Пътеводителят „От Балкана до Дунав” напълни кафе-галерия Photosynthesis в понеделник вечер

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7306385 www.24chasa.bg

Близо 100 човека посетиха софийската премиера на пътеводителя „От Балкана до Дунав. Идеи за пътешествия в Дунавска България” (ИК „Сиела”) в кафе-галерия Photosynthesis в понеделник вечер. Освен авторите Весела Николаева, Гавраил Гавраилов и Михаил Михов, в представянето на книгата се включи и фотографът и куратор в галерия Photosynthesis Надежда Павлова.

За маршрутите, туризма, историята, културата, храната и другите скрити богатства в Северна България си говориха Весела Николаева, Михаил Михов и Гавраил Гавраилов по време на представянето на съвместната им книга „От Балкана до Дунав” в понеделник вечерта на 18 февруари. Софийската премиера на нестандартния пътеводител се състоя в кафе-галерия Photosynthesis и събра близо 100 човека, които бяха дошли да научат нови интересни факти за района на север от Стара планина и да се срещнат на живо с авторите на луксозното цветно издание.

В духа на добрите традиции всички гости на събитието бяха посрещнати с хляб и сол от момиче, облечено в традиционна турлашка носия, като хлябът бе приготвен собственоръчно от авторката Весела Николаева. Освен тримата автори и издателите от „Сиела”, в официалната част взе участие и фотографът и куратор в галерия Photosynthesis Надежда Павлова, която сподели какво я е впечатлило в „От Балкана до Дунав” и коментира множеството цветни фотографии в книгата.

За доброто настроение и приятелската атмосфера допринесоха и специално приготвената по банатска рецепта храна от Весела Николаева, вкусните крофли от столицата на банатските българи Бърдарски геран, както и елегантно поднесените, вдъхновени от турлашката и сръбската кухня хапки от майстор Иван Ранчич от Белоградчик и биосертифицираните вина на Албена Симеонова от село Любеново до Никопол.

Пътеводителят „От Балкана до Дунав. Идеи за пътешествия в Дунавска България” излезе в началото на декември 2018 г. и бе посрещнат с интерес от любителите на пътешествията и нестандартните дестинации. Освен посоки за пътешествия, книгата съдържа информация за етнографските групи в различните райони на север от Стара планина, за природното богатство и биоразнообразието по бреговете на Дунав, за лозята, виното, храната, традициите и др. Посочена е също полезна информация – кога е подходящо да се посети всеки район, къде да отседнем, какви културни, исторически и природни забележителности можем да видим, като е обърнато внимание и на дунавските ни съседи Сърбия и Румъния.

Фотограф на събитието е Мариана Жижанова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сертификатът на Цончо Родев се пази в музея КОЯ Е ТЯ Д-р Мариана Кръстева е родена през 1963 г. Завършва история в Софийския университет. Започва работа във Военноморския музей във Варна през 1994 г., като през 2007 г. става негов директор. В началото на август се навършиха 60 години от началото на подводната археология в България.

Химическата кастрация като наказание за сексуално насилие и педофилия стана обсъждана тема през последните дни. След бруталното убийство и блудство над 7-годишната Кристин от 21-годишния Мартин Трифонов в сливенското село Сотиря от ВМРО предложиха и у нас химическата кастрация да бъде наказание за извергите.

Обезглавена е Пастирката в Русе! Емблематичната статуя, която се намира в Парка на младежта в дунавската столица, е грозно поругана, алармираха пред "България Днес" будни граждани. От монумента са отчупени части, а грозната гледка е факт повече от месец, като досега не са взети мерки за облагородяване на мястото.