"Игра на тронове" - едно дълго пътуване на книгата до малкия екран, което все още не е приключило

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7385082 www.24chasa.bg
Официалната премиера на последния сезон на "Игра на тронове" беше в Ню Йорк СНИМКА: РОЙТЕРС

Сагата "Игра на тронове", замислена преди повече от 20 години от американския писател Джордж Р.Р. Мартин, е на път да приключи, предаде Франс прес. Но именно на малкия екран писателят ще разкрие края й, а това е единствен по рода си феномен в историята на литературата.

"Очевидно бих искал да приключа по-рано работата си над поредицата "Песен за огън и лед", част от която е книгата "Игра на тронове", така че сериалът да не ме изпревари, но не бях го предвидил", каза той пред Ентъртейнмънт уикли.

Когато през пролетта на 2011 г. започна излъчването на първия сезон на телевизионната адаптация, писателят бе публикувал едва четири книги от поредицата "Песен за огън и лед". Петата книга излезе през юли същата година, но феновете все още чакат публикуването на последните две книги от поредицата, предава БТА.

"Когато Джоан К. Роулинг продаде правата за книгите за Хари Потър, посветеният на момчето с магьоснически способности сериал също не бе приключил, но за разлика от Джордж Р.Р. Мартин, британската писателка успя да напише развръзката преди показването й на малкия екран", отбеляза Никола Алар, авторът на книгата "Безмилостната вселена на "Игра на тронове".

Седемдесетгодишният Мартин отдавна предостави на създателите на сериала Дейвид Бениоф и Даниъл Уайс нужните елементи, за да може в случай че преждевременно си отиде от този смят, интригата да приключи. Но нищо не гарантира, че тази телевизионна сага с планетарен успех ще има планирания от Мартин край. "Не съм чел написания от Бениоф и Уайс сценарий на последния осми сезон, чието излъчване започва на 14 април - увери писателят. - Знам някои неща. Но има много интриги, които са свързани с второстепенни персонажи и са плод на въображението на Бениоф и Уайс. Те ме изпревариха. Възможно е да се появят значими различия."

Според експерти, писателят не само не е задължен да следва избрания от телевизията път за последните две книги от поредицата, които все още не е написал, но има голяма вероятност да се отдалечи от него.