мрежи, че търсят доброволци от града, които да се включат в продукцията. Снимат ги в масова сцена на 20 август. Заради нея областната управа се превръща в полицейско управление, в което се заснемат част от сцените. “За мнозина е изненада, но е факт...”, написа тогава областният управител Недялко Славов.

“Дяволското гърло” разказва едно криминално престъпление в 12 епизода, но зад привидните обикновени убийства и насилие се крие

дълбока емоционална история,

която променя съдбите на хората

Прави го и с амбицията да е нещо като летопис на мястото и времето, в което е заснет сериалът.

“От Освобождението насам се смениха три Българии - царска, комунистическа и днешна. Това противопоставя хората, заради кардиналните промени на режима те изпадат в крайни състояния. Така е и във филма - започват да излизат неща, заровени в миналото. Затова той се занимава с човешката природа именно там, на границата на християнството и исляма”, обяснява Милошев. Историческата достоверност е запазена дори и при пресъздаването на механизма на убийствата, тъй като за тях са използвани митове и легенди от родопския край, казва продуцентът.

За пръв път Милошев снима криминален сериал и сам е автор на голяма част от сценария. Освен него сцените са писани от Иван Спасов, Александър Чобанов, Елена Ермова, Владислав Тинчев, както и от съпругата на Милошев - Христина Апостолова (“Столичани в повече” и “Откраднат живот”).

Актьорите са великолепни, е мнението не само на екипа, но и на тези, които вече са видели части от готовите серии. Сред тях освен Духовникова, Карамазов и Васил Банов, са още Валери Йорданов, Стоян Радев, Лидия Инджова и Камелия Хатиб, а режисьори са Павел Веснаков и Митко Димитров.

Духовникова влиза в ролята на профайлъра Мия Язова. “Тя е много интересна. Криминален суперпсихолог, обучена да преговаря с терористи, да води барети. Тя стреля страхотно с пистолет и тича много бързо. Искахме героинята ми да е слаба, но в спортна форма и заради нея тренирах всеки ден. Много е вълнуващо. Сериалът е психологическа драма, защото чрез него се прави психопортрет на нашето общество и така се виждат отношенията в много семейства и тяхното мнение за род, история, памет. С Владимир Карамазов изпълняваме главните роли, като разследваме едно убийство, но покрай него се случват много работи”, разказва актрисата.

И заради хубостта си, но най-вече заради таланта си тя е сред най-търсените актриси в последните години. След ролите си в игралните “Вездесъщият” и “Дъвка за балончета” Духовникова спечели приза “Жена на годината” в категория “Кино”. Играе и в “Откраднат живот” - другия много успешен сериал на Нова тв, продуциран от Евтим Милошев и Любо Нейков. Впрочем ролята ѝ там идва след заснемането на “Дяволското гърло”. Просто премиерата на криминалния сериал се забави, а междувременно сценаристите на “Откраднат живот” ѝ се обаждат с ново предложение. Не знаят обаче, че звънят в момент от живота ѝ, когато тя все още е много напрегната и твърде крехка, след като е преминала през кошмара на диагнозата рак на гърдата. Слава богу, всичко е било успешно и тя е здрава. Играе и в Народния театър.

Същият е пътят и на Карамазов в последните години. И той е в Народния театър, и в “Откраднат живот”, и в другата главна роля на “Дяволското гърло”.

“Смолян. Започвам да усещам колко много ще ми липсват тези два месеца”, пише във фейсбук Карамазов ден след завръщането си в София след снимките. Впрочем той единствен от целия екип се прибира 4 дни по-рано, тъй като започва репетиции на “Танцът Делхи” на Галин Стоев в Народния театър.

По-късно разказва, че

ще помни цял живот сериала,

защото покрай него не само опознава Родопите, но има и усещането, че прави една от най-сложните си роли. “Бих описал ролята си като трагедийна, защото на моя герой му се случват не просто драми, а съдбовни събития – с неговото семейство, с близките му. Беше ми много трудно да го изиграя. Затова, когато приключихме снимките, си казах, че това е един от върховете в професионалното ми развитие – и като преживяване, и като постигане на актьорски дълбочини”, казва Карамазов.

Историята в “Дяволското гърло” свършва с последния 12-и епизод. Всяка от сериите трае по един час, ще се излъчват веднъж седмично тази пролет по Нова тв.