“Работническо дело” издава специален космически брой

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7398605 www.24chasa.bg

Стоте номерирани

екземпляра са

подписани лично

от космонавтите

До интернационалния екипаж на пилотирания комплекс “Союз-32” -

“Салют 6” - “Союз- 33”:

“Скъпи другари космонавти, този брой на “Работническо дело”, който сега е във вашите ръце, не е обикновен брой. Нашият вестник излиза в 840 000 екземпляра, читателската му аудитория достига 3 млн. души. За първи път ние издаваме брой само за четирима читатели. За първи път вестникът ни ще бъде разгърнат над цялата планета. Сега, когато кръжите в орлов полет над планетата, когато извършвате вашия самоотвержен и нелек труд, целият наш народ е с вас.”

Брой номер 64 от бутиковото издание на “Работническо дело” в 100 номерирани екземпляра и лично подписани от космонавтите, за което днес колекционери биха наддавали солидни суми, дойде в редакцията на “24 часа” благодарение на колегата ни Асен Богданов - член на редколегията на вестника и дежурен по броя на униката тогава.

Само Космосът може да обедини в едно талантите на поета Любомир Левчев, художниците Румен Скорчев, Стоян Венев и Дора Бонева, писателя Йордан Радичков. Те се събират в това “вестниче” от 4 страници формат А 3 - за информация на днешните читатели, свикнали с таблоиди, страниците са два пъти по-големи.

Ето част от стихотворението на Любомир Левчев “Нов пролог към небесата”. То дава и “надзаглавието ” на броя: “Погода льотная! Епоха льотная! На добър час!

Твърдта небесна

проговаря с думи твърди

Пароли -

Корольов,

Русия,

Байконур,

Гагарин.

Гори, разгаряй ти мой миг,

когато в звездния език

се прогласява и България.

И тъй

в първоначалността на

словота

разлиствай се небе

априлско в нас!

Момчета земни

и златотърсачи нови,

- Погода льотная!

- Епоха льотная!

- На добър час!

Пуск

И се ражда образ.

Всред всемира

изгряват наште

ръкотворни чудеса -

Русия и България пулсират

в една звезда

със две сърца!

Във вестника има и обръщение чрез “Работническо дело” до екипажа на “Союз-33”, подписано от Владимир Ляхов и Валерий Рюмин от борда на пилотирания комплекс “Салют - 6”:

“Чакаме нашите приятели от Звездния град, с които заедно се готвихме за полета, с нетърпение. Уверени сме - ще бъде братска среща! Космическият ни дом - “Салют - 6”, е подготвен за съвместната ни работа. Да живее великото братство на народите от нашата страна и България!”

В специалното издание има съкровени мисли от отечествената христоматия - цитирани са мисли от хан Омуртаг, през Левски и Ботев, Иван Вазов и Гео Милев, Георги Димитров и Вапцаров, Смирненски и Димитър Благоев.

В рубриката “От прегръдка до прегръдка”, илюстрирана от Стоян Венев и Дора Бонева, има текстове на армейски генерал Добри Джуров - министър на народната отбрана, акад. Ангел Балевски, Йордан Милев - герой на Народна република България, член на БКП от 1897 г., тогава с най-дългия партиен стаж на планетата, както и от Калю Балев - член на БКП от 1910 г., бащата на Милко Балев - виден лидер на партията, Сара Смедарчина - герой на социалистическия труд, мореплавеля капитан Георги Георгиев, Кирил Серафимов - чл. кор на БАН.

Особено затрогващо е писмото на Мира Костадинова “Сърцето ми е с вас, соколи мои”. Тя е майка на трима загинали синове - двама партизани и един летец. “За подвига, който извършихте, дадоха живота си преди 35 гододини моите свидни деца - Ангел и Иван.”

На последната страница на този уникален брой е приказката на Йордан Радичков “Скакалец” - вече класика. Както и карикатури на тема “безтегловност” на автори като Карандаш, Теню Пиндарев, Генчо Симеонов, Георги Анастасов. Там е намерило място и едно прозрение в бъдещето на Елин Пелин за пътуването в Космоса от “Ян Бибиян на Луната , 1934 г. Детски рисунки и кратки разказчета на деца допълват космическия брой. Почти в стил Екзюпери и “Малкият принц” е писмото на Лютви Исмаилов от Ловеч:

“Аз също мечтая да стана космонавт. Да отлитна в Космоса и да остана за 20 години там. Една нощ сънувах, че отивам с моя приятел в Космоса. Връщаме се и пада една звезда. Аз я вземам и реших да я сложа отново на небето, за да свети нощем. Дадох я на един космонавт, а той се оказа Юрий Гагарин. Той я постави на небето и тя засвети”.

Бележка на автора: На колонките на първа стр. вляво е трябвало да са подписите на екипа от “Салют - 6”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г