Талисманите по света, които заместват нашата мартеница

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7327397 www.24chasa.bg
Назар СНИМКА: Pixabay

От кожена торбичка в Африка до махащо коте в Япония всички носят здраве и късмет

Когато хан Аспарух тръгнал на път да търси земя за своя народ, неговата жена Анхиора дълго го чакала и тъгувала за него. Затова му изпратила кратко послание, което завързала с бял конец за крачето на гълъб. Когато птицата пристигнала при хана, конецът бил изцапан с кръв и така се превърнал в символ на здраве, щастие и късмет.

Това е една от най-популярните легенди за появата на мартеницата, която в края на 2017 г. влезе в списъка с нематериалното културно наследство на човечеството. Подобни символи за здраве и щастие има и в много други народи. Ето какви талисмани носят или слагат в домовете си различните народи.

Назар

Назар е арабска дума и означава “взор” и “зрение”. Талисманът е познат още като “синьо око” и се смята, че предпазва от зли очи. Превърнал се е в символ на Турция, където смятат, че защитава от уроки. Там дори се е превърнал в емблемата на авиокомпанията “Флай еър”. Назарът произхожда от Османската империя и древното религиозно учение тенгризъм. Освен в южната ни съседка назарът е разпространен също в Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Кипър, Сирия, Ливан, Ирак, Иран, Афганистан и Азербайджан. Амулетът се изработва от стъкло и наподобява синьо око. Може да се сложи вкъщи, в колата, а много често се среща на ключодържатели и гривни.

Туми

Туми е малка богато украсена брадва в Перу. В днешни дни перуанците я окачат на стените в домовете си, като вярват, че носи късмет и благоденствие у дома. В миналото туми се е използвала за жертвоприношения от древните народи на инките. С тази малка брадва шаманът е колил лама и церемониално е разрязвал сърцето на животното в чест на Инти – бога на слънцето. Той е изобразен на дръжката и с тази жертва инките са му се отблагодарявали за богатите посеви. Туми се е изработвала от бронз, мед, сребро и дори злато. Тя се е използвала и от древните медици за хирургически операции. С нея се е правела трепанация на черепа.

Мано фига

Мано фига е малък талисман, който се носи предимно като огърлица в Бразилия, и се смята, че предпазва от лоши очи и закриля душата от изкушенията на сатаната. Висулката представлява малка ръка, на която палецът е пъхнат между показалеца и средния пръст. Въпреки популярността си в южноамериканската страна мано фига произхожда от Древен Рим. Тогава знакът е бил символ на богинята на плодородието и талисманът се е правел от златист или червен корал. След като европейците заселват земите на Южна Америка, талисманът се запазва, но променя значението си.

Манеки неко

В пряк превод от японски манеки неко може да се преведе като “поздравяващата котка”. Този талисман се изработва от глина, пластмаса или порцелан. Има няколко легенди за появата на махащото коте. Една от тях е за собственик на малък магазин в Токио, който бил пред фалит. Той приютил улично коте и го нахранил обилно, а в замяна животното се качило на една от витрините и махало на всеки минувач. Така привлякло много клиенти и бизнесът отново потръгнал. Сега манеки неко е символ на малките търговци.

Вярва се, че ако котето е с вдигната лява лапичка, то ще донесе много купувачи в магазина. Ако пък е вдигната дясната му лапичка, значи ще привлече пари и просперитет у дома. Фигурката може да се сложи вкъщи до входната врата, а цветът ѝ също е от значение. Бялото коте носи щастие, черното защита, зеленото здраве, а златистото много късмет.

Грис-грис

Грис-грис е африкански вуду амулет. Появява се и се използва в Гана, където местните смятат, че предпазва от злото и носи късмет. Амулетът представлява малка кожена торбичка, която може да бъде направена от кожата на всякакво животно – змия, маймуна или дори мишка. За да подейства грис-грис обаче, не е достатъчно да я имаш. Всеки притежател трябва да я напълни с няколко символа на основните 4 елемента: вода, земя, огън и въздух. Може да се сложи сол, като символ за вода, и тамян, който да символизира огъня. Важно е броят на съставките в грис-грис да е нечетен и да не надвишава 13.

Дала кон

Според легенда лоялни войни на крал Чарлс XII посетили централната шведска провинция Даларна и в знак на благодарност за гостоприемството подарили на местните ръчноиздялани кончета играчки. Сега тези дървени коне са се превърнали в неофициален символ на Швеция. Смята се, че те носят здраве и късмет, ако си сложиш едно такова вкъщи. В много магазини може да се открият небоядисани дала коне, които възрастни оцветяват с децата си в червено, зелено или бяло и украсяват с шарки.

Корничело

Корничело е талисман във формата на рог, който италианците смятат, че предпазва от зли сили. Обикновено се носи на гердан и се подарява на бременни или родилки. Вярва се, че малкият рог предпазва майките и техните бебета от уроки. Подарява се и на младоженци, а с годините формата на рога е добила и друга символика. Може да се срещне в червено, като наподобява люта чушка. Малкият талисман произхожда още от Древен Рим.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Къща от слама и глина е започнал да строи актьорът Фахрадин Фахрадинов. Макар и да звучи като нов прочит на приказката за "Трите прасенца", звездата от сериала "Забранена любов" напълно сериозно е решил да превърне двуетажната постройка край София в свои дом. Макар и непозната, технологията за строеж със сламени бали от години се използва в

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",