Световни режисьори, театроведи и актьори ще журират на Международния студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7371759 www.24chasa.bg

Американският и руски театровед и преводач Джон Фирдман, режисьорът Тиери Аркур и актриса и режисьор Оксана Мисина идват за второто издание на фестивала, който ще проведе от 5 до 9 април в Стара Загора. В журито ще бъде и режисьорът Явор Гърдев

Жури на световно ниво ще оценява спектаклите от програмата на Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“, който ще се проведе от 5 до 9 април 2019 в Стара Загора. Във второто издание на форума ще се включат американският и руски театровед и преводач Джон Фирдман, режисьорът Тиери Аркур, актриса и режисьор Оксана Мисина, както и българският режисьор Явор Гърдев.

Журито ще има нелеката задача да избере най-добрите от основната програма на фестивала. Във фестивалните дни жителите и гостите на Стара Загора ще могат да видят „Мама му ебем, кой започна пръв“ на Факултета за драматични изкуства към Университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Македония, „Треска“ на Полския университет за кино, телевизия и театър в Лодз, „Луди пари“ на Руския институт за театрално изкуство (ГИТИС), „Убийство” на Театралния департамент на Университета в Тел Авив, Израел и „Хора с куфари“ на НАТФИЗ, България. Специално участие ще вземат Музикалният колеж на Лондон с „История на насилието“ и Алехандро Постиго с „Копла Кабаре”.

Съпътстващата програма включва лекции, ателиета и уъркшопи, водени от международно признати експерти, които имат за цел да развият и обогатят знанията и уменията на над 100-те участници.

Важна част от форума ще бъде лекцията на руската актриса и режисьор Оксана Мисина. Тя е работила с няколко поколения известни руски театрални режисьори и е участвала в над 40 филма. Печелила е множество награди. Критик от Ню Йорк Таймс я определя като една от най-великите руски актриси.Лекцията ѝ ще бъде на 8 април от 14:00 ч. в конферентната зала на Регионална библиотека “Захарий Княжески”.

Неизменна част от програмата на МСТФ „Данаил Чирпански“ са и уъркшопите. Французинът Мике Монтанаро гостува за втори път на фестивала с музикалния си уъркшоп, който цели да открие музикалното “Аз” на всеки участник. А англичанката Лора Уестън ще запознае студентите от гостуващите академии с техниката на Лабан и заедно ще потърсят начините за създаване на освободеност, взаимна енергия и свързаност в театралния процес.

Своя опит ще предаде и специалистът по мениджмънт в сценичните изкуства и програмен ръководител на Британския съвет д-р Десислава Стойчева на 6 април от 14 часа в регионалната библиотека. Тя е преподавател по Арт мениджмънт. Има дългогодишен практически опит в управлението на международни проекти и екипи в повече от 70 страни в Европа, Азия и Африка.

Всички представления от програмата, ако не е посочено друго, са с вход от 5 лева под формата на дарение, срещу което се получава покана с конкретно място в салона. Дарение може да се направи на касите на Драматичен театър “Гео Милев” и Държавен куклен театър - Стара Загора в дните от 4-ти до 9-ти април 2019 г. Всички събрани средства ще се използват за МСТФ “Данаил Чирпански”. Всички спектакли от програмата ще бъдат със субтитри на английски.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата, Община Стара Загора, Драматичен театър “Гео Милев”, Държавен куклен театър - Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Американският и руски театровед и преводач Джон Фридман получава образованието си в Харвард, където защитава докторска дисертация по руска литература. Превел е 80 руски пиеси, играни в цял свят и е автор на 11 книги. Печелил е награди от много конкурси и участва в редица проекти, предаващи силни послания. за живота, като скайп проекта “Long Distance Affair” („Връзка от разстояние“).

Със своите над 30 постановки в много градове, превърнали се в световни културни центрове, като Лондон, Париж, Ню Йорк и др. режисьорът Тиери Аркур също доказва всепризнатия си талант. МСТФ “Данаил Чирпански” не е първият му ангажимент в България. През 2007 г. е поканен от Народен театър „Иван Вазов“, където поставя „Идеалният мъж“ от Оскар Уайлд, а през 2008 г. - „Балът на крадците“ от Жан Ануи.

Българският представител в журито - Явор Гърдев е един от най-значимите режисьори у нас с над 40 спектакъла, играни в София, Варна, Берлин, Париж, Лил, Берн, Гданск, Москва, Санкт Петербург, Лисабон, Ротердам и Утрехт. Дебютният му пълнометражен филм “Дзифт” e носител на 19 награди и почетни дипломи от български и международни форуми, включително награда “Сребърен Свети Георги” за най-добър режисьор на 30-тия МФФ в Москва. Сред пиесите, които е поставял, са “Хамлет” и “Крал Лир” на У. Шекспир, “Пиеса за бебето” и “Козата или коя е Силвия?” на Е. Олби,“Квартет” на Х. Мюлер, “Слугините” на Ж. Жене, “Марат/Сад” на П. Вайс, “Пухеният” и “Ръкомахане в Спокан” на М. Макдона.

Оксана Мисина е руска актриса, режисьор и музикант. Една от най-известните й театрални роли е в легендарната продукция на Кама Гинкас “K.I. from “Crime” - моноспектакъл, базиран върху образа на Катерина Ивановна от „Престъпление и наказание“ на Ф. М. Достоевски. Постановката е играна над 25 г. в 20 държави. Оксана Мискина е работила с няколко поколения известни руски театрални режисьори като Кама Гинкас, Борис Лвов-Анохин, Роман Козак, Дмитрий Кримов, Владимир Мирзоев, Олег Меншиков, Юрий Муравицкий и др. Участвала е в над 40 филма и е печелила множество награди. Виталий Мелников („Бедни, бедни Павел“) и Андрей Ешпай („Децата на Арбат“). Като главен изпълнител и автор на текстове в рок групата Oxy Rocks издава два албума с оригинални песни.

Д-р Десислава Стойчева е Мениджър на проекти в Британски съвет и гост преподавател по Арт мениджмънт, НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Има дългогодишен практически опит в управлението на международни проекти и екипи в повече от 70 страни в Европа, Азия и Африка. Тя е един от създателите на магистърската програма „Мениджмънт в сценичните изкуства“ в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, където преподава Арт мениджмънт от 2005 г. Десислава Стойчева води обучения по комуникационни и презентационни и лидерски умения, оценка на въздействието и др., съчетавайки опита си на професионална актриса и мениджър на международни програми. Автор е на книгите „Управление на иновативни театрални проекти“ и „Актьорите, мениджърите и уменията на бъдещето“.

Мике Монтанаро е мулти-инструменталист и композитор, а неговите концерти и ателиета го водят до стотици точки на земното кълбо. Импровизационните му ателиета са част от програмите на много фестивали, посветени на различни изкуства. Според собствените му думи, той обича да среща артистите със собственото им „музикално Аз“.