По стъпките на Ромео и Жулиета в Италия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7289005 www.24chasa.bg
В Пиенца може да се видят плакати на Оливия Хъси и Ленърд Уайтинг, които пият газирани напитки в паузата на снимките на филма. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Как да обиколим местата, в които Франко Дзефирели снима филма за влюбените

Милиони по света свързват и до днес Ромео и Жулиета с лицата на актьорите Оливия Хъси и Ленърд Уайтинг, увековечени във филма на Франко Дзефирели. През 1968 г. италианският режисьор снима “Ромео и Жулиета” по трагедията на Шекспир, избирайки за ролите на най-известните влюбени в света непълнолетните тогава Оливия и Ленърд (тя на 16, той на 17 г.).

Верона е градът, символ на влюбените. Въпреки че Шекспировата трагедия му подарява слава, с която никое друго място по света не може да се похвали, Верона не е градът, в който е сниман легендарният филм на Дзефирели.

Роденият във Флоренция режисьор, който по онова време тъкмо завършва стажуването си при Лукино Висконти, познава перфектно родната област Тоскана. Затова и избира да снима голяма част от сцените на филма си в намиращото се там градче Пиенца.

Други сцени от филма снима в градчето Тускания (област Лацио), в Губио (област Умбрия) и в Артена, близо до Рим. Музикалната рамка на филма е дело на композитора Нино Рота. Неговите ноти звучат в началото на лентата на фона на панорамата на Верона. След това обаче режисьорът снима филма из въпросните селища, въпреки че зрителят продължава да си мисли, че гледа Верона. 

Но ето и къде точно в Италия са снимани сцените на трагичната любов. Всичко започва на бала в къщата на фамилията Капулети. Той е сниман в

Палацо Пиколомини

в Пиенца - Жулиета

танцува и тича

из двора му. Тук идват Меркуцио и Ромео.

След като се запознава с Жулиета, през нощта Ромео изкачва стените на покоите ѝ и се озовава на прочутия балкон на Жулиета. Зрителят не знае, че в този момент режисьорът го прехвърля в Палацо Боргезе в Артена, до Рим, където са снимани въпросните сцени. Датиращият от XVII век дворец е собственост на кардинал Шипионе Боргезе, който събира и безценната колекция картини и скулптури, които могат да се видят и днес в галерия “Боргезе” в Рим. 

Сцената с разговора между Бенволио и Меркуцио пък е снимана в Губио, област Умбрия. В намиращия се до Перуджа град са снимани най-турбулентните сцени - на дуела между Тебалдо и Меркуцио и този между Тебалдо и Ромео. На Виа Дукале пък се намира къщата на Монтеки.

Ромео и Жулиета се женят тайно – снимките са в базиликата “Сан Пиетро” в Тускания. Това е градче на границата между Лацио и Тоскана – тази зона е известна като Етрурия. В същата църква е сниман и трагичният край на филма, както и семейната гробница на Жулиета.

Филмът на Дзефирели получава през 1969 г. 8 номинации за “Оскар”, но печели само за операторско майсторство на Паскуалино де Сантис и за костюмите на Данило Донати.

Как Дзефирели се спира на Ленърд Уайтинг и Оливия Хъси? Първоначално ролята на Ромео се предлага на Пол Маккартни. След тримесечен кастинг с над 300 момчета обаче режисьорът избира Ленърд Уайтинг, когото определя като “младеж с магическо лице - леко меланхолично и нежно, от типа млад идеалист”. 

Дзефирели вижда Оливия Хъси за пръв път в Лондон при кастинга за една опера и остава запленен от красотата и театралния ѝ талант. Въпреки това тя първоначално не е избрана от режисьора за ролята на Жулиета, тъй като е доста закръглена. Селекционираната от Дзефирели друга актриса обаче реже косите си малко преди началото на снимките, с което на практика губи от ефекта, който е имала за режисьора. Оливия Хъси се явява отново на пробни снимки с други 500 момичета и в крайна сметка е предпочетена от режисьора. През цялото време на снимките на “Ромео и Жулиета” Дзефирели следи за фигурата ѝ и заповядва да не се сервира никога паста на актьорите. 

Сами по себе си местата, където е сниман “Ромео и Жулиета”, са бижута, които си заслужават туристическа визита.

Пиенца e есенцията

на най-добрата

Тоскана

Само върху педя земя може да се види изключителна концентрация на природна красота, история, архитектура, кухня и вино. Седнали удобно в някое заведение и отпивайки бавно от чаша червено тосканско вино, може да наблюдавате под терасата си спектакъл, достоен за шедьовър на ренесансов гений. Отдолу се разстила прочутата с прелестите си долина Вал д’Орча, чиито вити алеи с кипариси красят всяка тосканска картичка. За да се насладите максимално на тази хубост, идете в Пиенца през пролетта или есента - тогава колоритът е невероятен. И през останалите сезони обаче природата ще ви се отплати по достоен начин.

Пиенца е градче, разположено на юг от Сиена и близо до Монтепулчано и Монталчино – все дестинации, свързани с най-качественото тосканско вино. Пътувайки до него, се любувате на пейзажи от хълмове и долини, преминаващи един в друг с меки извивки. По принцип на Вал д’Орча, най-красивата тосканска долина, може да се насладите и от Монтепулчано и Сан Куирико д’Орча, но Пиенца ви предлага място за спектакъла на първия ред.

Пиенца е известен като идеалния град. Като такъв е изграден през Ренесанса по идея на големия хуманист Енеа Силвио Пиколомини, който по-късно става папа Пий II. Разполагайки с достатъчно финансови средства, Енеа си поставя за цел да превърне скромното си на вид родно място в утопичен град, който да въплъщава принципите и философията на класическата епоха и на Италианския ренесанс.

Енеа поверява проекта си на архитект Бернардо, известен като Роселино. Само за три години той реализира хармонична композиция от сгради и площади, сред които катедралата, папската резиденция, или Палацо Пиколомини, кметството и централния площад.

Площад “Пий II” е

с изключително

хармонична форма,

която подчертава по най-достоен начин обкръжаващите го сгради. 

На площада се намира и кладенец, известен като Кладенеца на кучетата. В катедралата “Ил Дуомо” могат да се видят няколко известни творби на художници от онова време. Вдясно от катедралата се намира прекрасният Палацо Пиколомини, от чиято тераса се открива най-великолепната панорама към Вал д’Орча, която може да си представим. Именно в тази сграда Ромео и Жулиета от филма се срещат за пръв път на бала в дома на фамилия Капулети. Разглеждайки палата музей, може да видите как във всяка зала са изложени огромни черно-бели снимки на сцените от филма, заснети в този или онзи кът.

Kaк се стига до Пиенца? С кола от Флоренция – по магистралата А1 Флоренция-Рим. Излезте на изход Валдикиана-Бетоле, продължете в посока Торита ди Сиена и следвайте указанията за Пиенца.

С кола от Рим – по магистралата Рим-Флоренция, след това излезте на изход Кюзи-Кианчано Терме и поемете по път SS146, който води към Кианчано Терме, Монтепулчано, а след това към Пиенца.

С влак или автобус – трябва да слезете на гара Кюзи-Кианчано Терме, след което да вземете автобус за Пиенца. Друг вариант – до гарата на Буонконвенто, а след това с автобус до Пиенца.

В Тускания е

базиликата

“Сан Пиетро”

В разположената на 90 км северно от Рим Тускания и в нейната базилика в романски стил “Сан Пиетро” са снимани ключови сцени на филма с участието на Оливия Хъси и Ленърд Уайтинг. Именно в тази църква двамата влюбени се вричат във вечна вярност пред монаха Лоренцо и под закрилата на бавачката. В криптата на “Сан Пиетро” е и фамилната гробница на Жулиета.

Тускания се намира в зоната на Туша, на границата между Лацио и Тоскана. Това е Южна Етрурия, както е древното име на района. Тускания очарова със средновековния си вид, но всъщност е с много по-древен произход, водещ към етруските и древните римляни. Църквата “Сан Пиетро” и площадът пред нея, които се виждат във филма на Дзефирели, са в романски стил и датират от XI век. Базиликата се издига върху едноименния хълм, на който в миналото се намирал етруски некропол.

До олтара се намира и криптата, пред която има 28 колони. Тук се развива драмата със самоубийството на двамата влюбени.

Как да стигнем до Тускания?

Градът се намира близо до Витербо. Може да се стигне с кола от Рим по магистралата А12 Рим-Чивитавекия (Аурелия) – до Таркуиния, а след това по провинциалния път SP3. От север до Тускания може да се стигне по магистралата А1 до Орте. Оттам се хваща държавният път SS 675 до Витербо. С влак най-близките гари са Витербо, Таркуиния, Монталто ди Кастро и Орте. 

В Артена е балконът

на Жулиета

Артена се издига върху хълм от варовик, разположен на 40-ина километра южно от Рим. Средновековното борго на Артена е място за снимките на няколко италиански филма, най-вече заради прелестната си архитектоника и тесни виещи се улички. Те могат да се изкачат само пеша или с мулета. Артена разполага с най-дългия пешеходен остров в Европа. Тук смог няма, а за таксита служат магарета и мулета. Как да стигнем до Артена? С влак от Рим до Валмонтоне, а оттам с автобус. С кола от Рим – по магистралата Рим-Неапол до изход Валмонтоне. 

Губио е най-древният

град в Умбрия

Губио е шедьовър на средновековната архитектура. Разположеният на 210 км североизточно от Рим град е сред най-античните в Умбрия – в него може да се види и древноримски театър. През XIV век обаче градът достига най-големия си разцвет. Прелестни са Палацо дей Консоли с красивата си фасада и катедралата – “Ил Дуомо”. Пред него се намира и Палацо Дукале – ренесансово творение, изградено от Федерико да Монтефелтро. Коледното дърво, което се украсява всяка година в Губио, е най-голямото в света според Книгата на Гинес. 

Как се стига от Рим? По магистралата А1 до Орте, след това към Губио.

От север – по магистралата А1 до Арецо и после до Губио.

С влак – по линията Рим-Анкона до гарата Фосато ди Вико/Губио.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият нападател на "Реал" (Мадрид) и "Пари Сен Жермен" Хесе Родригес е безмилостен към бившата си половинка Аура Руис. Той иска да прати сексбомбата в затвора. "Подаде жалба за обиди и клевети - разкри знойната красавица. - Преди няколко дни ми казаха, че ще отидем на съд. Той ме съди за едно евро и от три до пет години затвор.

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.

Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.