Ученици влязоха в съда и прокуратурата в Несебър, разиграха процес (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7409386 www.24chasa.bg
Председателят на районния съд Несебър съдия Евгени Узунов връчва грамоти на учениците.

Дело за побой над възрастен мъж разиграха в районния съд в Несебър ученици от ОУ "Св. Иван Рилски", Кошарица. Поводът бе 140–та годишнина от приемане на Търновската конституция. Симулативният  съдебен процес даде възможност на присъстващите деца да разберат какво преживяват участниците в реална ситуация. Редом до учениците застана действащият съдия Мария Берберова- Георгиева, която водеше процеса. Учениците влязоха в ролите на прокурори, защитници и съдии. Подсъдимите се признаха за виновни и делото протече по реда на съкратеното съдебно следствие. В края на процеса бе постановена присъда и виновните бяха наказани с лишаване от свобода в поправителния дом в Бойчиновци за срок от една година при първоначален общ режим.

На срещата присъства председателят на районния съд Несебър съдия Евгени Узунов, който сподели, че единственият правилен начин да се търси възмездие е по съдебен път чрез законите на държавата. В края на процеса всеки ученик получи екземпляр от Конституцията на Република България, грамота и папирос с правилата на съдебния процес.

Екземпляр от конституцията получиха и 11-класници от несебърското СУ"Л.Каравелов", които гостуваха на прокуратурата. И тази година Денят на отворените врати в магистратурата премина под мотото "Как да защитим правата си чрез съдебните институции".  В изнесения  час по право в ролята на лектори влязоха административният ръководител на Районна прокуратура Несебър Радост Бошнакова и прокурорите Валя Диамандиева и Георги Кирков. Те разясниха на гостите основни понятия в наказателното право, както и възможността им да защитят правата си чрез съдебните институции. Акцент бе поставен върху наказателната отговорност на непълнолетни лица, разгледани бяха съставите на отделни видове престъпления.

Председателят на районната прокуратура Радост Бошнакова /третата от ляво/ посрещна заедно с колегите си 11-класници о СУ "Л.Каравелов".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.