Сатирата крачи със солидни стъпки към златните кукерикони

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7321551 www.24chasa.bg

И трите номинации за режисура заслужават награди

Не бива да отминем тихомълком акциите на Калин Сърменов в пространството на Сатиричния театър и комедията. Той има неизчерпаеми идеи в тази посока и също толкова енергия да ги превръща в реалност.

Докато българският театър е обичайно място за мрънкане и оплакване, Сърменов се разшета, както той си знае със закалката на рекламния бизнес, откъдето дойде, за да седне на директорския стол в Сатирата. Като при това не забрави, че е талантлив актьор и без да нахалства за всяка водеща роля на двете сцени на театъра, поддържа високото ниво в “За какво ви е Дон Кихот?” и “Терапевти”. Но докато това е мнение на ценителите, и най-обикновеният зрител, идвайки на театър на ул. “Стефан Караджа”, се възхищава на променения дизайн на витрините и салона, какъвто имат само в Министерския съвет.

Приятно е да влезеш в Сатиричния театър,

но и да седнеш на вече комфортните столове,

без да псуваш доскорошната многогодишна теснотия. И ето сега Калин Сърменов организира конкурс, аналогичен на “Икар” и “Аскеер”.

Особеност на номинациите е внимателното отбягване на евтините комедии с участието на известни тв лица, които отговарят за успеха на семплите сюжети с често вулгарни страсти. Така да се каже, “Златен кукерикон” е за сериозната комедия.

Веднага ще отбележим

доминацията на Теди Москов,

майстор на комизма с безкрайно въображение и силна работа с актьорите. Две негови постановки са отличени - “Аз обичам, ти обичаш, тя обича” в МГТ “Зад канала” и “Коя гад изяде кашкавала”, съвсем нова в афиша на Русенския театър. В категория “Най-добра мъжка роля” силната конкуренция е между Валентин Танев и Малин Кръстев. В русенската постановка Вальо Танев е почти през цялото време на сцената, организирайки живота в дом с безработни роднини, прехранващи се с кражби.

Дуетът с жена му (Мая Новоселска) е отделна линия, напоена със смешни премеждия и взаимни номера. Не му стига всичко това, ами се захваща с любовница, огромна и смешна. В МГТ “Зад канала” Малин влиза в образа на беден несретник, влюбил се в палавата Белинда (Каталин Старейшинска с най-добрата си роля на тази сцена). Неговият Алесандро, човек без късмет в опърпан живот, закономерно търпи фалове и в любовта с Белинда, която мигом прехвръква при приятелите му, щом ги види. Конкуренцията на Каталин в категорията “Млада надежда” е Стелиян Радев, доказал се вече с ролите си в “Дневникът на един луд” и “Ревизор” на Театър “Кредо”. Номиниран е за Алмавива в “Един безумен ден” в Народния театър, сложно представление за отмора. В него е и участието на Параскева Джукелова, номинирана за най-добра женска роля.

В същата категория е София Бобчева, забелязана заради живописното ѝ изпълнение в пародията “Ясна поляна”, стилна постановка на Иван Урумов в Театър 199. Моето мнение е, че ще бъдем принудени по-често да забелязваме София Бобчева.

И трите номинации за режисура - Лили Абаджиева, Николай Урумов и Теди Москов, заслужават наградата. Спектаклите им разведряват общо взето намусения български театър, устремил се към размишления и печални политически или народопсихологически мъдрости.