82 хиляди лева даде българската държава за ценните предмети на Батенберг (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7269973 www.24chasa.bg
Това е първото участие в подобен търг за български исторически ценности.

Очаква се предметите да бъдат в България в петък

82 хиляди лева (заедно с 25 % тръжна такса) е платила българската държава за портрета на Александър I Батенберг и 3 сребърни подноса, които князът е получил по време на пристигането си в България от възторжените посрещачи.

Това е първото участие в подобен търг за български исторически ценности, съобщи министърът на културата Боил Банов при връщането си от Виена.

Вчера там аукционната къща "Доротеум" обяви търг за вещи от наследството на Батенберг I. Те за първи път се появяват в публичното пространство. "Нашият конкретен интерес е бил точно към споменатите 4 предмета, защото те са с най-голяма историческа стойност. Емоцията беше невероятна, когато видяхме този портрет, на който Батенберг е нарисуван с правилна форма и калпак, поставен във великолепна рамка", сподели министър Банов, който лично е наблюдавал търга и наддавал в залата.

На търга са се явили около 100 човека, но е имало и много наддавания по телефона. 

Участието на българската държава до последния момент е било пазена в тайна, за да не скочат рязко цените на предметите, от които сме се интересували.

Срещу нас е имало едно наддаване по телефона, но след купуването на втория поднос, цената на третия вече се е вдигнала с 2 хил. евро, явно заради проявения от купувач интерес.

Най-вероятно подносите ще бъдат предадени на Националния исторически музей, откъдето е дошла и справката за най-ценните предмети в аукциона. В момента те ще бъдат разгледани от реставратор, опаковани и се очаква да пристигнат в България в петък.

Министър Боил Банов е много благодарен на министъра на финансите Владислав Горанов и на мин.-председателя за оказаното съдействие, защото, както казва той: "Само държава, която цени миналото си, има и бъдеще".

Все още не е решено къде ще бъде изложен портретът на Батенберг, но най-вероятно първото му публично показване ще бъде в изложба за Фердинанд, която се подготвя от Националната галерия.

Александър Батенберг със съпругата и сина си
Александър Батенберг със съпругата и сина си

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал