Ованес Торосян игра в опожарена зала

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7330473 www.24chasa.bg
Ованес Торосян в спектакъла Harlem Shake в руините на залата на Студентския дом СНИМКА: АРХИВ НА ХРИСТО ДАСКАЛОВ, ДИРЕКТОР НА СТУДЕНТСКИЯ ДОМ

Моноспектакълът на Ованес Торосян Harlem Shake (“Шантав танц”) е първото театрално представление, което се изигра в опожарената зала на Студентския дом от 18 г. насам. А той е точно срещу Народното събрание. Залата оживя на 3 март. “Представяме по-различна гледна точка към празника - тази за състоянието на българската духовност днес. Седем забавни разказа за хора, живеещи в България - таксиметров шофьор, фолк звезда, боклукчия, бизнесмен. Техните възгледи, мечти и принципи. Проект за изгубената духовност, писменост и култура. Народно творчество без ценности, крив морал и неизвестна посока - разкошът от мизерия”, коментира Ованес Торосян сюжета на моноспектакъла, постановка на театъра му “Реплика”.

Жестът на известния актьор е повод да се припомни, че голямата зала на Националния студентски дом - паметник на недвижимото културно наследство, е в разруха след пожар на 7.12. 2001 г. Няма бюджетно финансиране за възстановяването ѝ. Залата прелива от отломки, които доброволци разчистват. Има светлина в тунела - от НАТФИЗ проявяват интерес към възможността да ползват част от терена за авангардни постановки срещу наем. Всяка артпроява в това пространство ще има отличен терен и без намеса на сценограф.