Николай Урумов влезе в епохата на класическия Сатиричен театър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7309468 www.24chasa.bg
Урумов в премиерната си постановка “Провинциални анекдоти” в Сатирата напомни за стила на Методи Андонов и Нейчо Попов. СНИМКА: Архив На Театъра

Текстът на “Провинциални анкдоти”, отлично написан от Александър Вампилов, е поставен с огромно внимание към всеки актьор

Николай Урумов прескочи времето на хибридния театър, в който не е ясно да се смееш ли, или да плачеш, а не протестираш, че не ти харесва, да не кажат, че си демоде. Вместо това Урумов в премиерната си постановка “Провинциални анекдоти” в Сатирата напомни за стила на Методи Андонов и Нейчо Попов, които не се бояха да покажат характерно поведение на актьорите, преди хибридният театър да го обяви за провинциализъм и лесен капан на зрителското одобрение.

Текстът на “Провинциални анкдоти”, отлично написан от Александър Вампилов (когото удавиха в Байкал на 35 г. заради осмиването на съветските пороци - б.а.), е поставен от Николай Урумов с огромно внимание към всеки актьор, надарил персонажа си с ярки физически и психически качества. Режисьорът връща на сцената този талантлив руски автор, който има сродство с нашия Стратиев. И двамата представят характери, толкова богато описани, че се превръщат в типажи от реалност, която принуждава зрителя да се запита “Защо е така?”. Страхът от бюрократичните нива с по-голяма власт, уголемен до фантастични размери, деформира нормалното съществуване и удря дори здравето на потърпевшия. Тази болест се развива в една хотелска стая, където шефът на хотела (Явор Борисов) издевателства над невинен клиент (Иван Панев), а след това, узнал, че човекът е метранпаж, припада от ужас от отмъщение и страх за бъдещето си. Думата „метранпаж“ носи толкова магьосническо внушение, че след появата на Вампилов на наши сцени, хората на тогавашното тв предаване “Ку-ку” провеждат анкета “Правите ли метранпаж” (на 15.3.1992 г.), питайки различни хора, дори депутати. Никой не знае какво е това метранпаж и отговаря предпазливо, агресивно, заплашително или с чувство за хумор.

Голям шок беше това предаване! А какво е това метранпаж? Да не съм луд да призная! Николай Урумов измисля косвена почит на Вампилов, когато в пузата между двата минитекста на автора с различни сюжети, обединени в “Провинциални анекдоти”, организира актьорите да споделят лични неща, свързвайки ги със заглавия на пиеси на Вампилов. Изпълнителите в този спектакъл - Борисов, Панев, Силвия Лулчева, Ивайло Калоянчев, Кирил Ефремов, Албена Михова, Полин Лалова и Мартин Христов, играят с голямо въодушевление, сякаш усетили въздуха на класическия Сатиричен театър.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

9-килограмов пъпеш отгледаха в свиленградското село Сладун! Сладкият плод е дълъг близо половин метър и е един от най-големите родни екземпляри. Пъпешът израства толкова великански в дома на 72-годишната Гина Койнова. Пенсионерката нито знае сорта на гиганта, нито как е успял да достигне колосалните си размери.

"Раната започна да зараства, но белегът ще остане за цял живот. Не само като тежък спомен, но и като резка на ухото ми." Това заяви пред "България Днес" отец Иван няколко дни след като разбеснял се мъж нападна хора в приюта му в софийското село Нови хан. При злополучното нападение беше засегнато ухото на духовника,

Най-трудното нещо в света! Така човекът амфибия Яне Петков от Сандански определя новото си екстремно предизвикателство. На 7 септември т.г. той ще бъде спуснат в басейн с олимпийски размери, като ще бъде закопчан с белезници и с тежести, напъхан в чувал, който ще бъде завързан. Целта на Петков е да изплува жив от трудната ситуация.