Търновци предлагат: Денят на Конституцията - официален празник

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7270118 www.24chasa.bg
Даниел Панов и Цвета Караянчева представиха програмата за отбелязване на 140 г. от приемането на Търновската конституция СНИМКА: Дима Максимова

Денят на Търновската конституция - 16 април, да стане официален празник, предлага Инициативен комитет от великотърновци, начело с кмета Даниел Панов. Инициативата на 15 авторитетни историци, юристи, ректори и общественици бе обявена от Панов пред председателя на парламента Цвета Карянчева в сградата на Учредителното събрание по повод 140 г. от първия парламент и приемането на Търновската конституция. "Настояваме също Велико Търново да получи статут на историческа и духовна столица на България. Това не е израз на местен патриотизъм. Този статут е символ за значението на Велико Търново в българската държавност и ще бъде почит към нашите предци. След Освобождението Търново е считан за вечната столица на България, думите са на великия ни съгражданин Стефан Стамболов", каза Даниел Панов.

Цвета Караянчева поясни, че обявяването на новия официален празник няма да стане за бележитата годишнина. "Изчакваме предложението да бъде официално входирано в парламента и ще го обсъдим с правителството и народното събрание, защото това ще е още един почивен ден", обясни Караянчева. Тя отбеляза, че Денят на Конституцията е не по-малко важен от датите на Съединението и Независимостта, защото с приемането на прогресивния основен закон Княжество България тръгва по своя самостоятелен път на развитие.

140-годишнината от бележитите събития, случили се в Търново, ще бъде чествана с поредица прояви. Акцентът ще е на 16 април, когато настоящите депутати ще заседават в историческата сграда в старата столица. "Ще гласуваме общо обръщение към българския народ за следващите 140 г., а може би и следващите 200 г напред", каза Караянчева. Водят се разговори с образователното министерство във всяко българско училище да има урок по Конституция", разясни тя.

Даниел Панов допълни, че на 15 април в Търново ще се проведе научна конференция, посветена на Търновската конституция и тържествено заседание на Конституционния съд, водено от проф.Борис Велчев. "Очакваме потвърждение и от председателя на Веницианската комисия Джани Букикио. Честванията преминават и под знака на още една годишнина - 150 г. на читалище "Надежда", където ще бъде подредена изложба за Учредителното събрание", обясни кметът.

В рамките на програмата за 140 години Търновска конституция на 5 февруари ще има концерт на Софийската филхармония в зала "България". На 10 февруари ще е Ден на отворени врати в парламента, където ще бъде изложен оригиналът на Търновската конституция и дневниците на Учредителното събрание. Състезание по дебати за ученици и студенти и пътуваща изложба с артефакти и снимки от работата на първите законотворци също са част от проявите.