40 години след полета на Георги Иванов излизат снимките му от Космоса

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7385193 www.24chasa.bg
Две от фотографиите на Земята, направени от Георги Иванов. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

“Георги Иванов снима в тези 12 часа, в които им казват да спят, докато търсят някакво решение да ги върнат живи”, разказва Орлин Джелепов, който е редактор на новия документален филм за първия български космонавт “Полет на ръба на безкрая”.

72 кадъра е заснел Иванов, докато е в Космоса, а снимките излизат цели 40 години по-късно. Космическият кораб “Союз-33” с командир Николай Рукавишников не успява да се скачи с орбиталната станция “Салют-6”. Докато наземните служби търсят начин да спасят космонавтите, Георги Иванов снима Земята през илюминатора на кораба. “За тези 12 часа, в които не знаят какво ще се случи с живота им, правят 31 обиколки на земното кълбо, а Иванов запълва 2 фотоленти и сега белият свят ще може да ги види. Качеството е поразително, а снимките са изключително красиви”, казва Джелепов.

Филмът “Полет на ръба на безкрая” ще се излъчи на 7 април от 20,45 часа по БНТ1. В него са показани повечето от фотографиите, а Георги Иванов разказва за драматичните 12 часа в открития Космос. Екипът на филма и българският космонавт планират да направят изложба с всички 72 снимки.