Канибализъм и убийства - 10 острова със смъртоносни и тъмни тайни (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7394987 www.24chasa.bg
Малдивите СНИМКА: РОЙТЕРС

Зимата е сезонът, когато хиляди хора по света искат да избягат от минусовите температури и да се отдадат на плажни приключения. Повечето от тях избират екзотичните острови, които са едни от най-популярните райски места. Но се оказва, че дори островите имат тъмни и смъртоносни тайни, пише msn.com.

1. Малдивите - столицата на разводите

С иронията, че са толкова популярни с медените си месеци, Малдивите също така са столицата на развода. 10, 97 души на 1000 се развеждат всяка година, затова островът печели награда от книгата на Гинес рекордите.

Защо рейтингът по разводи е толкова висок на Малдивите? Има различни причини за случващото се. Вероятно най-убедителната е, че както в други мюсюлмански общества, където предбрачният секс е табу, много млади хора се женят, но според държавната Шариа и всеобщия закон, те могат да се разведат също толкова лесно, когато нещата не се получават.

Други винят отсъствието на детски градини, съчетано с увеличение на женския труд на пазара. Аруба, още един тропически остров, е на трето място по разводи, докато Великобритания е с рейтинг 2 на 1000 - тоест на 38-мо място, според данните на ООН. Най-ниските рейтинги по разводи често се срещат в държави с висок брой жители, които са католици - Чили, Колумбия, Ирландия както и мюсюлмански държави като Либия, Узбекистан и Бахрейн.

Малдивите също са дом на едни от най-големите сметища в Индийския океан. Толафуши може да звучи като луксозно място, но всъщност е изкуствен остров, направен през 1992 г., за да се бори с нарастващия проблем с отпадъците в столицата на Малдивите - Мале. Около 350 тона отпадъци се докарват всеки ден на острова, което означава, че островът расте с един квадратен метър всеки ден.

2. Сейшелските острови имат най-голям процент на затворници на земята

Според цифрите, за 2011 г. Сейшелските острови са със 799 затворници на 100 хиляди жители, по-висок процент, от която и да е друга нация (включително и САЩ, които са на второ място с 693). С население от 95 хиляди души това се ранява на по-малко от 800 души (затворническото население на Америка е 2.2 млн), но е забележително, въпреки всичко. Малка част (около 5-10% ) от задържаните на Сейшелските острови са сомалийски пирати.

Още два ваканционни рая - Св. Китс и Невис и Американските Върджън острови също са във петте най, според проучване на Интернационалния затворнически център.

3. "Голите германци" и убийствена мистерия: тайната история за Галапагоските острови

"Човешката история на островите не е започнала с Чарлз Дарвин въпреки, че неговото посещение през 1835 г. помогнало да бъдат поставени на картата" обяснява пътешественикът Гейвин Хейнс пред британския "Телеграф". Когато Дарвин пристига на островите, те вече са терен на китоловци. През 1820 г. кашалот напада един от корабите и екипажът е принуден да напусне плавателния съд. Месеци наред моряците живели на спасителни лодки и гладували, което ги принудило да прибегнат към канибализъм, за да оцелеят.

Дърпали сламки, за да видят кой ще се превърне в храна за другия. После продължили с дърпането на сламки, но този път, за да решат кой ще убие този човек. От 20 човека оцеляват само 8. Били намерени извън брега на Южна Америка, вече побъркани и гризейки човешки кокали. Тяхната история вдъхновява Хърмън Мелвил и неговия роман 'Моби-Дик'.

Неговата учудваща приказка продължава с пристигането на Галапагоските острови на един ексцентричен немски професор - д-р. Фридрих Ритер, и неговата любовница Доре Щраух, която е живяла във Флореана, спазвайки стриктни правила - нудизъм, вегетарианство и смилане на храната. И това привлякло вълна от тевтонични последодатели. Сред тях била и - Баронес Иейгур де Бускет, "пищна и болестно-темпераментна жена", която пристигнала с двама любовници и заявила планове да построи петзвезден хотел напук на Ритер.

Доре и един от нейните любовници изчезват мистериозно, не са видяни преди Ритер да умре внезапно. Твърдяло се, че е починал, защото е ял месо с лошо качество, въпреки, че той е бил вегетарианец. Междувременно Доре се връща в Германия и се озовава в психиатрията.

4. Мадагаскар - луда кралица и рай за пирати

Фенове на Flashman, поредица от романи, може би са чували за кралица Ранавалона. Тя препречва пътя на европейци да завладеят Мадагаскар през своето 33-годишно управление. Но също така била съсредоточена върху бруталното изкореняване на християните, съседните царства и политическите съперници. 

Толкова много са били "чистките", както използването на робски труд, за да се издигне огромен дворец, че населението на острова от 5 милиона станало 2.5 между 1833 г. и 1839 г. Един от начините, по който Ранавалона поддържала ред, било чрез наказание, което се състояло от отравяне и изяждане на 3 парчета пилешка кожа. Смърт или неуспех на повръщането на кожата показвало вина. Другите противници са били изхвърляни в дефиле.

Останките от двореца могат да бъдат видени и днес в столицата.

Междувременно уединените заливчета на острова и липсата на Европейски сили на този остров означавало само едно - спокойно убежище за стотици пирати. Един от тях, капитан Джеймс Мисън, основал анархистка колония (Либертейша) в края на 17-ти век, докато Айл свети Мъри, на 4 мили от Мадагаскарския бряг, е назован като острова на пиратите по това време на картата. Много разбойници, включително капитан Кид, се укриват там. Някои от тях погребани в гробището на острова.

5. Вирджинските острови имат един от най-високите проценти на убийства

Синоним на плажове с бели пясъци и супер яхти, Вирджинските острови също са на четвърто място по най-много убийства на планетата - 49.26% на 100 хиляди жители. Само Хондурас, Венецуела и Салвадор имат по-високи цифри. Ямайка е на пето място, Сейнт Винсент и Гренадини са на осмо място, Сейнт Китс и Невис съответно на 9-о.

6. Сексскандал разлюля островите Питкерн

През 2004 г. срещу 7 мъже са повдигнати обвинения за сексуално насилие (дори и непълнолетни). 6 от мъжете са признати за виновни и осъдени за 32 сексуални престъпления. През 2016 г. бившият кмет на острова - Майкъл Уорън, също е признат за виновен, защото притежавал неприлични снимки на деца.

7. Южният тихоокеански има сериозен проблем с теглото

Повече от 603 милиона възрастни и 107 милиона деца са с наднормено тегло, спрямо 7.5 млрд. население, според доклад на Института за здраве в Университета на Вашингтон в Сиатъл. Това е средно 5% от децата и 12% от възрастните по света, но кое население е с най-много?

Според световната книга по факти на централната агенция по интелигентност, всъщност не е Америка, както повечето смятат, а по-скоро Американската конституционна монархия - Самоа, където 74.6% от населението е с наднормено тегло.

Хората в голям брой от тихоокеанскиите острови като Науру, Тонга, Самоа, Палау и Кирибати също страдат от наднормено тегло. Само Кувейт е единственият нетихоокеански остров, който се включва в топ 10. Има ясен проблем с наднорменото тегло в южната част на Тихия океан. В този район нараства 4 пъти над нормалното за света.

Някои казват, че островинчаните са генетично предразположени да имат наднормено тегло, докато доклад разкрива, че колонизиращите са виновни, които са ги научили на западния живот на хранене - пържена храна, вместо сурова.

8. Атолът Бикини (Маршаловите острови) е опетнен рай

Този обект на ЮНЕСКО е опасен по две причини: ядрена радиация и акули. Това е мястото на повече от 20 ядрени оръжия, които са били тествани през 1946г. и 1958г. Въпреки че е било обявено за безопасно от американските изследователи през 1997 г., първоначалните му жители отказали да се върнат, а консумацията на местни продукти не е препоръчителна - никакво хапване на кокосови орехи! Освен това, през последните 65 години отсъствието на риболов, означава, че животът под водата е разцъфнал и заедно със стотици потънали кораби, привлича стотици водолази всяка година.

Също така сред Маршаловите острови, част от които е Атолът Бикини, е Ибай - едно от най-пренаселените места на планетата. То е 0.360 квадратни км с население 15 хил. души и повече от половината са под 18-годишна възраст. Някои от тях са бежанци или идват от атола Бикини.

"Повече от 10 хил. души са натъпкани в 1/10 от 1 квадратна миля в Ибай", пише в доклад през 2015. "Островът пълзи от деца."

Басейни от нечисти канални води са по улиците. Има масови огнища на холера и треска. Болницата има проблем с насекомите.

9. Бали - там все още важи смъртното наказание

Този райски остров, заедно с останалата част от Индонезия, все още използва смъртно наказание - чрез стрелба. През 2015 г. са екзекутирани 8 наркотрафиканти, включително двама австралийци.

Британката Линдзи Сандифорд също е осъдена на смърт, след като е призната за виновна, опитала да внесе кокаин в Бали през 2012 г. Случаят й е доста особен, тя твърди, че е била принудена от престъпна група да пренася дрогата и е помогнала на полицията да задържи истинските дилъри.

В още около 50 страни има смъртно наказание - Виетнам, един от най-големите екзекутори. Там са били убити 429 затворници между август 2013 г. и юни 2016 г.

10. Канибализъм се практикува във Вануату до 1969 г.

Ник Скуърис, който работи за "Телеграф Травъл", обяснява: "Островинчаните са развили навик и репутация като страховити канибали. През 1839 г. първите двама мисионери, които са били изпратени от лондонското мисионерско Общество, били убити и изядени на Мартинските острови, сега известни като: Ероманго.

През 2008 г. на Ник му предложили урок за това как да сготви човек.

"Първо изкопаваш дупка в земята. След това се слагат горещи камъни в дупката, нарязваш човека на парчета и поставяш парчетата отгоре. Някои слагат и тропически растения, както и обелки от банан, за да задържат парата", казва Берна Камбай, която е местна жителка.

"Нормалното готвене е от 3 до 5 часа, като шефът на селото отива да изяде главата", добавя тя.

Повечето антрополози смятат, че последното убиване на човек на този остров е било през 1969 г.

Вануату е и сред най-опастните страни в света, когато става въпрос за бедствия. Световен доклад през 2015 г. показва, че Вануату е на първо място с 36.43%, последван от Тонга, Филипинските острови, Гватемала и Бангладеш.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан