Червеният цвят и обемните яки на мода тази пролет

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7265306 www.24chasa.bg
"Армани" утвърди червеното като цвят на пролетта. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Комбинирайте ги с бляскав тоалет с пайети или камъни

Модерна комбинация между стила от ерата на Великия Гетсби и пищните рокли от кралските балове, това е една от тенденциите, които утвърди Седмицата на модата в Париж. Най-известните дизайнери в света направиха това, съчетавайки бляскави камъни и пайети с надиплени рокли и обемни яки, наподобяващи тези, които са носили благородниците преди 200 г.

Цветът на пролетта определено е червеното. Той присъства във всяка една от колекциите, като при "Армани" е един от основните, редом до тъмносиньото и сребристото. Това не означава, че ще сбъркате, ако заложите на светлите пастелни цветове и буклето. Такива ни показва колекцията на "Шанел". "Валентино" пък предлага винаги модерните през пролетта флорални мотиви и разнообразното съчетание на цветове, сред които изпъква розовото. 

Класическата комбинация между черно и бяло също не е за подценяване. Нея избира "Живанши". Модната къща изненада всички, използвайки латекса като материал за дрехите си. Освен това бе една от малкото, харесали кръстосаното деколте. За официалните си рокли обаче залага на дълбокото, което достига до пъпа на моделите. В повечето колекции дрехите са без презрамки и с равни деколтета.

Голяма част от дизайнерите предпочитат дължината на полата да бъде под коляното, а други я спускат до глезена и я комбинират с дълга цепка. Не забравяйте тази пролет, ако носите пола, тя да е плисирана. Що се отнася до панталоните, изберете изчистените, които се разширяват от кръста към глезена и придават елегантен силует.

Изключение от модните правила е колекцията на Кристиан Диор. Модната къща избира по-феминистки подход. Дрехите се отличават с широки рамена и обемисти ръкави, които придават на жената по-силен силует. Освен това присъстват остри деколтета, които са комбинирани с прозрачна материя. Полите са къси и стигат до средата на бедрото. В един от тоалетите присъства и черен корсет, който наподобява броня, като целта е да се акцентира върху женската сила.

Триизмерни ефекти, скъпоценни камъни и пайети

Вниманието в голяма част от дългите рокли е приковано от триизмерните детайли по тях. В повечето случаи това са цветя от плат, чийто листа са съвсем леко пришити към дрехата. Цветовете им може да бъдат каквито искате - да се сливат с роклята или пък напълно да й контрастират. Този ефект може да обхване цялата рокля, правейки я обемна и релефна, сякаш сте облекли листата на цвете. 

Друг търсен ефект е блясъкът, а няма как да го постигнете по-добре от скъпоценните камъни и пайетите. Най-хубавото при тях е, че може да ги съчетаете във всекидневните си тоалети. Никой няма да каже, че е прекалено официално да сложите скъпоценна брошка на ревера си. 

Обемни яки 

Колкото по-големи са яките тази пролет, толкова по-добре. Нека са обемни и да имат поне няколко пласта, като не е лошо да стигат до брадичката на жената. Понякога яката може да бъде прикрепена към тоалета, а в друг случай да се слага отделно.

Широки палта

Пролетта е времето на тънките палта. За 2019-а ще са модерни широките модели, които падат свободно по тялото. Не е задължително да имат шапка, цип, копчета или дори колан. Акцентира се върху ревера на палтото, който може да бъде в различен цвят или по-широк от обикновено.

Разноцветни ресни, панделки и пера 

Ресните присъстват като детайл в почти всички колекции на Седмицата на модата в Париж. Най-застъпени са при "Армани". Модната къща ги използва като ефектно допълнение към палта и поли. Ресни използва и "Живанши", но специфичното при тази модна къща е, че един тоалет комбинира всевъзможни цветове ресни - бяло, черно, оранжево, синьо, розово, лилаво, жълто, червено и др. Целта е да се създаде ефект, който да привлече вниманието, особено докато жената ходи или танцува.

Перата са още един детайл, който е често използван. Те може да се прикачат към яката на дрехата, към ръкавите или към края на пола или рокля. Панделките не остава по-назад. Те се поставят буквално навсякъде - на гърдите, на сакото, дори и към прическата.

Рокли без ръкави 

Много ефектни са късите или дълги рокли с "фалщиви ръкави". Те сякаш са заметнати назад към гърба и оставят ръцете на показ. "Живанши" пусна на подиума няколко такива модела. Специфичното при тях е, че не са прилепнали около тялото, а падат свободно около него.

Рокля, чийто ръкави падат назад
Рокля, чийто ръкави падат назад