За "Господин Х и морето" търсят женско улично куче, вземат джак ръсела Фарел

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7372478 www.24chasa.bg
Фарел е на 4 г. и все още не е имал свое поколение.

Можеш ли да потърсиш и познаваш ли някой, който има куче и то да може да участва в сериала “Господин Х и морето”?

С този въпрос се обръща продуцентът Димитър Гочев към Мартин Смочевски - актьор, който помага на него и на екипа му за снимките на продукцията във Варна миналата година.

Както е по сценарий, Гочев търси бездомно куче, което да е женско и да се казва Петя. “Ами аз имам домашно, мъжко, което може да прекръстите Пешо”, отговаря Мартин. Макар да не е много сигурен дали кучето му ще се справи с актьорството - все пак никога преди не го е правило, решава да рискува и води Фарел на снимачната площадка. Оказва се, че кучето е доста убедително в актьорското си превъплъщение и така по чиста случайност влиза в сериала.

“Да работиш с животни, е голямо предизвикателство в киното, защото изисква специални грижи и внимание. Имахме огромен късмет с Фарел, защото той е роден за актьор и през цялото време

изпълняваше всички

задачи дори по-добре

от... актьорите,

прочели сценария!”, казва по-късно самият Димитър Гочев.

Фарел е джак ръсел териер на 4 г. Кучето никога не е ходило на дресьор, стопанинът му сам го учи да изпълнява команди - от елементарните седни, стани, легни, дай лапа, претърколи се, до умението да се преструва на умряло. “Не е ходил на училище или нещо такова, дори имах проблеми, защото е много лигаво куче, вкъщи се държи като котка - прави, каквото си иска. Но успяхме да го възпитаме, така че да е послушен”, разказва Смочевски.

За да научи любимеца си да се преструва на умрял, Мартин го кара да седне, след това свива пръсти, сякаш ръката му е пистолет, опира ги към него и прави жест, сякаш гърми. “Първоначално леко го натисках с пръстите, за да легне, и го карах да бъде мирен и да не мърда. След няколко опита се научи”, разказва за техниките на дресировка Мартин.

Той взема кучето още като бебе от свои приятели. “Те имаха прекрасен джак ръсел, който беше доста по-обучен, отколкото сега е Фарел. Покрай това, че гледах как изглежда, какво прави, много се запалих и си казах, че ако един ден си взема куче, ще е като него - не е едра порода, може да пътува, както често ми се налагаше”, разказва Мартин. Един ден разбира, че кола е блъснала любимеца на приятелите му и той е починал. Но седмица преди това е оплодил женски джак ръсел и ще си има поколение. “После ми казаха, че от него имат едно и ако искам, мога да взема да си го гледам.” Така на 45-ия си ден Фарел попада в дома на Мартин.

Още оттогава е много жизнено куче - непрекъснато скача по дивана, катери се по масата, тича напред-назад. По това време набира популярност Happy (от англ. - щастлив) - хитът на американския певец Фарел Уилямс. “И понеже и кучето беше много весело, реших да го кръстя Фарел.”

Учи го на команди, като, разбира се, му дава награда накрая - лакомство или кренвирш. Затова сега

винаги щом надуши

кренвирш, започва

да изпълнява

всичко накуп

- ляга, въргаля се, дава лапа, само и само да получи хапка от вкусната храна.

И понеже е добре обучен, се справя и с всички задачи за сериала. Е, мине ли някоя котка или друго куче наблизо, Фарел изоставя и сценарий, и работна етика, и мигом се втурва да ги гони. “Породата му е направена, за да вади лисици от дупки за лов. Така че това му е инстинкт - втурва се, нищо няма да направи, просто иска да си играе”, обяснява стопанинът му. Фарел не би наранил котка, дори често се е случвало точно обратното - да отнася по някоя драскотина.

Джак ръселът често има общи сцени с актьора в главната роля - Калин Врачански, и двамата много се разбират. Всъщност Фарел е изключително дружелюбен и бързо превръща всички около себе си в свои приятели.

В една от сцените героят на Калин Врачански отива до близко село, изоставя кучето там, но то тръгва след колата. За да се получи това, Мартин застава от другата страна на автомобила - така че да не се вижда на камерите, но Фарел да го усеща и да отиде към него. Но вместо това

кучето поема в

обратната посока и

се сбива с 4 улични

И мигом 50 души екип се втурват да разтървават кучешкия бой и да спасяват един от главните герои в сериала.

Най-опасният момент в работата по “Господин Х и морето” пак е свързан с Фарел. Това е и последният снимачен ден за кучето – за кадрите той трябва да тича покрай табела на пътя. Щом заснемат дубъла, животното изчезва от погледите на всички, като се шмугва в близките храсти. “Отидохме да го търсим. Оказа се, че е в двор с овчарски кучета и е влязъл в къщичката на едно от тях. Отгоре му седеше доста заплашително една овчарка, а другите около тях лаеха. Първоначално ме беше страх да ги приближа, за да не ме приемат за опасност и да ме нападнат”, разказва Мартин. Но изважда късмет – успява да повика Фарел, кучето да се измъкне от останалите и той да го завърже и да си тръгнат без излишни проблеми.

Стопанинът му е

дипломиран актьор

В “Господин Х и морето” роля има и стопанинът на Фарел - актьорът Мартин Смочевски. Той играе учител интригант, който често се опитва да подлива вода на героя на Калин Врачански. Мартин е познат на зрителите от друг много популярен сериал - “Под прикритие”. В последните му два сезона той играеше Рафаел - дясната ръка на Иво Андонов (Захари Бахаров).

Мартин се увлича по актьорството още от дете. Майка му от години работи като секретарка на директора в Младежкия театър, където ходи и малкият Мартин. Така е пленен от магията на театъра, че се записва в театрална школа, кандидатства в НАТФИЗ, където влиза от втория път. Завършва академията в класа на проф. Снежина Танковска. И зад гърба си има много повече роли на лошо момче, отколкото каквито и да е други. “Когато завършвахме академията, в дипломното ни представление играех седем роли и всички те бяха отрицателни”, усмихва се той.

Играе в няколко столични театъра, но преди година и половина решава да смени коренно не само професията, но и всичко в живота си. Мести се във Варна, където живее и сега с приятелката си.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Спортът е здраве! Спортът е дълголетие! Да бъдеш активен е от съществено значение, поради толкова много причини. Поддържането на добра форма е само една от тях. Хората, които спортуват редовно, както и професионалните спортисти знаят, че бягането и бързото ходене са сред най-полезните активности за нашето здраве

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения