Иван Лазаров разказвал приказки за мравки на сина си, знаят ги и внучките му

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7337032 www.24chasa.bg
Внучките на Иван Лазаров - Ирина и Анна (от ляво на дясно) СНИМКА: Личен архив

Тази година се навършват 130 години от рождението на големия скулптор

В края на януари дъщерите на покойния художник акад. Светлин Русев - Ралица и Милкана Русеви, дариха на Националната художествена галерия оригиналната гипсова скулптура “Пак на война” на прочутия български скулптор Иван Лазаров. С нея се откри дарителската изложба в бившия царски дворец. На събитието присъстваха и внучките на Иван Лазаров - Анна и Ирина.

“Дарителството в областта на културата и изкуството е високоцивилизована практика, която не е особено популярна днес в България”, казва Ирина Лазарова. Тя е психиатър и психотерапевт, а Анна е езиковед и преподава съвременен гръцки език и култура в Софийския университет. И двете сестри

не са наследили

таланта на дядо си,

но са израснали с

историите за него

“Нашите родители са се занимавали със сфери, близки до изкуството. Баща ни е архитект, а майка ни изкуствовед”, казват сестрите. Най-много разкази за дядо си са слушали от баща си Стефан Лазаров и леля си Елена Лазарова, която дълги години е живяла в Швейцария. Двете са родени близо 2 десетилетия след смъртта на скулптора, но пазят спомените за него живи, като съхраняват голямата му библиотека и лична кореспонденция.

Тази година на 2 октомври се навършват 130 години от рождението на скулптора. “Вярвам и преживявам, че той е бил носител на ценности, които в днешно време са дефицит. От една страна, е бил суров и принципен, а от друга – дълбоко състрадателен и вечно търсещ човек, на когото никога не му е било скучно”, казва Ирина Лазарова, която има влечение към приложното изкуство. Понякога за разтоварване се занимава с декориране на мебели и стени.

Едно от нещата, с което те и семейството им са закърмени, е темата за мравките. Лазаров е отглеждал мравуняк в двора на вилата си. Така е наблюдавал поведението на работливите насекоми и прави паралели между тяхното общество и човешкото. “Рисувал ги е много и вместо приказка преди заспиване е разказвал истории за мравките на нашия баща. По-нататък тези истории баща ни разказваше на нас”, спомнят си сестрите. Следвайки живия си интерес към човешката природа и дух, той често е

канел вкъщи

случайни хора,

които са събуждали любопитството му. “Имал е задълбочен интерес към всички аспекти на човешките преживявания. Затова на обяд у дома вероятно са идвали понякога дори непознати, които са имали психични проблеми”, разказва Ирина Лазарова.

Освен скулптор Иван Лазаров е бил и преподавател и 3 пъти ректор на Националната художествена академия. В тази си роля винаги е заемал позиция в защита на правата на студентите. В началото на третия си мандат, по време на голямата студентска стачка срещу повишените учебни такси през 1937 г., дори си подава оставката.

След деветосептемврийския преврат влиза в затвора и изкарва 4 дни в килия с вода, стигаща до глезените. “Арестуван е неочаквано в резултат на донос, написан от негов колега”, разказва Анна Лазарова, а сестра ѝ Ирина добавя, че домашната прислужница е хукнала след полицаите, за да даде кожуха на Лазаров.

Дори в килията не го

напуска желанието

да твори и рисува с

изгорелите кибритени

клечки

по стените и кибритената кутия. Съпругата му Дона Лазарова веднага след ареста отива с дъщеря им на прием във Военния клуб и съобщава на възможно най-много хора, че видният скулптор е в затвора. Дни по-късно политикът и журналист Тодор Павлов съдейства за освобождаването му. Самият Лазаров се смята за аполитичен, но остава активно ангажиран с всички обществени дела. Предлагали са му да стане придворен скулптор на царя, но той отказал. Когато дъщеря му Елена заминава да следва в Париж, повече от 15 години не смее да се завърне в родината си. С баща си си пишат писма със скрити послания. “Понеже по онова време са следили кореспонденцията с чужбина, са използвали шифри като “Рада ще се жени”. “Рада е домашната прислужница, която била заклета стара мома”, разказва Анна Лазарова и добавя, че според една от версиите талантът на дядо им е открит от основоположницата на професионалния театър в България актрисата Адриана Будевска. Тя е живяла известно време под наем в дома на прадядо им опълченеца Стефан Лазаров Тончев и е наблюдавала как малкият тогава Иван Лазаров рисува.

По случай 130-ата годишнина от рождението му двете сестри се надяват къщата музей “Иван Лазаров” отново да заработи, след като е затворена от близо 8 години поради лошото състояние на сградата. Тя е открита за посетители през април 1989 г. като филиал на Националната художествена галерия.

Акад. Светлин Русев

прави първата

експозиция

в нея, която включва около 100 творби, сред които има не само скулптури, но и графики, рисунки и архивни материали. “Директорката на Националната галерия г-жа Бубнова ни увери, че къщата музей има бъдеще. Налице са всички необходими предпоставки тя да се превърне и в живо културно средище в центъра на София”, казват Лазарови.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата