Как да се грижим за пролетните луковици

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7350669 www.24chasa.bg
Така ще изглежда “саксията лазаня” в късна фаза.

Някои цветя обичат слънчеви, други - сухи места, но всички искат добър дренаж

Засадените през есента красят градината след зимата

Mарт е! Време за ярко начало след тъмните зимни месеци. Пролетта развява дантелената си рокля, сякаш с един замах иска да прогони лошото настроение на баба Марта. Градината вече е посипана с пролетни цветя като разпилени разноцветни скъпоценни камъчета. Нарцисите са надули фанфарите - пролетният бал е в разгара си. След кокичетата, минзухарите и игликите на подиума през март и април постепенно се появяват и другите в пролетната еуфория – лалета, нарциси, алиуми (декоративен лук), фритиларии (ведрица), пушкиния, зюмбюли, малки ириси ретикулата.

Луковиците, които сме засадили през есента, вече ни даряват с нежен аромат и ярки цветове. Тази пролетна заря се появява, когато дърветата и храстите са все още само с пъпки и не съвсем разлистени, за да привлекат вниманието на пчели и насекоми, които ги опрашват. Цветовете не се задържат твърде дълго, защото луковиците имат нужда от почивка през летните месеци. Когато те се отдръпват, други растения заемат мястото им.

Затова най-добре е да са засадени между индивиди с по-широки “рамене” в цветната леха, за да позволят на листата постепенно да увяхнат и да подхранят луковиците, без градината да изглежда занемарена и дрипава. Листата са много важна храна за луковиците и за пролетното шоу през следващата година. Не е задължително луковичните красавици да са приковани към земята в цветните лехи. В саксии и сандъчета те също се чувстват добре. Изберете големи саксии - това ще намали риска от засушаване през топлите периоди. 

А сега една идея за балкона, която аз наричам “саксия лазаня”. Тя се прави през есента, за да ѝ се радвате през пролетта. Пригответе си следните луковици: едри лалета, нарциси, минзухари, ириси ретикулата и няколко корена виоли или теменужки.

Изберете голяма саксия, за предпочитане керамична. Поставете 2-3 парчета от счупен порцелан или керамика на дъното за добър дренаж и сложете компост (пръст). Наредете луковиците на лалетата така, че да не се допират една в друга, и ги закрийте с компост. Следват нарцисите и компост, минзухарите и компост, ирисите и компост. За да е красива саксията, докато чакате “лазанята” да разцъфти, засадете най-отгоре теменужки или виоли, ако ви харесват. Повярвайте, ще бъдете приятно изненадани, когато по това време на годината – ранна пролет, се покажат сините цветчета на ирисите и минзухарите. Когато времето се позатопли, идва ред на нарцисите и лалетата. Радост за очите!  

От всички луковични най-много се захласвам по фритилария, или ведрица (Fritillaria) – в България има 6 диви вида и те всички са вписани в Червената книга като застрашени. От видовете с чужд произход най-популярната фритилария в България е ходжовото лале (Fritillaria Imperialis) - от високо шоколадовокафяво стъбло се спускат яркооранжеви (или жълти) камбанки, скрити под перчем от дребни листенца.

Друга популярна е фритилария мелегрис (Fritillaria melegris). Наричат я още змийска глава, защото, преди да се отвори, цветчето има формата на глава на змия. Цветовете са магически карирани с розово и виненочервено до лилаво, а някои са с бели камбанки.

Препоръчвам в градината да не разпръсквате луковиците по една-две тук и там. Засадете ги на няколко места по 5-7 луковици (ако имате място и по повече).  

Така изглеждат вълнуващо пищни и за нас, и за пчелите! Експериментирайте с цветовете, но опитайте да садите еднакви багри на едно място - големи туфи в един нюанс като цветни облаци.

Няколко полезни съвета:

- Луковиците, които цъфтят през пролетта, се засаждат от септември до ноември, преди земята да е замръзнала. Това им дава възможност да развият корени.

- Намерете правилното място за съответните луковици. Когато прецъфтят и листата започнат да пожълтяват, искаме нещо друго да е заело пространството, за да прикрие клюмналите неугледни листа. Някои луковични предпочитат слънчеви и сухи места (лалета, хибридни зюмбюли, нарциси, алиуми), някои - по-сенчести (анемония/бяла съсънка, дивите зюмбюли), но всички обичат добър дренаж. От избора на правилното място зависи тяхното оцеляване.

- Засадете ги на подходяща дълбочина. Общото правило е 3 пъти диаметърът на луковицата. Ако са засадени на по-плитко, има риск от изсушаване.

- Оставете листата поне 6 седмици след като цветовете прецъфтят, за да подхранят луковицата за догодина.

- Ако са в саксия или има засушаване, поливайте редовно, дори и да са прецъфтели.

- Ако след 3-4 г. са се получили големи претъпкани туфи, извадете ги, след като прецъфтят и листата започнат да жълтеят. Нарцисите и лалетата трябва да се оставят на хладно тъмно място до ноември, когато отново бъдат засадени.

- Комбинирайте високо растящите луковични с незабравки или здравец, а по-ниско растящите с арабис или просто ги оставете сами в големи групи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански