Започна Седмият земеделски карнавал в Пекин

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7410253 www.24chasa.bg
Снимка: bulgarian.cri.cn

Ежегодният Земеделски карнавал в Пекин бе открит на 16 март в ЕКСПО парк „Цаомей" в района Чанпин. Тази той е подготвил над 190 иновативни земеделски площи, повече от 220 интерактивни мероприятия, над 2000 пункта за научни знания ……Още от старта си, земеделският карнавал привлече много посетители. Тазгодишното мероприятие е разделено на осем части и ще продължи общо 58 дена до 12 май, съобщава bulgarian.cri.cn.

Специален микро „свят на ягодите"

Организаторите на фестивала съобщиха, че всяка година непрекъснато изследват модела на реализация, начина на развитие и режима на работа на съвременното градско земеделие. Например тази година бяха създадени над 190 иновативни земеделски площи, събрани са повече от 800 нови и качествени сортове селскостопански култури, както и включена образователна програма за посетителите. Както бе съобщено, броят на образователните пунктове в павилионите е около 2000. Там посетителите освен, че могат да се разхождат и разглеждат, също така да научат повече за растенията и земеделието.

Със затоплянето на времето, настъпи и сезонът на ягодите. Като един от характерните за района Чанпин продукти, тази година на карнавала беше създаден специален павилион посветен само на този плод. Той се простира на площ от 4640 кв. м. и представлява един своеобразен микро свят на ягодите, посветен на местната индустрия. Отглеждането на ягоди, популяризиране на знанията за тях, интерактивна практика, всичко това може да намерите там. В павилиона са показани най-новите технологии и резултати в развитието на индустрията за ягоди в Чанпин през последните години.

В павилиона има място наречено „Небесен водопад от ягоди". Това всъщност означава, че ягодите се отглеждат на вертикален принцип. Пресни ягоди висят от саксии, червени, бели и светло червени, гледката е наистина красива и успява да привлече не малко туристи. Един от служителите наблизо представи, че този метод всъщност представлява безпочвено култивиране.

През уикендите и празниците в рамките на карнавала са предвидени 27 тематични мероприятия.

Друг специален павилион на карнавала се нарича „Ръка за ръка да създадем мечта". Там може да видите отлични ресурси от Цинхай, Тибет, Вътрешна Монголия, Хънан общи 7 провинции, които имат тесни контакти с Пекин в областите на туризма, земеделските продукти и фолклора, както и културата. Целта е да се покаже желанието на тези места заедно да реализират общ просперитет. Павилионът „Земеделието по Пътя на коприната" в западната част на парка показва тясното сътрудничество със страните от „Един пояс, един път" от древността чрез вноса и износа на земеделски сортове помежду им.

Организаторите представиха още, че при секторното планиране са включили и историческо-културна тематика, както и иновации, с цел туристите да разберат повече за културното наследство на изложбеното съдържание .

Бе съобщено, че на карнавала ще има още т.нар. „Екологична долина на дълголетието", както и „Туристически маршрут на Чанбин". Тяхната цел е чрез различни програми и тематични мероприятия да стимулират развитието на земеделския туризъм в Чанпин и близките райони.

В рамките на карнавала са предвидени богати тематични мероприятия. Някои от тях включват разпространение на научно-технологични познания, колоездене, форум и други общо 27 тематични мероприятия, които ще се състоят в ЕКСПО парка, зоната за бране на ягоди, село Яншоу, пристанище Лудоу и др.

Повече от 220 интерактивни дейности очакват посетителите

Още рано сутринта, мястото, където се провежда карнавала, вече е пълно с хора. Много от тях са дошли с цялото семейство, и възрастни и деца.

Оказва се, че най-популярни са интерактивните мероприятия. Бране на ягоди, приготвяне на традиционното китайско ястие дзундзъ (обвит в листо лепкав ориз с пълнеж) и много други…… Те привличат много деца, дори възрастните се включват в забавленията.

Павилионът „Иновативно земеделие" в западната част на експото е с площ 26 000 кв.м. и се състои от шест тематични зони- „Земеделие по Пътя на коприната", „Свят на дините", „Оризови мечти", „Отпечатъци на земеделието", „Ръка за ръка да създадем мечта", както и „Влюбени в Чанпин". Чрез земеделски техники и арт иновации, в павилиона са създадени над 100 креативни площи с повече от 500 сорта земеделски култури и над 90 иновативни мероприятия.

На един от щандовете виждаме маса отрупана с големи и малки дзундзъ в най-различни форми - правоъгълна, триъгълна и др. Близо до масата стои служител, с листа в ръцете, който учи един от посетителите как се прави ястието. Не след дълго, заедно те успяват да направят триъгълно дзундзъ. Примерите за подобни интерактивни мероприятия са много. Един родител сподели, че децата тук не само могат да научат много полезни знания за земеделието, да се запознаят с различните растения и животни, но и да почувстват сами радостта от земеделската дейност.

След церемонията по откриването започна музикално-танцов фестивал, който ще продължи три дена и събере на едно място много известни певци, групи, танцови ансамбли и други.

Мини дини, гигантски тикви, лабиринт от домати, шоколадов фонтан, това са само малко от интересните неща на карнавала, които организаторите са подготвили за посетителите. Освен тематичните площи, в „Трите павилиона и двете градини" може да се запознаете с т.нар. прецизно земеделие, доставката, производството и обработката на земеделската продукция. Те са представени чрез интерактивни дейности и интересни игри.

„Направи си сам" маска от домати, ръчно изработен сапун, приготвяне на шоколадови бонбони и торти, пълнене на бутилки с вино и поставяне на уникални етикети, са само част от интересните занимания, които очакват посетителите на карнавала.

Разбира се не липсва и вкусна храна, като например печено пълнено агне от Вътрешна Монголия, омлет от стриди от Тайван, тайландски сладкиши с дуриан, тофу от етнос тудзя, пелмени със скариди от провинция Гуандун, миризливо тофу от провинция Хунан….. В западната част на експо парка ще намерите и различни ресторанти, предлагащи традиционни пекински закуски, тайвански специалитети, типични за етносите ястия и много други, които със сигурност ще задоволят всеки вкус.

Ако се изморят след посещението в парка, туристите могат да отседнат в четиризвездния хотел Дзиндзиху, който се намира в непосредствена близост. Мястото предлага и горещи извори, спа, ски писта, изборът на развлечения е голям.

Тази година карнавалът е особено интересен, интерактивен, инклузивен и иновативен. Туристите разполагат с богата програма, много места за разглеждане, много вкусна храна за опитване и голям избор от земеделски продукти за закупуване. Организаторите са поканили специално повече от 300 компании от няколко провинции, автономни района и града за участието в карнавала. Там ще намерите 164 щанда, където се продадат над 1000 вида продукти, включително и 500 сорта специални земеделски култури, както и над 200 вида чуждестранни земеделски продукти от Русия, Франция, Малайзия и други страни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата