“Българската съкровищница” - луксозен албум и фотоизложба на авторите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7330434 www.24chasa.bg

Изданието има премиера плюс изложба на Румяна Николова и Николай Генов

“Българската съкровищница” - луксозият албум за България от Румяна Николова и Николай Генов (ИК “Сиела”), има премиера плюс изложба в Съюза на архитектите (ул. “Кракра”, 11) на 12 март от 19 ч.

Луксозното двуезично издание от 450 стр. разказва за интересни и недостатъчно познати природни и исторически паметници по земите ни и съдържа над 1000 цветни фотографии. Премиерата на албума е съпроводена с изложба на част от снимките в него. 25-те пана ще могат да бъдат видени от 11 до 15 март.

Сред разгледаните в ценната книга теми са вековните букови гори на резерватите в Национален парк “Централен Балкан” , 18-километровият подземен лабиринт край село Боснек в лицето на пещера Духлата, едно от най-старите живи дървета в Европа – летният дъб в село Гранит, датиращ от 345 г., Рогозенското съкровище, скалните обители в Шуменското плато и др.

Авторите отделят специално внимание на 16-те български паметници, природни богатства, обичаи и практики, които попадат в списъка на ЮНЕСКО - от Рилския манастир и Свещарската тракийска гробница до Боянската църква, Национален парк “Пирин”, езерото Сребърна и сурвакарите.

Николова и Генов ни напомнят и за богатствата в многовековната ни история и култура - от жилища от неолита, които можем да видим днес край Стара Загора, най-старото обработено злато в света и най-стария надпис на кирилица в скален манастир край поповското село Крепча до фолклорната пъстрота по поляните на Рожен.

Румяна Николова и Николай Генов са познати от “1000 страници България”, албума “България: природа, човек, цивилизации” и екзотичния пътепис “Спирки под Южния кръст”, посветен на Южна Америка. В новата си, седемнадесета съвместна книга, двамата неуморни пътешественици се връщат към вечната тема - България, за да ни напомнят още веднъж колко красива и разнообразна е нашата страна.

Препоръчано от "Сиела"

За Братя Стругацки  понеделник започва още от събота.

И за благодарните им читатели!

В НИИЧАВО (Научноизследователски институт по чародейство и вълшебство) магията се е превърнала в наука. Човек може да види духове, демони, джинове, харпии, къщата на кокоши крака на Баба Яга, да се срещне с Кашчей Безсмъртния, с Мерлин и дори със самия Змей Горянин.

Класиката “Понеделник започва в събота” на Братя Стругацки - върхът на сатиричната фантастика, излиза отново без цензура (ИК “Сиела”). Смехът - горчив или не, е гарантиран.

Класация на издателството

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Химическата кастрация като наказание за сексуално насилие и педофилия стана обсъждана тема през последните дни. След бруталното убийство и блудство над 7-годишната Кристин от 21-годишния Мартин Трифонов в сливенското село Сотиря от ВМРО предложиха и у нас химическата кастрация да бъде наказание за извергите.

Обезглавена е Пастирката в Русе! Емблематичната статуя, която се намира в Парка на младежта в дунавската столица, е грозно поругана, алармираха пред "България Днес" будни граждани. От монумента са отчупени части, а грозната гледка е факт повече от месец, като досега не са взети мерки за облагородяване на мястото.

Къща от слама и глина е започнал да строи актьорът Фахрадин Фахрадинов. Макар и да звучи като нов прочит на приказката за "Трите прасенца", звездата от сериала "Забранена любов" напълно сериозно е решил да превърне двуетажната постройка край София в свои дом. Макар и непозната, технологията за строеж със сламени бали от години се използва в