“Работническо дело” издава специален космически брой

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7398605 www.24chasa.bg

Стоте номерирани

екземпляра са

подписани лично

от космонавтите

До интернационалния екипаж на пилотирания комплекс “Союз-32” -

“Салют 6” - “Союз- 33”:

“Скъпи другари космонавти, този брой на “Работническо дело”, който сега е във вашите ръце, не е обикновен брой. Нашият вестник излиза в 840 000 екземпляра, читателската му аудитория достига 3 млн. души. За първи път ние издаваме брой само за четирима читатели. За първи път вестникът ни ще бъде разгърнат над цялата планета. Сега, когато кръжите в орлов полет над планетата, когато извършвате вашия самоотвержен и нелек труд, целият наш народ е с вас.”

Брой номер 64 от бутиковото издание на “Работническо дело” в 100 номерирани екземпляра и лично подписани от космонавтите, за което днес колекционери биха наддавали солидни суми, дойде в редакцията на “24 часа” благодарение на колегата ни Асен Богданов - член на редколегията на вестника и дежурен по броя на униката тогава.

Само Космосът може да обедини в едно талантите на поета Любомир Левчев, художниците Румен Скорчев, Стоян Венев и Дора Бонева, писателя Йордан Радичков. Те се събират в това “вестниче” от 4 страници формат А 3 - за информация на днешните читатели, свикнали с таблоиди, страниците са два пъти по-големи.

Ето част от стихотворението на Любомир Левчев “Нов пролог към небесата”. То дава и “надзаглавието ” на броя: “Погода льотная! Епоха льотная! На добър час!

Твърдта небесна

проговаря с думи твърди

Пароли -

Корольов,

Русия,

Байконур,

Гагарин.

Гори, разгаряй ти мой миг,

когато в звездния език

се прогласява и България.

И тъй

в първоначалността на

словота

разлиствай се небе

априлско в нас!

Момчета земни

и златотърсачи нови,

- Погода льотная!

- Епоха льотная!

- На добър час!

Пуск

И се ражда образ.

Всред всемира

изгряват наште

ръкотворни чудеса -

Русия и България пулсират

в една звезда

със две сърца!

Във вестника има и обръщение чрез “Работническо дело” до екипажа на “Союз-33”, подписано от Владимир Ляхов и Валерий Рюмин от борда на пилотирания комплекс “Салют - 6”:

“Чакаме нашите приятели от Звездния град, с които заедно се готвихме за полета, с нетърпение. Уверени сме - ще бъде братска среща! Космическият ни дом - “Салют - 6”, е подготвен за съвместната ни работа. Да живее великото братство на народите от нашата страна и България!”

В специалното издание има съкровени мисли от отечествената христоматия - цитирани са мисли от хан Омуртаг, през Левски и Ботев, Иван Вазов и Гео Милев, Георги Димитров и Вапцаров, Смирненски и Димитър Благоев.

В рубриката “От прегръдка до прегръдка”, илюстрирана от Стоян Венев и Дора Бонева, има текстове на армейски генерал Добри Джуров - министър на народната отбрана, акад. Ангел Балевски, Йордан Милев - герой на Народна република България, член на БКП от 1897 г., тогава с най-дългия партиен стаж на планетата, както и от Калю Балев - член на БКП от 1910 г., бащата на Милко Балев - виден лидер на партията, Сара Смедарчина - герой на социалистическия труд, мореплавеля капитан Георги Георгиев, Кирил Серафимов - чл. кор на БАН.

Особено затрогващо е писмото на Мира Костадинова “Сърцето ми е с вас, соколи мои”. Тя е майка на трима загинали синове - двама партизани и един летец. “За подвига, който извършихте, дадоха живота си преди 35 гододини моите свидни деца - Ангел и Иван.”

На последната страница на този уникален брой е приказката на Йордан Радичков “Скакалец” - вече класика. Както и карикатури на тема “безтегловност” на автори като Карандаш, Теню Пиндарев, Генчо Симеонов, Георги Анастасов. Там е намерило място и едно прозрение в бъдещето на Елин Пелин за пътуването в Космоса от “Ян Бибиян на Луната , 1934 г. Детски рисунки и кратки разказчета на деца допълват космическия брой. Почти в стил Екзюпери и “Малкият принц” е писмото на Лютви Исмаилов от Ловеч:

“Аз също мечтая да стана космонавт. Да отлитна в Космоса и да остана за 20 години там. Една нощ сънувах, че отивам с моя приятел в Космоса. Връщаме се и пада една звезда. Аз я вземам и реших да я сложа отново на небето, за да свети нощем. Дадох я на един космонавт, а той се оказа Юрий Гагарин. Той я постави на небето и тя засвети”.

Бележка на автора: На колонките на първа стр. вляво е трябвало да са подписите на екипа от “Салют - 6”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца