Поглед от високото - снимки на Земята от Георги Иванов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7398594 www.24chasa.bg

Георги Иванов снима Земята

през илюминатора на кораба

Когато става ясно, че основният двигател на “Союз 33” е повреден и няма да може да върне кораба на Земята, Центърът за управление на полета дава почивка на двамата космонавти. Препоръчват им да поспят.

После Николай Рукавишников, който е единственият невоенен командир на космически кораб, ще признае, че въобще не е мигнал. Той знае всичко за техниката на кораба и съзнава, че завръщането им ще е много проблематично.

Георги Иванов, по собственото му признание, успява да спи два-три часа. После взема фотоапарата и започва да снима през илюминатора. Ето четири снимки от “фотосесията” на Иванов, които ни дадоха колегите от БНТ1.

Сега и вие можете да се уверите колко красива е Земята - нещо, което твърдят всички космонавти.

40 години негативите стоят в архива на Георги Иванов и едва сега за годишнината от полета си ги проявява.

Има и една снимка на Рукавишников - малко без фокус, но изразително показваща напрежението по лицето на космонавта. Въпреки че е леко усмихнат...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Австрийски професор направи чудо с мен, вече ходя с токчета Борислав РАДОСЛАВОВ "Вече правя опити да тичам след синовете ми. Играем с тях футбол и федербал. Кракът ми беше счупен и изкривен, претърпях множество операции и живеех във фитнеса заради постоянната рехабилитация. Докато накрая един австрийски професор направи чудо с мен и отново ми

Атанас Стоев дал обет преди 39 години Хиляди левове е дарил на бачковската чудотворна икона на Пресвета Богородица лидерът и основател на оркестър "Канарите" Атанас Стоев! Музикантът дава обет преди четири десетилетия, че всяка година ще свири в Бачково и със събраните средства ще подпомага съхранението на светинята.

ЦСКА-София привлича френски футболист, съобщиха вчера всички спортни информационни агенции, като в първоначалните информации не се съобщаваше името на играча. Единствената информация за него беше, че не е свободен агент и ще бъде закупен от "червените". Футболистът вчера трябваше да мине медицински прегледи и да подпише договора си с ЦСКА-София.