Дончо Папазов раздаде десетки автографи на книгата си "Невъзможният път"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7297352 www.24chasa.bg
Неуморният Дончо Папазов

Мореплавателят разказва за невероятното пътуване 30 г. по-късно

Усмихнат и пълен с енергия, неизневеряващ на чувството си за хумор, Дончо Папазов покани гости на премиерата на новата си книга "Невъзможният път". Направи я в навечерието на 80-годишнината си в уютното пространство на столична книжарница.

Елегантно оформеният пътепис е богато илюстриран. Мореплавателят не се умори да раздава автографи на десетките си приятели и почитатели, а пред масата се изви опашка. В съседство дъщеря му Яна бе поставила паметни реликви и сувенири от неговите плавания. Гостите вдигнаха и по чаша вино за здравето на Дончо Папазов.

За книгата

Изминаха 30 години от едно от най-големите постижения в българското ветроходство!

Част от плаването е през зимния сезон на южното полукълбо, изцяло в поясите на „ревящите четиридесет” и „неистовите петдесет” градуса. През 1988 г., Дончо усъвършенства „невъзможния път” на прочутия мореплавател-самотник Вито Дюма, който през 1942-43 г. обикаля света през нос Хорн. Дюма спира в шест пристанища и част от маршрута му минава в пояса на 30-те градуса. „Невъзможният път” е прието да се нарича предизвикателството да се обиколи света в южните полярни ширини, на юг от трите носа – нос Добра надежда, нос Луин и нос Хорн.

Дончо първи премина невъзможният път без спиране, сам, за 164 дни, през зимата и оттогава го наричат българския „невъзможен път”. Дюма извършва огромно постижение и подвиг, останало незабелязано и недооценено заради разгарата на Втората световна война. Днес, Вито Дюма има запазено място в морските анали като пионера на самотното мореплаване и преодоляването на „lаroute impossible”. Постижението на Дончо също потъна във вълненията на голямото политическо събитие - демократични промени през 1989 г., в които той се потопи изцяло. Ето откъс от книгата на Дончо Папазов „Невъзможният път“, описваща плаването:

„Ура! На 13 юни в 13 часа и 13 минути Гринуичко време преминах на траверс фара "Сан Антонио" и навлязох в устието на река Ла Плата. С това сложих край на обиколката. Вече прокарах най-трудния път. Вече направих възможен "невъзможния път". Оттук нататък зад фара на Сан Антонио ми е все едно. Колкото дни трябва, ще плавам, без да бързам. Ако ще и да потъна, пак ще съм обиколил света. Делото е сторено!“.

За автора

Дончо Папазов е роден в София на 21 февруари 1939. Завършва Висш икономически институт в София през 1961 г. В периода 1961-1979 е бил икономист, научен сътрудник, ръководител група, началник бюро, ръководител на секция “Организация на производството” в ЦНИИТМаш и НИИММ, София.Рекордьор по гмуркане и участник в леководолазни археологически експедиции. Ръководител на програмата „Планктон” (1970-1982), провеждана под егидата на Междуправителствената комисия по океанография на ЮНЕСКО, Българска академия на науките и вестник „Орбита”.

През 1970 г. изкарва 14 дни в малка рибарска лодка в Бургаския залив на Черно море, без хДончо Папазов обиколи света с яхта, сам, без спиране, като по-голямата рана, преживявайки само на зоопланктон.

През 1972 г. пресича, заедно с съпругата си Юлия Гурковска (Джу), Черно море от Варна до Сочи, с корабна спасителна лодка. За 26 дни отслабва 12 кг.

През 1974 г. заедно с Джу, пресичат Атлантика с корабна спасителна лодка с платна от Гибралтар до Куба. Общо 5 200 морски мили. След 64 дни диета с планктон, отслабва 18 кг.

През 1976 г., отново с корабна спасителна лодка с платна и с Джу, преплават Тихия океан от Лима-Перу до Сува-о-в Фиджи. За 100 дни и 8 300 морски мили, отслабва 26 кг.

Експериментира възможностите за оцеляване корабокрушенци. Извършени са психофизиологически изследвания на човек в екстремални ситуации и изследвания на замърсяванията на океана. Дончо Папазов и Юлия са изкарали най –дълго време в света на борда на спасителна лодка (191 дни) и са изминали най-много морски мили (14 000).

През зимата на 1978 е шкипер на яхтата Тивия и прави обиколка на Европа, през зимата, от Балтийско до Черно море. На борда са Джу и 5 годишната им дъщеря, както и екип на Българска телевизия.

От 1979 до 1981 година, заедно с Джу и Яна, прави обиколка на света по маршрут Созопол-Средиземно море-Гибралтар-Панама-Торесов проток-нос Добра надежда-Бразилия-Гибралтар-Созопол. Изминава 42 000 морски мили за 777 дни.

През 1987 г. е шкипер на яхта Тивия, която плава от България за Аржентина. На борда е Методи Савов.

През 1988 г., на борда на яхтата Тивия, обикаля света сам, без спиране по „невъзможния път” винаги на юг от „ревящите четиридесет градуса”. Преминава през нос Хорн, в разгара на южната зима, на 30 май. Стартира от Буенос Айрес на 1 януари 1988 г. и завършва обиколката на 13 юни 1988 г. за 164 дни, без връзка с брега и кораби. Тогава Дончо Папазов става първият човек обиколил света по „невъзможния път” без спиране.

През 1989 г. е шкипер на яхта Тивия в плаването от Аржентина до България. На борда е Николай Йотов.

Дончо Папазов е автор на четири книги, описващи морските приключения, преведени на пет езика.

За всички плавания е снимал документални филми, които са излъчени в над 20 страни. Отразени са в много български и международни медии.

Дончо Папазов работи над 20 години като журналист в Българска национална телевизия. Бил е сценарист, редактор и автор на документални филми и предавания. Бил е главен продуцент на телевизионното филмово производство и главен редактор на телевизионно филмово творчество в БНТ. Бил е депутат в 36-то Народно събрание и заместник председател на Съюза на българските журналисти (1993-95). През 2000 г. е бил експерт в Националния съвет за радио и телевизия.