Успешен „Блъф” на премиерата на Георги Стоянов, мемоари на Иван Костов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7370296 www.24chasa.bg

- Почти 150 души посетиха премиерата на дебютния роман на българина, живял в Одеса

- Da Da Cultural Bar се оказа тесен за всички желаещи да посетят събитието.

Локацията със сигурност не беше избрана случайно и всеки, запътил се във вечерта на 27 март към столичния клуб DaDa Cultural Bar (ул. „Георги Бенковски” 10) можеше да „заподозре, че скоро колата му ще попадне в обсега на контролирано наблюдение.”

В импровизираното казино, в което сред чиповете за игра, картите и гилзите по масата можеше да бъде открито и едно ново заглавие малко след 19:00 ч. смугъл младеж с тъмни очила и двама охранители покани посетителите в света на дебютния роман на Георги Стоянов – „Блъф” (Издателство „Сиела”) .

Талантливият актьор Юлиян Петров („Скъпи наследници”, „Камъни в джобовете”) се превъплъти в ролята на Юри – млад мъж, който посмява да се намеси в сенчестия свят на украинската мафия.

И докато такива срещи бяха рутина, този път от двата входа на заведението нахлуха „въоръжени” мъже. Сред звуци на куршуми и писъци, след своите охранители се появи и… отговорният редактор на книгата – Христо Блажев, за да разкрие, че всичко до момента е един… „Блъф”.

Пред събралите се в и пред заведението посетителите, той и пиарът на издателството Темз Арабаджиева поканиха на сцената самия автор, без да скрият намерението си да го подложат на безмилостен разпит.

За вдъхновението, разграничението между автор и герои, любовта в романа, както и за работата с редактора – тримата се опитаха да разкрият правилата на играта на руска рулетка с литературата.

Брутален, изпълнен с неочаквани обрати и майсторски написан, „Блъф” от Георги Стоянов ще ви увери, че „пътят към ада е постлан с добри намерения.” Важното е да заложиш на правилната карта. И да си готов да загубиш всичко.

„За жива печалба не продавай злато, храни, стоки - продавай Надежда”.

Още нови книги от ИК "Сиела"

Бившият премиер Иван Костов

споделя своите “Свидетелства

за прехода” в книга

Мемоарите на един от “строителите на съвременна България” излизат на пазара на 11 април (ИК “Сиела”).

Министър-председателят (1997-2001 г.) и настоящ директор на Центъра за анализ и управление на риска Иван Костов споделя своите спомени за едно от най-бурните десетилетия в новата ни история в честни, откровени и аргументирани мемоари. В почти 600 страници големият български държавник прави хладнокръвен разрез в една от най-дълбоките и все още незараснали рани на близкото минало - началото на прехода на България към демокрация и пазарна икономика.

В центъра на мемоарите си Иван Костов поставя страната и процесите, през които тя преминава до поканата за започване на преговори за членство в Европейския съюз в края на 1999 г. По този начин 47-ият премиер създава важен исторически документ, даващ началото на нов, необходим макар и болезнен разговор за пътя и цената на модернизирането и европеизирането на демократична България.

Премиерата на книгата е от 18,30 ч на 11 април в зала “Концертна” на Централен военен клуб, а участие в дискусията ще вземат писателят и главен редактор на изд. “Сиела” Захари Карабашлиев и проф. Калин Янакиев.

“Драматичното десетилетие на прехода през погледа на държавника, реформатор, строител на съвременна България Иван Костов - самото това прави тази книга изключително важен исторически документ, който със сигурност ще възбуди (или възобнови) обществения дебат около личността на големия политик. Само че в центъра на неговите мемоари стои не той самият, а страната ни - борбата за нейното демократизиране, модернизиране и европеизиране. И тъкмо тази - както ще се увери читателят - тежка, мъчителна борба е онова, което все още не е достатъчно (и достатъчно честно) осветлено за българското национално съзнание. А личното свидетелство на Иван Костов е от неоценима важност за това осветляване. Началото на усилията - в една собствено фалирала към началото на 1990 г. държава, разногласията вътре в СДС (на “перестройчици”, реставратори носталгици и същински реформатори), непрекъснатата съпротива на бившите комунисти: всичко това – концентрирано в лица и събития, които помним, но за които все още трудно се ориентираме – е изложено с невероятна откровеност, непреборима обоснованост (и понякога безпощадна критичност и самокритичност) от големия държавник. След това - периодът на Виденовата криза и вече личното лидерство в процесите по нейното разрешаване от страна на Костов – трудните реформи, драматичните събития около войната в Югославия, решителният отказ да дадем небето си на Русия, осигуряването на бъдещето ни в ЕС и НАТО. Всичко това е разказано от автора на тези мемоари без самоизтъкване, но и без да са оставени без отговор нито една инсинуация и клевета, които и до днес следват министър-председателя (1997-2001 г.), оставил най-дълбоката диря в най-новата ни история”, пише проф. Калин Янакиев.

“Без изход” ще бъде филмиран

Бестселърът “Без изход” от Тейлър Адамс (ИК “Сиела”) излиза у нас малко след обявената му предстояща екранизация. Хитро замисленият и безкомпромисен трилър е в духа на Агата Кристи и Джеймс Патерсън. Какво би направила Дарби Торн - студентка, застигната от снежна буря в крайпътен заслон с четирима непознати, ако види малко момиченце, затворено в кола в кучешка клетка. Без път за бягство, без обхват на телефона, без помощ и без оръжие?

Класация на издателството

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Химическата кастрация като наказание за сексуално насилие и педофилия стана обсъждана тема през последните дни. След бруталното убийство и блудство над 7-годишната Кристин от 21-годишния Мартин Трифонов в сливенското село Сотиря от ВМРО предложиха и у нас химическата кастрация да бъде наказание за извергите.

Обезглавена е Пастирката в Русе! Емблематичната статуя, която се намира в Парка на младежта в дунавската столица, е грозно поругана, алармираха пред "България Днес" будни граждани. От монумента са отчупени части, а грозната гледка е факт повече от месец, като досега не са взети мерки за облагородяване на мястото.

Къща от слама и глина е започнал да строи актьорът Фахрадин Фахрадинов. Макар и да звучи като нов прочит на приказката за "Трите прасенца", звездата от сериала "Забранена любов" напълно сериозно е решил да превърне двуетажната постройка край София в свои дом. Макар и непозната, технологията за строеж със сламени бали от години се използва в