"Балканът не е мъртъв"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7292286 www.24chasa.bg

Пиеса от македонски автор е първата премиера на драматичния театър "Иван Димов" в Хасково за тази година. "Балканът не е мъртъв" по Деян Дуковски ще се играе тази вечер на голямата сцена в храма на Мелпомена. Пиесата се поставя за втори път у нас.

Драматургът, ученик на големия македонски театрал Горан Стефановски, е разработил и пренаписал стар текст, поставянето на който през 1904 година на сцената на Народия театър в София предизвиква скандал заради крайни оценки на верска и етническа основа. Сегашният прочит на събитията в сюжета, който се развива в началото на миналия век, цели да разбие клишетата на това противопоставяне, каза режисьорът Стефан Зарев.

Той посочи, че посланието на постановката е в любовта, която превъзмогва всяка една поставена граница. Авторът Дуковски е пристигнал в Хасково и ще присъства на първото представление. Сценографът Александра Кочоска също идва от Р Македония.

Освен хасковските актьори Димитър Атанасов, Петър Влайков, Добриела Попова и Иванка Шекерова на сцената ще излязат още 9 млади артисти от други трупи. Участието на "външни" колеги в проекта е огромно предизвикателство за екипа на театъра, оцени още режисьорът Стефан Зарев.

Актьорски състав

Анатолий Ставрев, Галина Иванова, Делян Илиев, Димитър Атанасов, Димитър Димитров, Добриела Попова, Иванка Шекерова, Калин Пачеръзки, Катерина Стоянова, Мария Панайотова, Николай Петров, Петър Влайков, Радослав Владимиров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито