“Работническо дело” издава специален космически брой

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7398605 www.24chasa.bg

Стоте номерирани

екземпляра са

подписани лично

от космонавтите

До интернационалния екипаж на пилотирания комплекс “Союз-32” -

“Салют 6” - “Союз- 33”:

“Скъпи другари космонавти, този брой на “Работническо дело”, който сега е във вашите ръце, не е обикновен брой. Нашият вестник излиза в 840 000 екземпляра, читателската му аудитория достига 3 млн. души. За първи път ние издаваме брой само за четирима читатели. За първи път вестникът ни ще бъде разгърнат над цялата планета. Сега, когато кръжите в орлов полет над планетата, когато извършвате вашия самоотвержен и нелек труд, целият наш народ е с вас.”

Брой номер 64 от бутиковото издание на “Работническо дело” в 100 номерирани екземпляра и лично подписани от космонавтите, за което днес колекционери биха наддавали солидни суми, дойде в редакцията на “24 часа” благодарение на колегата ни Асен Богданов - член на редколегията на вестника и дежурен по броя на униката тогава.

Само Космосът може да обедини в едно талантите на поета Любомир Левчев, художниците Румен Скорчев, Стоян Венев и Дора Бонева, писателя Йордан Радичков. Те се събират в това “вестниче” от 4 страници формат А 3 - за информация на днешните читатели, свикнали с таблоиди, страниците са два пъти по-големи.

Ето част от стихотворението на Любомир Левчев “Нов пролог към небесата”. То дава и “надзаглавието ” на броя: “Погода льотная! Епоха льотная! На добър час!

Твърдта небесна

проговаря с думи твърди

Пароли -

Корольов,

Русия,

Байконур,

Гагарин.

Гори, разгаряй ти мой миг,

когато в звездния език

се прогласява и България.

И тъй

в първоначалността на

словота

разлиствай се небе

априлско в нас!

Момчета земни

и златотърсачи нови,

- Погода льотная!

- Епоха льотная!

- На добър час!

Пуск

И се ражда образ.

Всред всемира

изгряват наште

ръкотворни чудеса -

Русия и България пулсират

в една звезда

със две сърца!

Във вестника има и обръщение чрез “Работническо дело” до екипажа на “Союз-33”, подписано от Владимир Ляхов и Валерий Рюмин от борда на пилотирания комплекс “Салют - 6”:

“Чакаме нашите приятели от Звездния град, с които заедно се готвихме за полета, с нетърпение. Уверени сме - ще бъде братска среща! Космическият ни дом - “Салют - 6”, е подготвен за съвместната ни работа. Да живее великото братство на народите от нашата страна и България!”

В специалното издание има съкровени мисли от отечествената христоматия - цитирани са мисли от хан Омуртаг, през Левски и Ботев, Иван Вазов и Гео Милев, Георги Димитров и Вапцаров, Смирненски и Димитър Благоев.

В рубриката “От прегръдка до прегръдка”, илюстрирана от Стоян Венев и Дора Бонева, има текстове на армейски генерал Добри Джуров - министър на народната отбрана, акад. Ангел Балевски, Йордан Милев - герой на Народна република България, член на БКП от 1897 г., тогава с най-дългия партиен стаж на планетата, както и от Калю Балев - член на БКП от 1910 г., бащата на Милко Балев - виден лидер на партията, Сара Смедарчина - герой на социалистическия труд, мореплавеля капитан Георги Георгиев, Кирил Серафимов - чл. кор на БАН.

Особено затрогващо е писмото на Мира Костадинова “Сърцето ми е с вас, соколи мои”. Тя е майка на трима загинали синове - двама партизани и един летец. “За подвига, който извършихте, дадоха живота си преди 35 гододини моите свидни деца - Ангел и Иван.”

На последната страница на този уникален брой е приказката на Йордан Радичков “Скакалец” - вече класика. Както и карикатури на тема “безтегловност” на автори като Карандаш, Теню Пиндарев, Генчо Симеонов, Георги Анастасов. Там е намерило място и едно прозрение в бъдещето на Елин Пелин за пътуването в Космоса от “Ян Бибиян на Луната , 1934 г. Детски рисунки и кратки разказчета на деца допълват космическия брой. Почти в стил Екзюпери и “Малкият принц” е писмото на Лютви Исмаилов от Ловеч:

“Аз също мечтая да стана космонавт. Да отлитна в Космоса и да остана за 20 години там. Една нощ сънувах, че отивам с моя приятел в Космоса. Връщаме се и пада една звезда. Аз я вземам и реших да я сложа отново на небето, за да свети нощем. Дадох я на един космонавт, а той се оказа Юрий Гагарин. Той я постави на небето и тя засвети”.

Бележка на автора: На колонките на първа стр. вляво е трябвало да са подписите на екипа от “Салют - 6”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито

Личният живот на аржентинската футболна легенда Диего Армандо Марадона е изпъстрен с куп скандали. Затова не е никак чудно, че името му отново е замесено в дело за бащинство. Към днешна дата Марадона има припознати двама синове и три дъщери от четири различни жени. Сред тях са бившите му съпруга и годеница - Клаудия Вилафане и Вероника Охеда