Ще може ли досието “Улоф Палме” да се затвори? Романизирано разследване

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7394503 www.24chasa.bg

“Архивът на Стиг Ларшон” от Ян Стокласа - възможно ли е досието “Улоф Палме” да бъде затворено?

Убийството на шведския министър-председател остава неразкрито. Излиза сензационното романизирано разследване “Архивът на Стиг Ларшон” от Ян Стокласа, което възкресява най-разследваното убийство в света: случая “Улоф Палме” (ИК “Сиела”). На 28 февруари 1986 г. неизвестен застрелва министър-председателя на Швеция Улоф Палме. Той е един от най-известните управляващи в света в средата на 80-те и има многобройни врагове - в конфронтация е със САЩ заради скандала Иран-Контра, с режима на апартейда в ЮАР и с десните в Швеция, които го подозират в симпатии към СССР.

Дръзкото убийство шокира целия свят, включително и младия журналист Стиг Ларшон, който години наред прави собствено разследване, след като полицията не обръща внимание на неговите подозрения. Ларшон е всъщност един от най-смелите шведски журналисти през 80-те и 90-те и не се страхува да се рови в тъмната страна на обществото и политиката в Швеция - точно както неговия знаков герой Микаел Блумквист. Затова и винаги остава съмнение около смъртта му, когато той умира внезапно през 2004 г., скоро след като пуска на пазара първата си книга “Мъжете, които мразеха жените”.

Откривайки, че Ларшон е разследвал убийство на Палме, неговият колега Ян Стокласа открива къде се съхранява неговият огромен архив, за да продължи работата – и дори успява да се срещне при огромен риск с хората, които Ларшон е считал за най-вероятни извършители на престъплението.

“Архивът на Стиг Ларшон” е майсторски написано романизирано разследване, което се основава на огромно количество документи, оставени от Ларшон. Ян Стокласа предприема редица пътувания, среща се с близки на журналиста, негови колеги и хора, които са помагали за проучванията.

Описвайки пътуванията си до Южна Африка, където разговаря с бивши агенти на тайните служби, до Прага, където се среща с фатална красавица, която използва като примамка, за да се добере до вероятния убиец, до Кипър, където се среща с ключов свидетел, който никога не е бил разпитван от полицията, постепенно авторът се превръща в герой, подобно на своя предшественик. Реалността и фикцията се смесват, а архивът се превръща в затвор, от чиито лапи може да го избави само истината.

Всички данни от разследването на Ларшон и Стокласа са вече предадени на полицията и се очакват действия по делото за убийството на Улоф Палме.

Още заглавия

Как мозъкът поражда ум? Какво точно е съзнанието?

Как възниква то? Как физическата реалност на атомите, молекулите и клетките създава живите и смайващи светове в главите ни? Определяният като “бащата” на невронауката Майкъл С. Газанига търси отговори на тези въпроси в интригуващата си книга “Съзнанието като инстинкт” (ИК “Сиела”), която излиза за първи път на български език в превод на Елена Филипова.

Титулуваният американски професор по психология разкрива необятната картина на човешкото съзнание в книгата си “Съзнанието като инстинкт”. Мащабният по значимост труд е плод на дългогодишния опит на професора, който преплита умело най-новите научни изследвания и факти по темата с това, което знаем от историята на човешкото познание, за да даде отговор на важния въпрос: Какво точно е съзнанието и как то ни прави хора?

Възникналата преди столетия идея за мозъка като машина провокира и разделя учените и философите и днес. Газанига прави истински пробив в тази теория, защитавайки идеята, че мозъкът е стройна система от независими модули, които работят в синхрон. Трудно е съзнанието да бъде угасено дори при наличието на тежки мозъчни травми и изменения – то няма център и винаги блещука в мрака. Разбирането как то се появява ще дефинира бъдещето на невронауката и ще предопредели посоката на изследванията за изкуствения интелект – теми, които вълнуват проф. Газанига в „Съзнанието като инстинкт”.

Майкъл С. Газанига (1939) е сред най-знаковите невроучени на планетата. Завършва престижния Dartmouth College (част от елитната Бръшлянова лига) през 1961 г., а през 1964 г. защитава докторската си степен по психология в Калифорнийския технологичен институт. Член е на Американската академия за изкуство и наука, Института по медицина, Националната академия на науките на САЩ и на Съвета по биоетика към президента на САЩ Джордж У. Буш. Основател е на Центърa за когнитивна невронаука в Калифорнийския университет и в Dartmouth College. Автор на редица книги и главен редактор на Journal of Cognitive Neuroscience, днес Майкъл С. Газанига е един от най-известните невроучени в света. „Съзнанието като инстинкт” е първата му книга, която излиза на български език.

Преводач на “Съзнанието като инстинкт” е Елена Филипова, чиито са и преводите на “Как работи умът” и “По-добрите ангели на нашата природа” на Стивън Пинкър, “Подсъзнателното” на Ленард Млодинов, “След Вавилон: аспекти на езика и превода” на Джордж Стайнър, “Мозъкът. Това си ти” на Дейвид Игълман и др.

“Вдъхновяващо и проникновено изследване на науката и философията на съзнанието. Майкъл Газанига дава отговор на някои от най-дълбоките въпроси, които умът е способен да зададе”, пише Стивън Пинкър, автор на “Как работи умът” и “Материалът на мисълта”.

Кой уби прислужницата  - легендарен криминален роман

Легендарният криминален роман “Убийството на прислужницата” от П. Д. Джеймс излиза за първи път на български (ИК “Сиела”) . Дебютният роман на носителя на Ордена на Британската империя за постижения в литературата променя облика на британската криминална литература. Той е първият от поредицата за разследванията на интелигентния саркастичен инспектор Адам. Ще успее ли той да открие истината сред тайните и лъжите, оплели семейство от английската аристокрация?

Класацията на издателството

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На странна молба за помощ станаха свидетели пътниците на софийското метро. Столичанин с табела на врата подчертаваща нуждата му от наркотици и билки посрещаше забързаните граждани на входа на метростанция Сердика. Дали обаче някой е откликнал на молбата му не е

Вратарят на "Аталанта" Пиерлуиджи Голини бе зарязан от сексапилната си половинка. Джулия Проведи сама обяви края на връзката им. "Предпочитам да го кажа аз - написа тя в инстаграм. - Двамата с Пиерлуиджи скъсахме днес. Причините са лични. Със сигурност всеки вестник и сайт ще ви съобщават защо, но истината знаем само аз и Пиерлуиджи.

Четирикратният шампион в най-голямата колоездачна обиколка "Тур дьо Франс" Крис Фрум се потроши при катастрофа по време на подготовката си за надпреварата, която започва на 6 юли. Британецът се блъсна нелепо в стена на къща. Той пусна кормилото, за да си издуха носа. Сблъсъкът е станал с 60 км/ч. Фрум бе опериран над осем часа,