Стефан Стамболов през погледа на един британец

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7309430 www.24chasa.bg

Първата и най-ранна биография на известния държавник е от англичанин

Излезе първото осъвременено издание на най-ранната биографична книга за един от най-известните български държавници Стефан Стамболов. Авторът на “Стамболов. Биография” (ИК “Сиела”) е британският дипломат, журналист и личен приятел на Стамболов А. Х. Биман. Книгата излиза през 1896 г. на английски, а на български език - година след смъртта на Стамболов.

Оригиналът на “Стамболов. Биография” е писан, докато българският министър-председател все още е бил жив, и е допълнен след смъртта му, за да излезе за първи път на английски език през 1896 г. Още същата година биографията е преведена на български от Вълко Шопов. През 1990 г. у нас се появява фототипно издание на ръкописа със стария ни правопис, а през 2019 г. текстът излиза с осъвременен правопис.

“Стамболов. Биография” е както лична и политическа биография на министър-председателя ни за периода 1887–1894 г., така и своеобразен политически репортаж на трудностите, пред които Стамболов се е изправял всекидневно в размирните години и преди, и след Освобождението. А. Х. Биман проследява живота и политическия път на българския държавник - от раждането му през 1854 г. в Търново през революционните години, адвокатството, първите стъпки в обществения живот и в политиката, встъпването в длъжност като министър-председател на България и смъртта му през 1895 г. в София. От книгата, издадена непосредствено след убийството на Стамболов, разбираме факти около гоненията срещу него, както и за събитията, довели до смъртта му.

Текстът на Биман е историческо свидетелство за сложната геополитическа обстановка на Балканите и в Европа в края на XIX век и за голямото значение, което България и нейният амбициозен премиер са имали в играта на Великите сили. Биман разглежда обстойно и събитията около ключовата роля на Стамболов за Съединението, Сръбско-българската война и свалянето на княз Александър I Батенберг.

Сред темите са още избирането на княз Фердинанд, бързото развитие на младото княжество и грубите опити за вмешателство в неговата политика от страна на Великите сили и най-вече на Русия.

Още от "Сиела"

Съдебна практика по данъчни дела на Върховния

административен съд

"Сборник съдебна практика по данъчни дела на Върховния административен съд на Р България” със съставител проф. д-р Иван Стоянов (ИК “Сиела”) коментира едни от най-сложните и деликатни проблеми на съдебната практика по данъчни дела. Проф. д-р Иван Стоянов създава първия систематизиран сборник съдебна практика по данъчни дела, в който са разгледани преките данъци.

Четвърт век от приемането на Закона за данъчното производство и с развитието на данъчния процес в Република България през годините се натрупа богата практика на ВАС по данъчни дела. Редица от решенията на ВАС по данъчни дела са с непреходно значение както за съдебната практика, така и за данъчноправната доктрина. Това е оценено и от председателя на ВАС Георги Чолаков, който е автор на встъпителните думи към изданието.

Луксозното издание на “Сборник съдебна практика по данъчни дела на Върховния административен съд на Р България” със съставител проф. д-р Иван Стоянов е с приносно издание, което обхваща практиката на ВАС по данъчни дела за периода 2007-2017 г. Акцентът е върху съдебната практика през последните години. Обръще се внимание върху промените, които настъпват след приемането на България в ЕС, както и върху системата на административните съдилища у нас, на които са подсъдни данъчните дъчните дела.

Представянето на книгата е на 28.2. от 17 ч в Заседателна зала 1 на Върховния административен съд. Гост - Георги Чолаков.

„12 нощи“ от Андрю Зюркър – литературна

приказка за страха от загубата, магията

на думите и силата на въображението

Историята в духа на „В света на Софи“ от Юстайн Гордер, „Алиса в Страната на чудесата“ на Луис Карол и „Тъмните му материи“ на Филип Пулман оживява и на български език.

Само един страстен читател би могъл да създаде също толкова страстна приказка за философията и литературата.

На български език се появява впечатляващият роман „12 нощи“ от Андрю Зюркър – литературна приказка за страха от загубата, магията на думите и силата на въображението.

Преди много стотици години, преди историята да се записвала в книги, великите градове и народи разказвали приказки за себе си като начин да запомнят кои са, откъде са дошли и какво искат за себе си и децата си. Да извиеш приказката си по такъв начин, че да е най-красива, най-впечатляваща и най-запомняща се било чудно умение и дарба – нещо, което може да се научи, но само от онези, които били родени с готовност за него. Toва умение се развивало до откриването на разпиляването…

Векове по-късно, в навечерието на една Коледа, бащата на Кей и Ел изчезва и сякаш никой не си спомня неговото съществуване. Единствено тайнствената бележка, която момичетата откриват на възглавницата на баща им, сочи към името му.

Същата нощ Кей се събужда от гласовете на Оли и Филип – фантоми, които се предполага, че никой не може да види. Но малкото момиче се превръща в опасно изключение. В непредвиден автор, който може да промени хода на историята.

Двете сестри поемат на невероятно приключение в света на Витиния, за да открият изгубения си родител. Свят, в който всичко може да бъде изфабулирано, въображателите са обречени на изчезване, авторите са единствените всесилни властници на думите, а човешкият живот може да бъде разпилян, напълно изтрит.

Ще успеят ли двете момичета да се изправят пред капитан Гроз, Върховен майстор на Изтъканото и Старши секретар на Книговезницата, който има свой собствен план за бъдещето на Витиния?

Всяка приказка има своя автор и от него зависи съдбата на света…

„12 нощи“ от Андрю Зюркър е впечатляващ роман в духа на „В света на Софи“ от Юстайн Гордер, „Алиса в Страната на чудесата“ на Луис Карол, „Тъмните му материи“ на Филип Пулман и творбите на Тери Пратчет.

Книга за литературата, в която всеки любител на необятния свят на историите ще се преоткрие и чиято „фабулна дъска“ е впечатляваща плетеница от философия, митология и приказки, стари колкото света.

Андрю Зюркър е Декан по английски език и литература в Куинс колидж в Кеймбридж с обширни трудове по творбите на Спенсър, Сидни и Шекспир.

Класация на издателството

за периода 11.02. – 17.02.2019 г.

1. „Жажда”, Захари Карабашлиев

2. „101 отбивки с деца”, Иван Михалев и Елина Цанкова

3. „Тъмната страна”, Коуди Макфейдън

4. „По моя начин”, Димитър Бербатов

5. „Годениците на Левски”, Светослава Ръдолф

6. „Тайната рецепта на любовта”, Валентина Чебени

7. „Нещата, които синът ми трябва да знае за света”, Фредрик Бакман

8. „Мигове любов”, Catana Comics

9. „Стигнахме ли вече?”, Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова

10. „Възможно щастие”, Магдалена Ангелова

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан