„Константин Кацаров. Пътят към върха“ – биографична книга за един от забравените български юристи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7280515 www.24chasa.bg

В книгата „Константин Кацаров. Пътят към върха“ Венелин Цачевски описва жизнения и професионалния път на проф. Константин Кацаров – забележителен учен юрист, историк, публицист, общественик, демократ и патриот. Макар и изгнаник по политически причини, съдбата на България отвъд Желязната завеса никога не остава безразлична за изтъкнатия професор по право в Швейцария, който чете лекции и в редица университети, и е член на Международната правна асоциация, Словашката академия на науките и други организации.

Константин Кацаров е роден през 1898 г. в София. Завършва висше юридическо образование и защитава докторат в университета в Берн. През 1931 г. е назначен за доцент, а от 1936 г. е професор по търговско и международно право в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Там той преподава до 1947 г. Получава международно признание като учен и експерт по търговско право и в областта на индустриалната собственост.

В периода 1921 – 1950 г. е член на Висшата законодателна комисия. През 1953 г. е обвинен в шпионаж и осъден на 15 години лишаване от свобода от комунистическия режим. Лежи във варненския затвор една година, след което Върховният съд отменя присъдата му като незаконосъобразна. Истинската причина за политическата му реабилитация е необходимостта от помощта му по сложен международен казус, в който участва и България.

През 1956 г. Константин Кацаров напуска България и до края на живота си (1980) живее в Швейцария. Автор е на фундаменталния труд „Теория на национализацията“, който е преведен на седем езика и издаден в единадесет страни. В 1960 г. учредява в Женева консултантска компания по индустриална собственост. През 1963–1969 г. е преподавател по търговско право в Женевския университет.

В 1969 г. по инициатива и с лични средства на Константин Кацаров е основана фондация „Константин и Зиновия Кацарови“ към Общия фонд на Женевския университет. Оттогава фондацията е предоставила стипендии на стотици българи в областта на образованието, науката, изкуството и културата.

През 1974 г. Кацаров дарява на Народна библиотека 1500 тома лична колекция от книги на немски, френски, руски и английски език в областта на международното публично и частно право.

През 2016 г. посмъртно е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен.

На българските читатели Константин Кацаров е познат с книгите „60 години живяна история“, „Проиграната победа“, „Светът отблизо“ и др.

Проф. Константин Кацаров заема достойно място в съвременната история на България и има голям принос за разширяването на българо-швейцарските връзки в научната и културната област.

„Аз съм благодарен за хубавото, което ми бе дарено да видя, да възприема, да изживея; но аз съм благодарен и за страданието, с което това бе съпроводено. Защото едва страданието ни прави да виждаме по-задълбочено и да разбираме същината на събитията, хората и нещата. Само в страданието и след страданието човек може истински да прозре и осъзнае своето време.“

Константин Кацаров

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На странна молба за помощ станаха свидетели пътниците на софийското метро. Столичанин с табела на врата подчертаваща нуждата му от наркотици и билки посрещаше забързаните граждани на входа на метростанция Сердика. Дали обаче някой е откликнал на молбата му не е

Вратарят на "Аталанта" Пиерлуиджи Голини бе зарязан от сексапилната си половинка. Джулия Проведи сама обяви края на връзката им. "Предпочитам да го кажа аз - написа тя в инстаграм. - Двамата с Пиерлуиджи скъсахме днес. Причините са лични. Със сигурност всеки вестник и сайт ще ви съобщават защо, но истината знаем само аз и Пиерлуиджи.

Четирикратният шампион в най-голямата колоездачна обиколка "Тур дьо Франс" Крис Фрум се потроши при катастрофа по време на подготовката си за надпреварата, която започва на 6 юли. Британецът се блъсна нелепо в стена на къща. Той пусна кормилото, за да си издуха носа. Сблъсъкът е станал с 60 км/ч. Фрум бе опериран над осем часа,