„Константин Кацаров. Пътят към върха“ – биографична книга за един от забравените български юристи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7280515 www.24chasa.bg

В книгата „Константин Кацаров. Пътят към върха“ Венелин Цачевски описва жизнения и професионалния път на проф. Константин Кацаров – забележителен учен юрист, историк, публицист, общественик, демократ и патриот. Макар и изгнаник по политически причини, съдбата на България отвъд Желязната завеса никога не остава безразлична за изтъкнатия професор по право в Швейцария, който чете лекции и в редица университети, и е член на Международната правна асоциация, Словашката академия на науките и други организации.

Константин Кацаров е роден през 1898 г. в София. Завършва висше юридическо образование и защитава докторат в университета в Берн. През 1931 г. е назначен за доцент, а от 1936 г. е професор по търговско и международно право в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Там той преподава до 1947 г. Получава международно признание като учен и експерт по търговско право и в областта на индустриалната собственост.

В периода 1921 – 1950 г. е член на Висшата законодателна комисия. През 1953 г. е обвинен в шпионаж и осъден на 15 години лишаване от свобода от комунистическия режим. Лежи във варненския затвор една година, след което Върховният съд отменя присъдата му като незаконосъобразна. Истинската причина за политическата му реабилитация е необходимостта от помощта му по сложен международен казус, в който участва и България.

През 1956 г. Константин Кацаров напуска България и до края на живота си (1980) живее в Швейцария. Автор е на фундаменталния труд „Теория на национализацията“, който е преведен на седем езика и издаден в единадесет страни. В 1960 г. учредява в Женева консултантска компания по индустриална собственост. През 1963–1969 г. е преподавател по търговско право в Женевския университет.

В 1969 г. по инициатива и с лични средства на Константин Кацаров е основана фондация „Константин и Зиновия Кацарови“ към Общия фонд на Женевския университет. Оттогава фондацията е предоставила стипендии на стотици българи в областта на образованието, науката, изкуството и културата.

През 1974 г. Кацаров дарява на Народна библиотека 1500 тома лична колекция от книги на немски, френски, руски и английски език в областта на международното публично и частно право.

През 2016 г. посмъртно е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен.

На българските читатели Константин Кацаров е познат с книгите „60 години живяна история“, „Проиграната победа“, „Светът отблизо“ и др.

Проф. Константин Кацаров заема достойно място в съвременната история на България и има голям принос за разширяването на българо-швейцарските връзки в научната и културната област.

„Аз съм благодарен за хубавото, което ми бе дарено да видя, да възприема, да изживея; но аз съм благодарен и за страданието, с което това бе съпроводено. Защото едва страданието ни прави да виждаме по-задълбочено и да разбираме същината на събитията, хората и нещата. Само в страданието и след страданието човек може истински да прозре и осъзнае своето време.“

Константин Кацаров

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито

Личният живот на аржентинската футболна легенда Диего Армандо Марадона е изпъстрен с куп скандали. Затова не е никак чудно, че името му отново е замесено в дело за бащинство. Към днешна дата Марадона има припознати двама синове и три дъщери от четири различни жени. Сред тях са бившите му съпруга и годеница - Клаудия Вилафане и Вероника Охеда