Бети - от обърканата вдовица без добро жилище до съпругата, преобразила втория си мъж Лозан Панов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7385511 www.24chasa.bg
Бети Панова е съпруга на шефа на ВКС Лозан Панов от 2015 г. СНИМКА: Румяна Тонeва

В края на 2014 г. тя го убеждава да не се отказва от битката за шеф на ВКС

Една жена с дълго визонено палто слиза от джип “Рейндж роувър”. Елегантната обувка с тънък ток стъпва в размекнатата кал, но дамата уверено върви към поредната оперативка с работниците на строежа на къщата ѝ в квартал “Драгалевци”.

Разпределя делово задачите, брои дали някой през нощта не е прибрал за лични нужди строителни материали.

През 2002-2003 г. Елисавета Ганева, или Бети, е наела половината съседи от малката стръмна уличка в столичния квартал “Драгалевци” да пазят през нощта обекта - изграждането на семейната къща с журналиста Иван Ганев. С другата половина воюва. Най-потърпевш е възрастен мъж, който иначе помага на целия квартал. Човекът взел две строителни платна, които вероятно по онова време са стрували десетина лева. За фамилията Ганеви обаче това е сериозно престъпление и съседът дълго време е разкарван по съдилища. Бети знае във всеки един момент дали някои от другите съседи стъпват в имота ѝ с лоши помисли. Звъни по телефоните, заплашва ги с медийни скандали.

По онова време тя

демонстрира висок

стандарт - ръководи

рекламата в

седмичника,

който е създаден от съпруга ѝ Иван Ганев. Журналистът е уважаван в немската бизнес и политическа общност в България, издава Wirtschaftsblatt.

Животът го среща през 1998 година с 25-годишната Елисавета, която му ражда син Иван. От първия и втория брак той има други двама сина - Димитър и Веселин.

От брака му с Бети

също се ражда

момче. Разликата

във възрастта им

е точно 30 години

Младата му съпруга е родом от с. Превала, Монтанско. Иван Ганев умира след тежко боледуване през юни 2005 г. на 62 години.

Тогава строежът на къщата в “Драгалевци” спира. И така е вече 10 години. Тухлите, които Бети грижливо е броила и пазила, са изпочупени и падат. Съседите си говорят, че част от имота е приписан на нейния брат и трите деца на Иван Ганев, които не успели да се разберат помежду си кой и с какви пари да продължи внушителния дом.

Тихата улица в квартал “Драгалевци” чува и вижда отново Бети през 2017 година, когато научават, че тя вече е съпруга на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Скандалът е избухнал

на тайна сбирка в

десния кръг АРГО

през 2016 г.,

където обсъждат евентуалната кандидатура на Панов за президент на България. Христо Иванов, по онова време правосъден министър, пояснява, че съпругата му е “черен лебед” и това ще попречи на Лозан Панов за партийна кариера.

Врагове и приятели на семейството още спорят имала ли е, или не Елисавета криминални регистрации.

“Какво е това “черен лебед?” И до днес се пита съсед на Бети от “Драгалевци” и допълва, че за него тя е зла и отмъстителна жена, но чак пък черна...

Елисавета може да бъде наречена още загадъчна, мистериозна, агресивна, но в никакъв случай безлична дама.

Медии, които не могат да бъдат определени като приятелски към семейство Панови, упорито използват описанието на Христо Иванов за Бети - черния лебед, но едва ли осъзнават какво точно е искал да каже иначе добронамереният към семейството бивш министър.

Ако се върнем към “Лебедово езеро”, ще си спомним, че главната героиня на Чайковски играе и двете основни, но антагонистични роли. Едната е на Белия, невинен и нежен лебед, другата на Черния - мрачен, и чувствен.

За есеиста Насим Никълъс Талеб, който публикува бестселъра си “Черният лебед”, той лежи в основата на почти всичко в нашия свят - от възникването на религиозните движения до драматичните събития в личния живот.

Срещата на архитектите собственици на “Артекс” - Весела и Пламен Мирянови с Елисавета Ганева през 2013 г. им носи точно такива разтърсващи преживявания.

В нейно лице

Мирянови вероятно

са видели една

изтерзана вдовица,

която се бори с тежък период на тийнейджърството на своя син. 15-годишният Иван е голяма грижа за Бети и тя търси дом за двамата.

По онова време вестник Wirtschaftsblatt все по-трудно се издава. Днес той е месечник, излиза между 48 и 90 страници и ако се пресметне цената му на един брой според обявената абонаментна стойност, ще се получи най-скъпото печатно издание в България - между 13 и 15 лева. Цена, която дори и списанията у нас не се опитват да поискат.

Очевидно семейство Мирянови - Весела и Пламен, подкрепят в труден момент Бети и тя чрез фирмата си “Ганева 2000” ЕООД купува от тях жилище. Апартаментът е от 172 кв. м, има и два гаража, съответно по 19,5 и 19,7 кв. м, в кооперация “Дипломат” на ул. “Елемаг” № 32 в столичния квартал “Изгрев”. Според публикация в сайта “Правен свят” от 26 март за апартамента и гаражите с обща площ 211,2 кв.м били платени 93 004,5 лв., или по 225 евро на квадрат. Часове по-късно сайтът “Капитал” увеличава цената на имота на 382 евро на квадратен метър, позовавайки се на личното обяснение на Панова. Тя твърди, че цената била изгодна заради голяма първоначална вноска. Според публикация в сайта “Свободна Европа” от петък крайната стойност на жилището с площ от 172 кв.м и два гаража от по 19 кв.м в сградата “Дипломат” възлизала на 505 евро на кв. метър.

Връзката между Бети и собствениците на “Артекс” хем е близка, хем не съвсем. След повече от изгодната за нея покупка на жилището почти не се срещат. Две години и половина по-късно тя води Лозан Панов с предложение семейство Мирянови да кумуват на сватбата им, защото “не познава по-достойни и вярващи хора, които вървят в Светлината и са истинско семейство”.

Вероятно Весела и Пламен Мирянови са

едни от малкото

хора, които научават

за сватбата

на Бети и Лозан Панов, защото за колегите му е изненада, че той вече има втори брак. Дори членовете на ВСС коментират, че “с един бонбон не ги почерпил”.

Лозан Панов обаче нямаше да е начело на ВКС, ако не бяха настоятелните увещания на бъдещата г-жа Панова.

През декември 2014 г., когато е само кандидат за шеф на съда, е блъснат от кола, прибирайки се от крос в Южния парк. Уплашен от катастрофата, за която смята, че е умишлена, решава да се откаже от надпреварата.

Край болничното му легло в “Пирогов” се събират две жени - бившата г-жа Панова, с която е разведен от години и от която има дъщеря, и тогавашната му приятелка Елисавета Ганева.

И докато бившата съпруга е категорично против той да се кандидатира за шеф на ВКС, то

бъдещата е много

настоятелна и

успява да го убеди

да поеме поста

Четири дни след като е избран за шеф на ВКС, се жени за Бети.

Той не познава своите кумове, които го водят пред олтара. С днешна дата се самоиронизира, определяйки се като “най-минат” в скандала с евтините апартаменти, тъй като луксозните 200 квадрата в сграда “Дипломат” били на фирмата на жена му. Обяснява, че се плаща наем, но пропуска да отбележи, че двамата живеят в този дом. Фактът е потвърден от сайт, който снима председателя на Върховния касационен съд на излизане пред въртящата се врата.

Самият Панов се държи странно, когато става дума за имоти и всякакви декларации, които е задължен да попълва по закон.

Само преди по-малко от месец окончателно загуби делото, което водеше срещу КПКОНПИ. Тя го глоби с 1000 лева, защото не подал декларация за имотното си състояние за 2017 г. Той заведе дело първо в районния съд, който обяви, че Панов е трябвало да подаде документа освен пред Инспектората на ВСС и пред комисията. Решението беше потвърдено и от административния съд в София, чийто първи председател беше Панов преди години.

В същото време шефът на ВКС е проверяван от НАП за бунгало от 37 квадрата, купено от него през 2013 г. в местността Прибой край Варна. Според данъчните бунгалото се продавало на значително по-висока цена от тази, която Панов е обявил в декларацията си. Освен това той е проверяван и за 1500 евро приходи от наем на жилище, на което е съсобственик с дял 1/6 заедно с майка си.

В четвъртък след заседанието на ВСС обаче хората, които го познават, бяха изненадани и от думата, която той използва - “минат”. Защото тя е необичайна за елегантния и сдържан начин, по който говори юристът.

Негови

състуденти го описват

като срамежлив,

възпитан и

изключително умен

Промяната у него дошла след брака му с Бети. И от ерудиран и скромен професионалист, стоящ далеч от политиката, се превърнал в магистрат с неприкрити политически амбиции, дори агресивен в своите изказвания.

Вероятно хъшлашкият израз му е подаден от Бети, която изненада всички с едно свое отворено писмо. Дори медии, които подкрепят Панов, останаха шокирани от стила на г-жа Панова. То бе разпространено на 19 март 2018 г. Конкретният повод бе една реплика на члена на ВСС Севдалин Мавров. По време на избор за шеф на Софийския градски съд той вметва, че не вярва на това, което се пише за съпругата на Лозан Панов. На следващия ден Бети изригна в писмо, което шокира със стила си. (Виж в карето най-любопитните пасажи - б. р.) Даде и знак обаче, че изключително изкъсо следи това, което се случва във ВСС, чието заседание се предава онлайн в интернет. Две седмици по-късно се опита да замаже гафа, като даде първото си и единствено досега интервю в “Капитал”. На въпрос дали има криминална регистрация обаче отговаря доста витиевато. “Отидох и подадох заявление с вх.№225000-4446 в I РПУ. В него изисках от органите на реда да ми бъдат предоставени всички данни за неправомерните действия, които съм извършила, тъй като не ми известно да съм вземала участие в тях. За съжаление, все още нямам отговор, но от органите ни на вътрешния ред предварително ми бе разяснено, че проверката ще отнеме доста дълго време, тъй като прокуратурата е компетентният орган, който съхранява тази информация.”

Писмото беше първата медийна изява на Бети. Втората обаче бе неуспешната ѝ пресконференция в сряда, която “24 часа” неволно осуети, съобщавайки във вторник вечерта, че жената на Лозан Панов е поканила определени медии, за да обясни за апартамента в сградата “Дипломат”.

Заверата започна още във вторник по обед, когато Бети покани по телефона няколко журналисти на неформален разговор в сграда на ул “6 септември” от 11 ч. В уречения час обаче мястото на срещата бе окупирано от камери и фоторепортери, а Бети Панова не се появи. В четвъртък от прокуратурата съобщиха, че са разпоредили проверка, която да извърши Инспекторатът на ВСС за конфликт на интереси.

“Жената е вдъхновяващата, а мъжът - съзидателната сила”. Това са думи, изречени от Лозан Панов през 2015 г. при встъпването на тогавашния шеф на СГС Калоян Топалов в длъжност. Вероятно така е и при председателя на ВКС, само дето неговата съпруга му носи доста ядове през последните 4 години.

Из писмото на и.д. булката на председателя на ВКС

На 19 март 2018 г. Бети Панова публикува писмо до медиите, чийто стил неприятно изненада дори поддръжниците на Лозан Панов. Тя се подписа като Черен лебед, и.д. булка на председателя на ВКС. Ето само няколко изречения от него:

Тогава още не бех Черният лебед, а се праех на журналистка, дет разпрая на немците кво праим в България. Ма ако знаеш само ква опърничава бех, идеше ми и отвътре...

А аз искам некой да ми каже къв е тоа съдия и прокурора де, абе там онаа работа с хулиганството, дет съм ги напсувала в съдебна зала, да зема да се запозная с тех, щото никога не съм ги виждала, а кат булка вече искам да им се извиня.

Нали се пак сега съм важна, щот съм Черният лебед на Лозан Панов, от когото той има зависимости...

Ама да беше мислил затова, кат се е женил, а сега е късно вече, либе, за китка! Затова дай и аз като другите булки да помогна с квот мога и за пари нема да говориме, поне аз да не съм ти в тежест. Не за друго, ами щото и без това си наясно кво големо имане си имам, но по-важният въпрос сея е да намерим начин да страхуваме прецедателя, та да млъкне веднъж завинаги с таа реформа и да спре да клати стабилността.