Предстоящи събития в НДК от 15 до 21 април

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7399194 www.24chasa.bg
Снимка: НДК

/15 април – понеделник/

Тази пролет зала 1 на НДК ще посрещне за първи път заедно на сцената си едни от най-успешните частни фолклорни формации и артисти у нас обединени в спектакъла „ВРЕМЕ ЗА ФОЛКЛОР“. На 15 април в зала 1 на НДК от 19:30 часа ценителите на българският фоклор ще имат възможност да се насладят в една единствена вечер на майсторските изпълнения на ансамбъл „Чинари“, „Мистерията на българските гласове“, Стоян Янкулов – Стунджи и „101 каба гайди“. Именитите участници ще представят най-добрите си ефектни танци, песни, музика и сола преплетени в 90-минутна истинска фоклорна приказка. В нея ще се включат още и група „Еtnotix“ и трио „Булгарина“.

На 15 април в кино „Люмиер Лидл“ ще се състоят две прожекции на документални филми от програмата на MASTER OF ART: „Чудото на малки принц“ от 18:30 и „Ансамбъл Александров: изкуство и порядки“ от 20:30. Повече информация за филмите може да намерите на https://masterofartfilmfestival.com/bg/ и в програмата на сайта на НДК.

/16 април – вторник/

На 16 април от 19:30 часа зала 1 на НДК ще посрещнем „Забраненото шоу на Рачков“ – един комедиен моноспектакъл, който ще ви въведе в кухнята на телевизията. Как се правят новините? Лъжат ли ни рекламите? Какво работи продуцентът? Свършват ли някога сапунените сериали? Това са само част от въпросите, на които дава отговор един от най-обичаните шоумени в България Димитър Рачков.

Във вторник (16 април) в зала 3 на НДК от 18:30 часа ще има честване на 120 СУ „Г. С. Раковски“.

На 16 и 17 април в зала 6 ще се проведе единствената специализирана финансова конференция в България – „Шумът на парите“. През годините в събитието участват ключови български и чуждестранни финансови експерти и икономисти.

На 16 април между 19:00 и 21:00 часа в Литературен клуб „Перото“ ще се случи театрално представяне на две от книгите на Гергана Дечева - „Къщата на светулките“ и „(С)цената на светулките“.

Отново в кино „Люмиер Лидл“ са предвидени две прожекции на документални филми от програмата на MASTER OF ART: „Следи от душата“ от 18:30 и „Заха Хадид: център за петролни науки и изследвания Крал Абдула; Кевин Рош: тихият архитект“ от 20:30. Повече информация за филмите може да намерите на https://masterofartfilmfestival.com/bg/ и в програмата на сайта на НДК.

/17 април – сряда/

Поради огромния интерес комедийният моноспектакъл „Забраненото шоу на Рачков“ ще се проведе и на 17 април отново от 19:30 часа в зала 1 на НДК.

На 17 април в зала 2 на НДК от 18:30 фондация „Смехоранчета“ ще чества 30 години.

На 17 и 18 април от 19:30 часа в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс Марион Дърова ще представи най-новия си спектакъл Hating Machine. Да мразиш е по-лесният начин да формираш идентичност и значимост в свят на скорости и противоречива информация. „Машината за омраза“ работи по-добре на бързи обороти, за да няма време за мислене. Така омразата покълва лесно, прераства в епидемия, гарантира комфорта на групата и съществуване без съмнения. Омразата носи неизчерпаема самогенерираща се енергия. Ще се включиш ли към световния двигател? Безплатно.

От 17 до 21 април в Енергиен център - НДК ще се състои SOFIA UNDERGROUND – фестивалът за съвременно изкуство с легендарен статут и оригинална форма. Темите на фестивала през последните няколко години свидетелстват как събитието рефлектира процесите в обществената ни среда – изразено в позицията на тези, които участват в него.

В кино „Люмиер Лидл“ са предвидени три прожекции на документални филми от програмата на MASTER OF ART: „Надар: първият фотограф“ от 18:00 часа, „Цигулката е моят глас“ от 19:30 и „CNMI - WOOLMARK; Роберто Капучи: забранена мода“ от 20:30. Повече информация за филмите може да намерите на https://masterofartfilmfestival.com/bg/ и в програмата на сайта на НДК.

/18 април – четвъртък/

На 18 април от 19:30 ще се състои първият самостоятелен концерт на Михаела Филева в зала 1 на НДК. Подготовката за спектакъла тече от няколко месеца. На него певицата ще изпълни най-големите си хитове. Музикален директор е Борислав Бояджиев – Борче, който е селектирал бенда за концерта. Красивото женско присъствие на сцената ще се допълва от беквокалите на формация Тринити. Хореограф на шоуто, за което Михаела и танцьорите активно репетират, е Радина Точева от RiO Crew.

На 18 април (четвъртък) в зала 6 от 20:00 часа Ангел Заберски /пиано/, Стоян Янкулов – Стунджи /ударни/ и Борис Таслев /контрабас/ ще представят най-новия музикален проект на триото „Like Jazz – Volume 2“. Концертът е част от турнето на музикантите от Ангел Заберски Трио – „Малко нощна музика“. Препратката към една от най-романтичните класически пиеси не е случайна. Селектирани са едни от най-популярните и същевременно романтични класически теми от Бах, Шопен, Паганини, Рахманинов, Лист, Брамс, Пучини и Чайковски. Верни на стила си, музикантите са заложили на елегантността на джаза и романтичната импровизация.

Премиерното представление „HATING MACHINE” ви очаква и на 18 април от 19:30 часа в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс.

В кино „Люмиер Лидл“ на 18 април са предвидени две прожекции на документални филми от програмата на MASTER OF ART: „ИСТОРИЯТА НА ФЛОРЪНС ФОСТЪР ДЖЕНКИНС“ от 18:30 и „ОБИЧАМ ТЕ ДО СМЪРТ; ИКОНИ; ПЛАКАТ: РАЖДАНЕТО НА МОДЕРНАТА РЕКЛАМА“ от 20:30. Повече информация за филмите може да намерите на https://masterofartfilmfestival.com/bg/ и в програмата на сайта на НДК.

/19 април – петък/

Един от най-обичаните и талантливи български актьори - Мариус Куркински ще представи авторския си моноспектакъл „ЧЕРНОТО ПИЛЕ“ за 100-тен път на 19 април в зала 1 на НДК от 20:00 часа. Представление номер 100 ще бъде посветено на 100 годишнина от рождението на големия български писател - Николай Хайтов (роден на 15 септември 1919 г.). Спектакълът „ЧЕРНОТО ПИЛЕ“ обединява три великолепни разказа на Хайтов – „Мерак“, „Пазачът на овесената нива“ и „Черното пиле“. Изключително въздействащ и близък до сърцето, спектакълът е изпипан до последния детайл - минималистичен декор, изящна музика и осветление.

На 19 април Ес Ди Ай Травел организират конференция в зала 6 на НДК.

Документален спектакъл „АПАРТ“, вдъхновен от разкази и интервюта от сборника „Артисти със сребро в косите“ ви очаква на 19 април от 19:00 часа на сцена Backstage в Театър Азарян.

В кино „Люмиер Лидл“ са предвидени две прожекции на документални филми от програмата на MASTER OF ART: „Оркестър от изгнаници“ от 18:30 и „Менза Париж; Бихар Док 13“ от 20:30. Повече информация за филмите може да намерите на https://masterofartfilmfestival.com/bg/ и в програмата на сайта на НДК.

/20 април – събота/

На 20 април в зала 1 на НДК от 19:00 часа на една сцена с общ спектакъл-„БАЛКАНСКА СВАТБА“ ще се изявят националните ансамбли на Сърбия, Гърция и България а именно – „КОЛО“, „ЛИКИО ЕЛИНИДОН“ и „ФИЛИП КУТЕВ“ . В мащабния културен проект ще участват над 150 изпълнители.

В зала 3 на НДК ще се проведе двудневен форум (20 – 21 април) „Бременност и детско здраве“.

Интерактивен спектакъл – възстановка на празника „Лазаруване” с оригинални музика и хореография използващи фолклорни мотиви от обредни песни и фрагменти от празнични ритуали и хороиграния, адаптирани към съвременния човек и семейство и пригодени за градска среда ви очаква на 20 април в зала 4 от 18:00 часа.

Международната програма на ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс – „Мигриращото тяло“ продължава с любопитни представления и през април. На 20 април от 19:30 часа ДНК ще представи проекта „CLSTRS“ на хореографа Красен Кръстев, който от години живее и работи в Швейцария. Спектакълът „CLSTRS“ е кулминация на дългогодишните занимания на Красен Кръстев с жанра кабаре, което той съчетава с изследване на социалните и полови идентичности. Хореографът работи заедно с визуалния артист Кристофър Фюлман, който, освен сценограф на представлението, е и партньор на Красен на сцената.

С настъпването на великденските празници Национален дворец на културата подготвя специален подарък за публиката – концерт-матине „Христос и Прометей“ с участието на Янко Маринов /орган/ и Милена Георгиева /сопран/ на 20 април от 11:30 часа в кино „Люмиер Лидл“. Концерт ще предложи програма от бароковата и романтична епоха, с произведения на композиторите Йохан Себастиан Бах, Ференц Лист и Макс Регер.

В кино „Люмиер Лидл“ са предвидени две прожекции на документални филми от програмата на MASTER OF ART: „МОСТЪТ НА СЛОВАШКОТО НАЦИОНАЛНО ВЪСТАНИЕ – БРАТИСЛАВА; ФРАНК ГЕРИ: ДА СТРОИШ ПРАВОСЪДИЕ“ от 18:45 и „Бернини разказва Бернини“ от 20:30. Повече информация за филмите може да намерите на https://masterofartfilmfestival.com/bg/ и в програмата на сайта на НДК.

/21 април – неделя/

В Театър Азарян – сцена Backstage на 21 април от 19:00 часа публиката ще може да гледа спектакъла „Животът е сън“. Актьорът Боян Арсов спечели наградата за водеща мъжка роля, а режисьорът Дина Маркова получи наградата за дебют за спектакъла „Животът е сън”, продукция на Театър ЗОНГ и Център за култура и дебат „Червената къща”. Представлението е антиутопична хорър приказка по „Животът е сън“ на Педро Калдерон де ла Барка.

В неделя (21 април) между 11:00 и 17:00 часа ще бъде излъчено на живо предаването на БНТ „Библиотеката“ в Литературен клуб „Перото“.

В кино „Люмиер Лидл“ са предвидени две прожекции на документални филми от програмата на MASTER OF ART: „Флоренция; Уфици: Обгрижване“ от 19:00 и „Горя“ от 20:30. Повече информация за филмите може да намерите на https://masterofartfilmfestival.com/bg/ и в програмата на сайта на НДК.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито

Личният живот на аржентинската футболна легенда Диего Армандо Марадона е изпъстрен с куп скандали. Затова не е никак чудно, че името му отново е замесено в дело за бащинство. Към днешна дата Марадона има припознати двама синове и три дъщери от четири различни жени. Сред тях са бившите му съпруга и годеница - Клаудия Вилафане и Вероника Охеда