Албумът „Българската съкровищница” бе представен пред повече от 100 души в Съюза на архитектите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7344886 www.24chasa.bg
Снимка: Мариана Жижанова

Вечерта на 12 март, вторник, в пълната Зала 1 на Съюза на архитектите в България се състоя представянето на албума „Българската съкровищница” (ИК „Сиела”) от Румяна Николова и Николай Генов. Премиерата на книгата бе съпътствана и от откриването на фотографската изложба със снимки от албума.

Вековната история, богатата култура, невероятната природа и отличаващите се обичаи по нашите земи са основните теми в новото луксозно двуезично издание „Българската съкровищница” от Румяна Николова и Николай Генов. Българо-английската книга, която съдържа над 1000 цветни фотографии, бе представена официално във вечерта на 12 март в Съюза на архитектите, а успоредно с премиерата й бе открита и фотоизложба с фотографии от албума.

Начало на официалната част постави домакинът – председателят на УС на Съюза архитектите в България арх. Георги Бакалов. Книгата представиха изпълнителният директор на „Сиела-Норма” АД Веселин Тодоров и авторите Румяна Николова и Николай Генов, които разказаха интересни истории около написването и заснемането на мащабния си труд и изказаха благодарности към всички, замесени в проекта. Беше отбелязана прецизната редакторска работа на заместник главния редактор на „Сиела“ Христо Блажев, както и добрият дизайн на книгата от Николай Манчев. „Издателство „Сиела” за българското книгоиздаване е като италианското градче Урбино за Ранния Ренесанс”, завърши Ники Генов.

За финал гайдар от фолклорна формация „Зевзеци” зарадва присъстващите с магията на Родопите – автентично изпълнение на родопска каба гайда. До края на вечерта гостите на премиерата поздравиха лично авторите и си взеха автографи в неформална обстановка на по чаша вино.

Албумът „Българската съкровищница” съдържа подробна информация за богатствата в многовековната ни история и култура и разглежда както популярни, така и по-слабо познати обекти, обичаи и забележителности у нас. Това не е първата книга на Николова и Генов, посветена на България. Двамата са автори на общо 17 книги, сред които и популярните луксозни издания „1000 страници България” и „България: природа, човек, цивилизации”.

Изложбата може да бъде видяна до 15 март (петък) в Съюза на архитектите, а „Българската съкровищница” е по книжарниците от 1 март.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група "Акага" може да е неразделна в музиката, но ремонта всеки си го прави сам. Топпапараците на "България Днес" изловиха тромпетиста на бандата Иво Казасов да обикаля из магазините за домашни потреби и ремонтни дейности заедно с половинката си. Въпреки че бе на пазар за освежаване на дома си, тромпетистът се бе барнал в типичния си рокерски стил

Д-р Петър Берон крачи умислен, а вятърът развява мъдрата му брада, видя "България Днес". Изтъкнатият учен се бе отправил към Природонаучния музей, чийто директор дълги години бе, стиснал здраво неизменната си чанта, пълна с трудове. Берон толкова много се бе вглъбил, най-вероятно в живота на буболечките, които са обект на изследванията му,

С веро и мастика са заличавали следите си обирджиите, ошушкали около половин милион от варненски офиси! За ударите са изправени пред Темида сочените за изпечени люлински касоразбивачи Петър Стоянов-Президента, Бисер Иванов, Бранимир Стоянов-Брано и Александър Василев - Саше Кюстендилеца и ортакът им от морската столица Боян Тодоров-Буйката,