“Прецени си, синко”, казал проф. Джеров на сина си, преди да стане член на ЦИК

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7398315 www.24chasa.bg
Мирослав Джеров заедно с баща си, заснети през зимата. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Преди да се превърне във виртуоз на правото, Мирослав Джеров завършва магистратура по кларинет

“Прецени си, синко!” казва един от най-изтъкнатите юристи у нас проф. Александър Джеров на сина си Мирослав. Съветът е по повод новото предизвикателство в кариерата му - като член на ЦИК в следващите 5 г. Мирослав Джеров ще съблюдава изборния процес.

Разговорът между баща и син е доказателство, че в основата на взаимоотношенията им стои преди всичко подкрепата. Същото проф. Джеров казва и когато малкият Мирослав посяга към кларинета в ученическите си години.

Подкрепа получава и от майка си, която по образование е икономист.

Мирослав не изпитва безпокойство от това, че понякога го представят като сина на Александър Джеров. “Името не ми тежи. То е гордост”, казва Джеров-син. Баща му е забележителен в областта на вещното право. Бил е депутат в Седмото велико народно събрание, в което е председател на Парламентарната законодателна комисия. Бил е и депутат в 3 обикновени Народни събрания.

Ако чуете Мирослав Джеров как говори за правото, много вероятно е да помислите, че е потомствен юрист. Единият му дядо е бил 2 пъти министър на правосъдието и 2 пъти председател на Върховния касационен съд, а другият – известен софийски адвокат.

С право Мирослав Джеров казва за себе си: “Аз съм бил адвокат, продължавам да съм адвокат и адвокат ще си остана”. От 20 г. е в Софийската адвокатска колегия.

Неговата страст е

гражданското право

Става част от семейната кантора, след като завършва право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Като млад адвокат за първи път влиза в съдебна зала в Софийския районен съд по бракоразводно дело. “Бях поставен в тежка ситуация от клиента си. Но и до днес съм благодарен на колегата от отсрещната страна. Той разбра как стоят нещата, знаеше и че съм млад и неопитен... Успяхме да постигнем съгласие, изгодно за двете страни”, разказва Джеров.

Въпреки дългия му стаж той и до днес коментира с баща си правни казуси. Търси мнение и от колеги. “Не съм от тези хора, които си мислят, че знаят всичко. Ние сме юристи и при нас има различни становища. Аз изключително

много ценя мнението

на баща ми,

но не винаги

се съгласявам

с него, защото той го е казал”, споделя Джеров-син.

Избира адвокатската професия заради “динамиката и пъстротата на човешките отношения”. Може би заради това не мисли в категории, не е краен и в квалификациите за хората.

За него музиката и правото, изглежда, да вървят ръка за ръка. “Като малък се явих на конкурс за Детския радиохор при маестро Христо Недялков. Преминах го успешно и влязох в редиците на хора. На практика оттам започна моето развитие в музикалното поприще, за което съм много признателен и благодарен на маестро Недялков”, разказва Джеров.

Кандидатства в музикалното училище с кларинет. Изборът на инструмента бил случаен. “Много хора свързват кларинета със сватби или панаири, но в действителност не е така. Във всеки един инструмент има много душа. Кларинетът е темброво много богат инструмент. Един от първите композитори, който го представя, е Моцарт”, обяснява Джеров.

Разбира се, след музикалното училище завършва и консерваторията, излиза оттам като магистър по кларинет. Войник е в оркестъра на ПЖИ, сега Висше транспортно училище.

По здравословни

причини обаче

прекратява да свири

на кларинет

Раздялата с инструмента изстрадал тежко. “Това бяха много години, преживявани с музика. Трябваше да приема действителността такава, каквато е”, спомня си юристът.

През 1980-те г. откриването на чуждестранна музика е утопия. “Тогава живеехме крайно ограничено, нашият пазар бе сведен до “Балкантон”. Имаше и няколко предавания по БНР. С мои съученици и приятели от музикалното училище си разменяхме плочи и записи - кой каквото бе намерил”, разказа Джеров.

Едни от най-любимите му музиканти оттогава досега са ФСБ. Изрежда и имена на емблематични български кларинетисти като Петко Радев, Борислав Йоцов, Иво Папазов - Ибряма и други.

Има ли общо между правото и Моцарт? “Общото е дълбочината на размисъл и трудното осмисляне. Музиката на Моцарт привидно изглежда лесна за изпълнение, но от професионална гледна точка е изключително трудна”, казва Джеров.

През свободното си време юристът обича да кара колело. Освен по равни терени може да го срещнете и в планината, защото е привързан към природата

“Ходя и на риба”, признава Джеров.

Обича да кара ски, така както обича и градинарството.

Мирослав Джеров е баща на Александър Джеров-младши. Малчуганът е на 11 г. и живее в Германия с майка си, която е хирург. “По-добре е да расте в утвърдена демокрация като Германия, в която няма двойни стандарти. Там средата е по-здрава. Неприятно е, че по различни причини нашите деца живеят в чужбина. С каквото мога, бих помогнал така, че те да се върнат в България, защото това е родината им”, разсъждава Джеров.

Няма представа дали синът му ще стане юрист, но засега вниманието на момчето е завладяно от компютрите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят