Веселин Ранков играе в “Тартюф” на юбилея си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7382898 www.24chasa.bg
Веселин Ранков ще посрещне почитателите и приятелите на вечерното представление на “Тартюф” на 6 април в Театъра на армията. СНИМКА: Иван Дончев

Актьорът празнува 60-годишнина на сцената с една от най-сполучливите си роли

В информациите на театър “Българска армия”, които с различно усърдие и постоянство публикува на сайта си, пише, че актьорът Веселин Ранков навършва 60 години на 6 април 2019 г. Значи този младолик, вечно иронизиращ света и себе си артист, е роден през 1959 г. В същата информация, която се пръска от ординерност, пише, че завършва ВИТИЗ при проф. Елка Михайлова, играе една година на хасковска сцена и после е приет в трупата на Военния театър. Където е и досега.

Аз обаче чета от едно друго листче, написано собственоръчно от Веско Ранков, че той е баща на 4 деца – “доказателство за преживян живот и голямо щастие, но и за неясно бъдеще”. Така си е, ако пълниш един взвод със собствените деца, бъдещето не е особено ясно. Обаче Веско Ранков леко измества ракурса към този проблем и съобщава, че когато бил все още с две деца, колегата му Асен Кисимов, ерудит и зевзек, известен на зрителите като Бате Асен, му задава сакралния въпрос: “Знаеш ли кога ще станеш голям актьор?” И Бате Асен съобщава като оракул бъдещето на Веско Ранков: “Когато станеш баща на всички, които са на сцената! Няма как да обичаш някое от децата си повече от останалите!”

В това предвиждане явно, че се крие метафора. И Веселин Ранков я тълкува за собствена сметка. В следващите години той работи с двойни и тройни сили в различни направления на театралното изкуство - става преподавател в НАТФИЗ по актьорство за драматичен театър, поема собствен клас със студенти актьори като доцент и техен ръководител. И в същото време играе важни роли в Армията - Гамаша (“Суматоха”), Шута (“Животът е сън”), Момчето (“Подробности от пейзажа”), Поп Богомил, княз Боян (“Книга на царете”), Шута Фесте (“Дванайсета нощ”), конферансие (“Лулу”), Той (“Кротката”), Хорацио (“Хамлет”), Капитан от пожарната (“Плешивата певица”), Момчето (“В очакване на Годо”), Освалд (“Призраци”).

Ролите му са на границата на драмата и комичното, мястото, където се чувства най-комфортно. Веско Ранков умее да управлява температурата на сцената, загатвайки настъпването на сериозни събития през олекотения коментар на Комедианта.

В шегите и геговете на Шута се съдържа горчива истина за света и човеците. Не всеки актьор е способен да изпълнява ролята на конферансие, идеалния балансьор на порядъка на събитията и техните герои, така че публиката да остава очарована от предлагания от сцената “световен ред”. Веселин Ранков го може и във всяка негова роля има късове от това качество. Последен връх в творчеството на Веселин Ранков е Оргон от класиката “Тартюф” на Молиер в спектакъла на Красимир Спасов. Неговият Оргон си прави автодисекция на способността да бъде заблуждаван до крайни мерки на отношенията с хората, които обича и от които е обичан. С този пластичен Оргон, мятащ се между истината и илюзията, Веселин Ранков ще посрещне почитателите и приятелите на вечерното представление на “Тартюф” на 6 април в Театъра на армията.