Младоженци се обявиха за свободни на 3 март

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7327365 www.24chasa.bg
Васил Живков от София предлага на избраницата си Божидара да се омъжи за него на Витоша на залез слънце. СНИМКА: Личен архив

Български шевици красят поканите и сватбената торта, а масите са с имена от българската история

Младоженците Божидара и Васил Живкови от София се обявиха за свободни навръх националния празник. След като си казаха „да”, двамата седнаха на маса, наречена „Свободни” за сватбеното си тържество. Масите за гостите също носеха имена, свързани със събития от българската история – Прабългари, Хайдути, Независими, Просветени, Възрожденци, Победители, Асеневци, Опълченци, Спасители, Златни, а табелки обясняваха на гостите какво се крие зад названията.

Божидара и Васил избрали да се врекат във вярност на 3 март, не само защото бабата и дядото на булката се венчали на същата дата преди много години, но и защото искали сватбата им да носи български дух.

Бурканчето черешово сладко с български шевици, което получи всеки гост на сватбата.
Бурканчето черешово сладко с български шевици, което получи всеки гост на сватбата. СНИМКА: Личен архив

Първата стъпка към символите направил Васил. Той избрал 8.8.2018 г., за да предложи брак на дългогодишната си приятелка. За да я изненада, издирил фотографа, с когото тя снима фотосесии и го уговорил да я извика в местността Копитото на Витоша при залез слънце. Нищо неподозиращата Божидара се явила за снимки. При един от кадрите трябвало да затвори очи, а когато ги отворила, се появил Васил с пръстен в ръка.

Младоженците заедно с кумовете и шаферите, а зад тях прожектори светят в цветовете на българското знаме.
Младоженците заедно с кумовете и шаферите, а зад тях прожектори светят в цветовете на българското знаме. СНИМКА: Личен архив

Романтичният младоженец и бъдещата булка единодушно решили сватбата да има български дух. Върху поканите за тържеството има 2 шевици – Катаница и Елбетица, които символизират семейството и стабилността. Същите елементи има на папийонката, ръкавелите, кърпичката на младоженеца, както и на сватбената торта.

Преди влизането в залата, вместо да пишат в книга за пожелания, гостите изобразиха заедно българското знаме върху картина, подготвена специално за събитието. На нея младоженци вървят по калдаръмена улица с български къщи.

Музикалното оформление също бе подчинено на българското. Влизането в залата бе под звуците на 4 гайди, а първият сватбен танц беше на песента "Лудо Младо".

Булката не хвърли букета, както се прави обикновено. На него бяха закрепени ленти в бяло, зелено и червено, които бяха раздадени на неомъжените момичета, а букетът отиде при момичето, чиято лента младоженката със завързани очи не успя да отреже. Всеки гост отнесе за спомен бурканче черешово сладко от родния край на булката – Кюстендил.