Пътеводителят „От Балкана до Дунав” напълни кафе-галерия Photosynthesis в понеделник вечер

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7306385 www.24chasa.bg

Близо 100 човека посетиха софийската премиера на пътеводителя „От Балкана до Дунав. Идеи за пътешествия в Дунавска България” (ИК „Сиела”) в кафе-галерия Photosynthesis в понеделник вечер. Освен авторите Весела Николаева, Гавраил Гавраилов и Михаил Михов, в представянето на книгата се включи и фотографът и куратор в галерия Photosynthesis Надежда Павлова.

За маршрутите, туризма, историята, културата, храната и другите скрити богатства в Северна България си говориха Весела Николаева, Михаил Михов и Гавраил Гавраилов по време на представянето на съвместната им книга „От Балкана до Дунав” в понеделник вечерта на 18 февруари. Софийската премиера на нестандартния пътеводител се състоя в кафе-галерия Photosynthesis и събра близо 100 човека, които бяха дошли да научат нови интересни факти за района на север от Стара планина и да се срещнат на живо с авторите на луксозното цветно издание.

В духа на добрите традиции всички гости на събитието бяха посрещнати с хляб и сол от момиче, облечено в традиционна турлашка носия, като хлябът бе приготвен собственоръчно от авторката Весела Николаева. Освен тримата автори и издателите от „Сиела”, в официалната част взе участие и фотографът и куратор в галерия Photosynthesis Надежда Павлова, която сподели какво я е впечатлило в „От Балкана до Дунав” и коментира множеството цветни фотографии в книгата.

За доброто настроение и приятелската атмосфера допринесоха и специално приготвената по банатска рецепта храна от Весела Николаева, вкусните крофли от столицата на банатските българи Бърдарски геран, както и елегантно поднесените, вдъхновени от турлашката и сръбската кухня хапки от майстор Иван Ранчич от Белоградчик и биосертифицираните вина на Албена Симеонова от село Любеново до Никопол.

Пътеводителят „От Балкана до Дунав. Идеи за пътешествия в Дунавска България” излезе в началото на декември 2018 г. и бе посрещнат с интерес от любителите на пътешествията и нестандартните дестинации. Освен посоки за пътешествия, книгата съдържа информация за етнографските групи в различните райони на север от Стара планина, за природното богатство и биоразнообразието по бреговете на Дунав, за лозята, виното, храната, традициите и др. Посочена е също полезна информация – кога е подходящо да се посети всеки район, къде да отседнем, какви културни, исторически и природни забележителности можем да видим, като е обърнато внимание и на дунавските ни съседи Сърбия и Румъния.

Фотограф на събитието е Мариана Жижанова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На сестрите от клана Кардашиян-Дженър не им върви с баскетболистите. Кендъл Дженър стана поредната, която си навлече любовно разочарование с високо момче. Моделката се раздели с Бен Симънс. Красавицата и баскетболистът на "Филаделфия Севънти Сиксърс" бяха заедно около година. Краят на връзката им изненада всички зад океана.

Разпитът на Кико завършил, преди да е започнал Машина на времето откриха разследващи по мегаделото срещу сочените за топавтоджамбази Яро, Кико, Лъвицата и компания! Следователи са успели да върнат времето назад, като са записали, че разпитът на един от подсъдимите е завършил близо час преди да е започнал.

Данъци и такси не са най-приятното нещо, за което да се дават пари, а Камен Воденичаров си намери чудесно оправдание, за да не плаща! Щом видя огромните опашки пред районното кметство, актьорът направи обратен и се върна в новата си кола. Преди време апаши задигнаха возилото на тв водещия и той бе принуден да се сдобие с ново.