Младите слушат класическа музика, за да избягат от шума на съвременния живот

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7270225 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Младите хора придобиват нови музикални навици и все по-голяма част от тях предпочитат класическата музика като начин да се откъснат от шума на съвременния живот.

Това сочат данните от изследване на компанията Bauer Media - собственик на новооснованото британско онлайн радио Scala Radio, което тръгва в ефир от март и цели да предоставя повече класическо музикално съдържание, насочено към младата аудитория, пише "Гардиън". Резултатите на проучването показват, че идеята не е безпочвена.

Според него се е появило ново поколение слушатели, които преминават към класическа музика чрез различни източници. 48% от анкетираните под 35 години се натъкват на такава чрез класически версии на популярни песни като кавъра на Brooklyn Duo на песента Blank Space на Тейлър Суифт, предава Дневник

74% процента от хората на тази възраст пък казват, че са слушали класическа музика в изпълнение на оркестър по време на филмова прожекция. Подобни събития се организират и в България от няколко години като филм-концертите "Хари Потър", "Властелинът на пръстените" и "Страната Ла-ла-ла", в които филмовата музика се изпълнява на живо от оркестър в залата, докато публиката гледа.

"Проучването ни показва, че филмовите прожекции, събития като Secret Cinema и тематичните изпълнения като Pete Tong Ibiza Classics са ключови при излагането на аудиторията под 44 години на класическа музика", се казва в анализа на компанията.

Според 19-годишния британски композитор на класическа музика Джак Пепър, който ще бъде част от екипа на новото радио, класическата музика страда от погрешното схващане, че не е актуална, както и че е стерилна и недостъпна. "Онова, което много хора не осъзнават, е, че класическата музика е придружена от един автентичен модерен наратив, който кореспондира с хората."

Въздействието на класическите произведения, ползвани в саундтраковете на филми, видеоигри и някои праймтайм телевизионни сериали, показват, че дори големите класици имат какво да кажат по съвременните теми, допълва Пепър. "Дори класическите майстори имат шокиращи, забавни, хумористични и понякога трагични житейски истории. Композиторът на класическа музика е нормално човешко същество със същите върхове и спадове, които можем да почувстваме близки."

Нарастващата популярност на класическата музика сред младите хора следва няколко други скорошни проучвания във Великобритания, които показват, че все повече младежи смятат арт галериите и музеите за светилища, както и че продажбите на поезия сред младите читатели в страната са се увеличили.