Изгубени в превода на емотиконите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7302223 www.24chasa.bg
Тенисистът Анди Мъри съобщи в туитър, че се е оженил без нито една дума, само с 51 пиктограми СНИМКА: РОЙТЕРС

230 нови символа ще ни помагат да общуваме в мрежата

Bеднага си признавам, че дълго време бях противник на емотиконите. Смятах ги за абсолютна дивотия, която би харесала само на объркан тийнейджър. Но напоследък се улавям, че все по-често прибягвам до тях, когато бързам или пиша на някой близък през телефона. Всъщност общо взето използвам по два - три графични знака. За фейсбук това са лицето с двете сърца вместо очи, което изразява обич, или пък вдигнат палец, че одобрявам нещо, а за вайбър – котето, което дава прегръдка, и другото, което тръгва нанякъде. Затова винаги леко странно съм гледала на своите приятели, които предпочитат да се изразяват чрез емотикони.

Преди няколко дни обаче буквално останах със зяпнала уста, след като прочетох, че международна група по стандартизиране на знаците в комуникационните мрежи е одобрила 230 нови универсални символа за общуване, които ще бъдат пуснати през тази година. От консроциума Unicode обясняват, че са се стремили да измислят емотикони, които да са по-приобщаващи, да отразяват по-добре човешките взаимоотношения и да спомагат за по-добър разговор. За целта експертите им са изслушали мненията на представители на различни неправителствени организации и са се съобразили с някои публични критики до момента като например, че фигурките на Apple въобще не отразяват житейския опит на хората с увреждания. Затова в новите изображения ще има инвалидни колички, бял бастун за незрящи, протези на крайници и ухо със слухов апарат.

Този нов символ обезпокои някои мъже. Според тях знакът може да има и сексуален подтекст от типа “май мъжкият ти атрибут не е много голям”
Този нов символ обезпокои някои мъже. Според тях знакът може да има и сексуален подтекст от типа “май мъжкият ти атрибут не е много голям”

Най-будещи духовете до момента обаче са други два символа. Първият е капка кръв, която трябва да насърчи жените да обсъждат без притеснение темата за менструацията и свързаните с нея периоди на неразположение. Би Би Си съобщава, че неправителствена организация е предложила символ на този важен въпрос да бъдат замърсени панталони, но от Unicode са отхвърлили тази идея. “В продължение на много години съзнателно премълчавахме или замествахме темата за менструацията с евфемизми. Капката кръв няма да реши този проблем, но ще помогне да започнем да го обсъждаме,” обяснява активистката Люси Ръсел.

Някои мъже пък са обезпокоени от символ на ръка, чиито палец и показалец са приближени, сякаш опитват да защипят нещо. Според тях този знак може да има и сексуален подтекст от типа “май мъжкият ти атрибут не е много голям”. Авторите му обясняват, че в никакъв случай не са имали предвид подобни послания, когато са се спрели на него. По-скоро са си представяли ситуации, в които човек иска да изрази усещане, че е бил много близо до целта. Например, докато гледа мач и любимият му отбор не успява да отбележи гол в много добра ситуация. Вместо да пише дълги съобщения на приятелите си колко разочароващо е това, той просто изпраща въпросната ръка.

Ирландският психолог Кийт Брони, който е първият официално назначен специалист по емотикони в международна преводаческа фирма, смята, че е нормално интернет знаците да се възприемат по различен начин. Макар да се смятат за универсална форма на комуникация в света, значението на някои от тях зависи от културата на дадена страна. Това е така, защото те не са универсален език, а по-скоро инструмент, който да допълва езиковите умения на потребителите на интернет пространството. С други думи, емотиконите сами по себе си не могат да бъдат значимо средство за комуникация, но пък са в състояние да помогнат на ползвателите на социални мрежи да поставят посланията си в емоционален контекст.

Всъщност точно това ги прави и толкова предпочитан инструмент за разговор в днешния динамичен свят, доминиран от интернет. Когато нашите съобщения стават все по-кратки и динамички, те имат нужда от допълнителни изразни средства подобно на мимиките и жестовете, на които разчитаме при общуване лице в лице. Даже вече може да се говори за тенденция при използването на емотиконите. Ако дадено съобщение не завършва със смеещо се личице например, човек започва да се пита дали пък изпращачът му няма някакво негативно отношение или просто е невъзпитан.

Ако пък даден човек предпочита да разговаря само чрез емотикони, буди съмнение дали е достатъчно искрен в общуването или пък трудно изразява чувствата си. В подобна ситуация през 2015 г. се оказа шотландският тенисист Анди Мъри. Той изпрати съобщение в туитър, че се е оженил, което всичко на всичко съдържаше 51 интернет символа. Сред тях имаше слънце, чадър, църква, няколко плачещи човечета, сърца, чаши с вино, бира и накрая много, много знаци за сън. Някои го критикуваха за този подход, защото не показал на своите последователи нищо съществено от сватбата си. Но пък на други им стана симпатичен, тъй като нямали очаквания от спортист да пише прочувствени слова в мрежата и приемали решението му като закачка, тъй като верните му привърженици много добре познавали булката Ким Сиърс, с която имат връзка от над 10 години.

Добре е обаче да се знае, че когато става въпрос за съобщения, насочени към хора от различни националности, емотиконите въобще не са сигурно изразно средство. Ето само няколко малки примера по въпроса: Вдигнатият палец, който в западната култура е знак за одобрение, в Гърция и Близкия изток се възприема като нещо вулгарно и дори обидно.

Ангелът, който свързваме с невинност и закрила, в Китай се смята за заплаха и символ на смърт, а усмихващото се лице за израз на недоверие, недоумение и дори подигравка. Пляскащите ръце пък са сигнал за полов акт при китайците.

В Израел преди няколко месеца даже се стигна до съд, след като наемодател премахна обявата си за жилище, защото получил от хора, направили оглед на имота, празнуващи човечета. Потенциалните наематели обаче впоследствие се отказали да сключат договор за имота и той успя да ги осъди да му платят близо 2000 долара компенсация и разноски по делото, защото са го подвели с въпросните емотикони и е понесъл загуби.

Така че използването на различни символи в интернет вече въобще не е безобидна игра. Даже с увеличаването им положението става все по-сериозно. Тази година Unicode одобрява шеста актуализация на емотиконите, които се използват от гиганти като Apple, Google, Microsoft, Samsung, Facebook и Twitter и със сигурност няма да е последната, тъй като все повече хора ги смятат за универсален език за общуване.

В Сърбия ще учат езика на интернет в училище

Министерството на образованието в Сърбия планира от следващата година да намали часовете по литература, за да отдели време за обучение по култура на писане, включително изучаване на емотикони, съобщава Би Би Си. Според зам.-директора на Института за развитие на сръбското образование Дежана Субич ограниченият езиков запас на учениците е проблем и то в цял свят заради агресивното навлизане на интернет и въобще не е достатъчно само да се каже, че има универсални символи за общуване.

Във Великобритания обаче смятат, че трябва да има рационализиране на комуникацията в интернет и да се разграничават публичните, частните и професионалните области на онлайн общуване. Фара Сторр, която е редактор на британското издание на „Космополитън”, също е на мнение, че има нужда от правила. „Избягвайте да използвате емотикони, за да общувате с колеги или някой, който е над 35 г. Откажете се от съкращения, независимо колко време ще ви спестят. Емотиконите трябва да изпълнят съобщенията с емоции, но вместо това често създават погрешно тълкуване. Когато изпращата вдигнат палец, вероятно не си давате сметка, че може да бъде интерпретиран като поздрав от Ку-клус-клан. Трябва да сте внимателни с патладжан, който може да се възприеме като пенис, капка вода с ръка – мастурбация и аплодиращи ръце – шамари. Ако не може да се откажете от емотикони, поне се придържайте към трите универсално разбирани – смеещи се, усмихващи се и тъжни лица”, посочва Сторр.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко

Футболистът на "Милан" Тео Ернандес няма спиране в последно време. Той сменя жените една след друга. Наскоро испанецът имаше кратък флирт с участничката в италианския "Биг брадър" Елиза де Паничис. Моделката сама потвърди за отношенията им в ефир. Това вбеси Ернандес. И явно е довело до край на отношенията им

Футболистите на "Левски" ще получат заплати и този месец. Клубът успя да събере средства, за да се разплати с тях на 20 февруари. Тогава е датата, на която играчите взимат месечните си възнаграждения. Парите постъпиха в касата на "сините" благодарение на отличната посещаемост на дербито с ЦСКА-София. На Националния стадион имаше над 27 000 зрители