Вижте спечелилите театралната награда "Икар" (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7368482 www.24chasa.bg
Лили Иванова, Снимки и видео: Десислава Кулелиева

В Международния ден на театъра  се състояха призовете "Икар" на Съюза на артистите в България.

Церемонията по връчването на наградите ИКАР започна със специалното изпълнение на Лили Иванова - "Главна роля". Певицата излезе с изумителен тоалет от черен тюл и публиката дълго не я пускаше да си тръгне от сцената. Водещи на церемонията са Александър Кадиев и София Бобчева.

За дебют наградата получи Дина Маркова. За куклен спектакъл - "Филисионката, която не вярваше в бедствия" на Бургаски куклен театър. Наградата за куклено изкуство - Георги Спасов за постановка "Нос" в Театър 199. Поддържаща женска роля - Весела Бабинова като фолк певица на сцената на Малък градски театър, а поддържаща мъжка роля - Йордан Ръсин, който благодари, че е станал част от света на Радичков. Наградата за педагогическа дейност взе проф. Елена Баева.

Когато една жена е чаровна, това е винаги плюс. Това каза примата на българската естрада Лили Иванова на кмета на София Йорданка Фандъкова, която й поднесе красива орхидея.

Лили Иванова получи специална награда на съюза на артистите в България, учредена за принос към артистичната дейност. Тя беше много трогната, получавайки статуетката "Икар" "Не зная дали я заслужавам, но е приятно, защото публиката е най-важната. Чест е да съм на тази сцена", каза тя.

Иван Пантелеев взе две награди "Икар" за най-добър режисьор и най-добър спектакъл.

Режисьорът е отличен за постановката Neoдачници в театър "Иван Вазов". Наградата от негово име взе директорът на театъра Мариус Донкин."Да сме достойни за мисията си, бъдете благословени", каза той.

Наградата за най-добра женска роля взе Ива Тодорова за моноспектакъла си "Приятно ми е, Ива".

Наградата за мъжка роля отиде при Боян Арсов за изпълнението му в "Животът е сън".

Последният "Икар" взе писателят и драматург Стефан Цанев. За цялостен принос към театралното изкуство. В ложата беше неговата половинка Доротея Тончева.

"Вие артистите изгаряте всяка вечер на сцената с надеждата да запалите светлинка в душите на хората. За мен е чест, че ме броите за един от вас", каза известният драматург, приемайки наградата.