Фотоси на българки в народни носии красят Народната библиотека

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7352561 www.24chasa.bg
Поканата за фотоизложбата

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” отваря врати за авторската изложба на фотографа Радослав Първанов – „Аз съм Българка!” – Продължението, която ще бъде открита в 11 часа на 19 март в Централното фоайе на сградата.

Колекцията от около 30 цветни фотоса е втора част от едноименния проект на младия габровски артист. Така броени дни преди Благовещение библиотечното пространство ще бъде изпълнено с красивите лица на български момичета, облечени в народни носии от всички фолклорни региони на страната.

Всичко започва през 2014 г., когато Радослав Първанов прави фотосесия на първия си модел, облечен в носия, на фона на Старинния Пловдив. Резултатът е повече от вдъхновяващ и той решава да посвети цялата 2016-а на заснемането на серия сюжети за своя проект „Аз съм Българка!”. Идеята му е да представи събирателен образ на Българката (авторът винаги изписва тази дума с главна буква) и на България. Избира 50 различни кътчета в цялата страна и 20 български момичета с изявено отношение към културното ни наследство, към традициите и фолклора, които да бъдат негови модели.

„Облекли старинни български носии и заснети на фона на знакови за нас исторически, културни или природни забележителности, те се превръщат в млади и горди българки с мисия – твърди фотографът. – Искаше ми се да покажа чисти, скромни представителки на моето поколение, които от малки живеят с националните ни традиции, пазят родовата памет и, без съмнение, ще възпитават децата си в почит към ценностите ни. Чувствах, че трябва да разкажа за България по един различен, неправен до момента начин.”

Радослав се оказва прав. През периода 2016–2018 г. първата изложба от проекта „Аз съм Българка!” е създадена и представена 15 пъти в различни места и пред разнообразна публика: от фоайетата на Народното събрание, през Копривщица и Двореца в Балчик, до 4-ия събор на българите в чужбина „На мегдана на другата България” и Седмицата на фотографията в Милано, Италия. А в родния си град фотографът веднага печели наградата „Събитие на годината в областта на културата в Габрово” за 2017 г.

Това провокира автора да продължи. През 2018 г., паралелно с представянето на първата изложба, той започва да работи по „Аз съм Българка!” – Продължението. След като открива новите места за снимки, организира специален кастинг за фолклорни модели и избира други 20 млади българки за „Аз съм Българка!” – Продължението. Първият сюжет е заснет през януари 2018-а в град Ловеч, но истинската работа по втората изложба започва в Плевен през април, в навечерието на Великден. До ноември са реализирани общо 27 сюжета с участието на 22 момичета. Заснети са повече от 65 знакови места в България, сред които Боженци, Батак, Стара Загора, Дяволският мост и Картал кая в Родопите, Карлово, розоберът и лавандуловите поля, Асеновата крепост, Старинен Созопол, Старинен Несебър, родният дом на Яворов в Чирпан, Добрич, Трявна, гроздобер край Дунав, Бяла, Седемте рилски езера, Етнографският комплекс „Кулата” – Казанлък, Плиска и Велики Преслав, Русе, Широка лъка, Калето при Белоградчишките скали, Златните мостове на Витоша, Севлиево и др.

Всички сюжети от втората изложба на проекта „Аз съм Българка!” са придружени и от личен разказ за снимачния процес, който авторът и екипът му подготвят и публикуват в социалната мрежа. „Да избереш да популяризираш родната история, откъсвайки се от съвремието, като стъпваш на традицията и фолклора по въздействащ начин и да показваш образа на млада, красива и творяща в някое от традиционните ни изкуства българка, е дръзко и трудно начинание”, признава Радослав Първанов. Не крие обаче, че се е чувствал далеч по-уверен в работата по „Продължението”.

Посетителите на изложбата, която се открива утре, 19 март, в 11 часа в Националната библиотека, ще могат да видят и филм, пренасящ зрителите в деня и мястото на всяка снимка. Това е жестът на Радослав Първанов към публиката като довършителен щрих в разказа за историята на патриотично начинание на групата млади българи, посветили се на опазването и популяризирането на традициите и богатото ни духовно наследство. Филмът е озвучен със създадена по идея на фотографа авторска музика на Иван Петков – DJ 89, известен с електронните си композиции с етно мотиви.

Изложбата “Аз съм Българка!” – Продължението, ще може да се разгледа в Централното фоайе на Националната библиотека до 29 март 2019 г. Заповядайте!