По стъпките на Ромео и Жулиета в Италия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7289005 www.24chasa.bg
В Пиенца може да се видят плакати на Оливия Хъси и Ленърд Уайтинг, които пият газирани напитки в паузата на снимките на филма. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Как да обиколим местата, в които Франко Дзефирели снима филма за влюбените

Милиони по света свързват и до днес Ромео и Жулиета с лицата на актьорите Оливия Хъси и Ленърд Уайтинг, увековечени във филма на Франко Дзефирели. През 1968 г. италианският режисьор снима “Ромео и Жулиета” по трагедията на Шекспир, избирайки за ролите на най-известните влюбени в света непълнолетните тогава Оливия и Ленърд (тя на 16, той на 17 г.).

Верона е градът, символ на влюбените. Въпреки че Шекспировата трагедия му подарява слава, с която никое друго място по света не може да се похвали, Верона не е градът, в който е сниман легендарният филм на Дзефирели.

Роденият във Флоренция режисьор, който по онова време тъкмо завършва стажуването си при Лукино Висконти, познава перфектно родната област Тоскана. Затова и избира да снима голяма част от сцените на филма си в намиращото се там градче Пиенца.

Други сцени от филма снима в градчето Тускания (област Лацио), в Губио (област Умбрия) и в Артена, близо до Рим. Музикалната рамка на филма е дело на композитора Нино Рота. Неговите ноти звучат в началото на лентата на фона на панорамата на Верона. След това обаче режисьорът снима филма из въпросните селища, въпреки че зрителят продължава да си мисли, че гледа Верона. 

Но ето и къде точно в Италия са снимани сцените на трагичната любов. Всичко започва на бала в къщата на фамилията Капулети. Той е сниман в

Палацо Пиколомини

в Пиенца - Жулиета

танцува и тича

из двора му. Тук идват Меркуцио и Ромео.

След като се запознава с Жулиета, през нощта Ромео изкачва стените на покоите ѝ и се озовава на прочутия балкон на Жулиета. Зрителят не знае, че в този момент режисьорът го прехвърля в Палацо Боргезе в Артена, до Рим, където са снимани въпросните сцени. Датиращият от XVII век дворец е собственост на кардинал Шипионе Боргезе, който събира и безценната колекция картини и скулптури, които могат да се видят и днес в галерия “Боргезе” в Рим. 

Сцената с разговора между Бенволио и Меркуцио пък е снимана в Губио, област Умбрия. В намиращия се до Перуджа град са снимани най-турбулентните сцени - на дуела между Тебалдо и Меркуцио и този между Тебалдо и Ромео. На Виа Дукале пък се намира къщата на Монтеки.

Ромео и Жулиета се женят тайно – снимките са в базиликата “Сан Пиетро” в Тускания. Това е градче на границата между Лацио и Тоскана – тази зона е известна като Етрурия. В същата църква е сниман и трагичният край на филма, както и семейната гробница на Жулиета.

Филмът на Дзефирели получава през 1969 г. 8 номинации за “Оскар”, но печели само за операторско майсторство на Паскуалино де Сантис и за костюмите на Данило Донати.

Как Дзефирели се спира на Ленърд Уайтинг и Оливия Хъси? Първоначално ролята на Ромео се предлага на Пол Маккартни. След тримесечен кастинг с над 300 момчета обаче режисьорът избира Ленърд Уайтинг, когото определя като “младеж с магическо лице - леко меланхолично и нежно, от типа млад идеалист”. 

Дзефирели вижда Оливия Хъси за пръв път в Лондон при кастинга за една опера и остава запленен от красотата и театралния ѝ талант. Въпреки това тя първоначално не е избрана от режисьора за ролята на Жулиета, тъй като е доста закръглена. Селекционираната от Дзефирели друга актриса обаче реже косите си малко преди началото на снимките, с което на практика губи от ефекта, който е имала за режисьора. Оливия Хъси се явява отново на пробни снимки с други 500 момичета и в крайна сметка е предпочетена от режисьора. През цялото време на снимките на “Ромео и Жулиета” Дзефирели следи за фигурата ѝ и заповядва да не се сервира никога паста на актьорите. 

Сами по себе си местата, където е сниман “Ромео и Жулиета”, са бижута, които си заслужават туристическа визита.

Пиенца e есенцията

на най-добрата

Тоскана

Само върху педя земя може да се види изключителна концентрация на природна красота, история, архитектура, кухня и вино. Седнали удобно в някое заведение и отпивайки бавно от чаша червено тосканско вино, може да наблюдавате под терасата си спектакъл, достоен за шедьовър на ренесансов гений. Отдолу се разстила прочутата с прелестите си долина Вал д’Орча, чиито вити алеи с кипариси красят всяка тосканска картичка. За да се насладите максимално на тази хубост, идете в Пиенца през пролетта или есента - тогава колоритът е невероятен. И през останалите сезони обаче природата ще ви се отплати по достоен начин.

Пиенца е градче, разположено на юг от Сиена и близо до Монтепулчано и Монталчино – все дестинации, свързани с най-качественото тосканско вино. Пътувайки до него, се любувате на пейзажи от хълмове и долини, преминаващи един в друг с меки извивки. По принцип на Вал д’Орча, най-красивата тосканска долина, може да се насладите и от Монтепулчано и Сан Куирико д’Орча, но Пиенца ви предлага място за спектакъла на първия ред.

Пиенца е известен като идеалния град. Като такъв е изграден през Ренесанса по идея на големия хуманист Енеа Силвио Пиколомини, който по-късно става папа Пий II. Разполагайки с достатъчно финансови средства, Енеа си поставя за цел да превърне скромното си на вид родно място в утопичен град, който да въплъщава принципите и философията на класическата епоха и на Италианския ренесанс.

Енеа поверява проекта си на архитект Бернардо, известен като Роселино. Само за три години той реализира хармонична композиция от сгради и площади, сред които катедралата, папската резиденция, или Палацо Пиколомини, кметството и централния площад.

Площад “Пий II” е

с изключително

хармонична форма,

която подчертава по най-достоен начин обкръжаващите го сгради. 

На площада се намира и кладенец, известен като Кладенеца на кучетата. В катедралата “Ил Дуомо” могат да се видят няколко известни творби на художници от онова време. Вдясно от катедралата се намира прекрасният Палацо Пиколомини, от чиято тераса се открива най-великолепната панорама към Вал д’Орча, която може да си представим. Именно в тази сграда Ромео и Жулиета от филма се срещат за пръв път на бала в дома на фамилия Капулети. Разглеждайки палата музей, може да видите как във всяка зала са изложени огромни черно-бели снимки на сцените от филма, заснети в този или онзи кът.

Kaк се стига до Пиенца? С кола от Флоренция – по магистралата А1 Флоренция-Рим. Излезте на изход Валдикиана-Бетоле, продължете в посока Торита ди Сиена и следвайте указанията за Пиенца.

С кола от Рим – по магистралата Рим-Флоренция, след това излезте на изход Кюзи-Кианчано Терме и поемете по път SS146, който води към Кианчано Терме, Монтепулчано, а след това към Пиенца.

С влак или автобус – трябва да слезете на гара Кюзи-Кианчано Терме, след което да вземете автобус за Пиенца. Друг вариант – до гарата на Буонконвенто, а след това с автобус до Пиенца.

В Тускания е

базиликата

“Сан Пиетро”

В разположената на 90 км северно от Рим Тускания и в нейната базилика в романски стил “Сан Пиетро” са снимани ключови сцени на филма с участието на Оливия Хъси и Ленърд Уайтинг. Именно в тази църква двамата влюбени се вричат във вечна вярност пред монаха Лоренцо и под закрилата на бавачката. В криптата на “Сан Пиетро” е и фамилната гробница на Жулиета.

Тускания се намира в зоната на Туша, на границата между Лацио и Тоскана. Това е Южна Етрурия, както е древното име на района. Тускания очарова със средновековния си вид, но всъщност е с много по-древен произход, водещ към етруските и древните римляни. Църквата “Сан Пиетро” и площадът пред нея, които се виждат във филма на Дзефирели, са в романски стил и датират от XI век. Базиликата се издига върху едноименния хълм, на който в миналото се намирал етруски некропол.

До олтара се намира и криптата, пред която има 28 колони. Тук се развива драмата със самоубийството на двамата влюбени.

Как да стигнем до Тускания?

Градът се намира близо до Витербо. Може да се стигне с кола от Рим по магистралата А12 Рим-Чивитавекия (Аурелия) – до Таркуиния, а след това по провинциалния път SP3. От север до Тускания може да се стигне по магистралата А1 до Орте. Оттам се хваща държавният път SS 675 до Витербо. С влак най-близките гари са Витербо, Таркуиния, Монталто ди Кастро и Орте. 

В Артена е балконът

на Жулиета

Артена се издига върху хълм от варовик, разположен на 40-ина километра южно от Рим. Средновековното борго на Артена е място за снимките на няколко италиански филма, най-вече заради прелестната си архитектоника и тесни виещи се улички. Те могат да се изкачат само пеша или с мулета. Артена разполага с най-дългия пешеходен остров в Европа. Тук смог няма, а за таксита служат магарета и мулета. Как да стигнем до Артена? С влак от Рим до Валмонтоне, а оттам с автобус. С кола от Рим – по магистралата Рим-Неапол до изход Валмонтоне. 

Губио е най-древният

град в Умбрия

Губио е шедьовър на средновековната архитектура. Разположеният на 210 км североизточно от Рим град е сред най-античните в Умбрия – в него може да се види и древноримски театър. През XIV век обаче градът достига най-големия си разцвет. Прелестни са Палацо дей Консоли с красивата си фасада и катедралата – “Ил Дуомо”. Пред него се намира и Палацо Дукале – ренесансово творение, изградено от Федерико да Монтефелтро. Коледното дърво, което се украсява всяка година в Губио, е най-голямото в света според Книгата на Гинес. 

Как се стига от Рим? По магистралата А1 до Орте, след това към Губио.

От север – по магистралата А1 до Арецо и после до Губио.

С влак – по линията Рим-Анкона до гарата Фосато ди Вико/Губио.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Носителят на "Златната топка" Лука Модрич няма да влезе в надпреварата за трофея тази година. Това стана ясно, след като "Франс Футбол" обяви номинираните за 2019 година. Те са 30 на брой. Сегашният носител на трофея не попада сред тях за първи път в историята, откакто съществува системата със номинации

По всички модни правила е облечена моделката Глория Петкова, видя "България Днес". Красавицата заложи на бели ботуши с дебел ток въпреки горещото време последните дни и ултракъс минижуп за представянето на книга. Въпреки че белите ботуши отдавна са отживелица, в последно време родният хайлайф прибягва към тях, като се придържа към максимата,

Това Део ли е? Не... абе, май е той. Така се обръщаха с камерите на телефоните си столичани зад актьора Иван Бърнев, уловиха го топпапараците на "България Днес". Звездата се разходи като брат близнак на водещия Део из столичните улици и събра очите на феновете, които едва го разпознаха. Досущ копие на певеца водещ Деян Славчев с кислородно руси