Художничката Дили Бозаджиева: От Кубрат съм, майчиното ми име е Дилбер

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7368556 www.24chasa.bg
Дили Бозаджиева позира с архитектката реставратор на Желязната църква Фикрие Булунмаз.

Ректорите на Истанбулския и Софийския университет

откриха първата изложба край Босфора

на автори с корени от България

“Много фино изработени творби, интересна техника с оригинални материали. Сюжетите и образите не само силно те впечатляват, но в същото време насочват погледа ти към България, към нейните хора, традиции, забележителности по такъв начин,че не може да я сбъркаш с никоя друга страна. Хубаво е да я видиш през очите на творец като Дили Бозаджиева, много съм впечатлена, поздравявам я за тази изложба, която заслужава да се види. Добре си ни дошла.”

Думите са на г-жа Фикрие Булунмаз, архитект реставратора на българската гордост на брега на Златния рог в Истанбул - Желязната църква “Свети Стефан”. Така тя сподели впечатленията си от колекцията с платна на българската художничка дизайнер Дили Бозаджиева, които са подредени в изложбата “Поглед към България”.

Вернисажът е в ректорската зала на Истанбулския университет - най-старото учебно заведение на Турция, и ще бъде там до 10 април. Това е първата по рода си изложба на творци с корени от България.

Освен платната на Бозаджиева експозицията включва произведения на Зияетин Нуриев, Мария Кълъчлъоглу-Бараз и Неджми Мурад, изявени възпитаници на българската художествена школа в Турция, както и на художничките Павлина Копано и Анастасия Чирпанова. 

Почетен гост на изложбата беше

Вежди Рашидов,

който участва с

няколко пластики

Колекцията на Дили Бозаджиева включва около 30 платна. “Старият Пловдив”, “Трявна”, “Мечтание”, “Лудогорие”, “Майчина прегръдка”, “Отвъд пътя”, “Река на надеждата”, “Селската джамия” са част от заглавията, които привличат вниманието на посетителите.

Оригиналността им се състои в това, че са изработени от мериносова вълна. Чрез тази материя съчетава сюжети и образи от традициите, фолклора, забележителностите на България, от една страна, и от друга - правят зрителите съпричастни към такива общочовешки теми като толерантност и мултикултура.

Човек наистина трудно би останал равнодушен към съчетанията от цветове, образи и послания, изразени с материя, която е колкото позната във всекидневния живот, толкова и непозната като израз на емоции и творческа фантазия.

“Мисля, че именно това предизвиква интереса към платната на Дили на тази изложба, понеже е продиктувано от желанието на хората да видят нещо различно. Лично мен ме впечатли изяществото на българския фолкор, което претворява чрез ярките багри на деликатната тъкан, характерна за старите народни техники за работа с вълна”, каза известната българска скулпторка Мария Кълъчлъоглу-Бараз от София, която дълги години вече живее и твори в Истанбул. 

“Ето още една наша талантлива художничка, работите ѝ са с хубави цветови съчетания и с нейната техника, която си е намерила, може с времето да постигне още много”, каза Вежди Рашидов, докато с ректора на Истанбулския университет проф. д-р Махмут Ак разглеждаха творбите на Дили Бозаджиева.

Това е първо изложение на художничката дизайнер от Лудогорието в града край Босфора. Повече от десет години се занимава с приложно изкуство, има магистърска степен дизайнер, досега е участвала със самостоятелни изложби във Виена, Берлин и Росток, преминали с голям успех.

“Аз съм българка

от турски произход,

майчиното ми име е Дилбер. Родена съм в Кубрат, Разградско. От малка мечтаех да стана художник и дизайнер. Най-голяма подкрепа получих от родителите си, които са големи почитатели на изкуството. В художественото училище имах прекрасни преподаватели”, разказва художничката пред в. “24 часа”.

Съдбовно за нея се оказва запознанството ѝ с една баба, която изработва предмети от вълна, които я впечатляват с оригиналността си. 

“Това ме подтикна да използвам мериносовата вълна като материя за направа на картини. Като естествен материал придава особена естетика и уют. Още повече че продуктите, изработвани от вълна, са изконна българска традиция. Позабравена, но аз си поставих за цел да възвърна тази красота в нашия живот по начин, който импонира на нашето време.”

Това е първото участие на художничката в изложба в Истанбул. “Беше моя мечта и идея, защото Истанбул събира хора и култури от различни епохи и, естествено, е място, за което всеки творец би мечтал да се изяви - обяснява Бозаджиева. - Получих подкрепа за идеята от българското генерално консулство в лицето на генералния консул Ангел Ангелов, от председателя на комисията за култура и медии към парламента Вежди Рашидов, от другите творци, които участват. Независимо че живеем на различни места, нас ни свърват общите ни корени, общата ни родина България. И така се получи. Изключително съм им благодарна за оказаната подкрепа.”

По думите ѝ останала силно впечатлена от организацията на изложбата и от интереса към нея. “Да си призная, реалността надмина и най-смелите ми очаквания. Официалното откриване се извърши в присъствието на гости от Турция и България и на ректорите на Истанбулския и на Софийския университет проф. Махмут Ак и проф. Анастас Герджиков. Беше ми много приятно да видя в лицата на посетителите учудването, че картините са от вълна, когато някои се опитваха да ги докоснат с ръка, живо се интересуваха за технологията, с която работя”, каза Бозаджиева.

Високотиражният турски вестник “Миллиет” публикува статия очерк за художничката, турски тв канали излъчиха интервюта с нея.

Настоящата изложба в Истанбул тя преценява като първа стъпка към нови изяви.

“Друга моя мечта е да направя самостоятелна изложба в уникалната българска църква “Свети Стефан” на брега на Златния рог в Истанбул”, казва Дили Бозаджиева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,

Двуметров минимодел на къщата на Йордан Йовков ще бъде построен в Добрич. Това е само един от емблематичните домове, който ще се появи в уникалния парк на миниатюрите "Малката Добруджа". Подобни места има в европейските столици Брюксел (Белгия) и Копенхаген (Дания), а до няколко месеца трябва да се появи и в сърцето на житницата на България.