Кубанският казашки хор, основан през 1811 г., пристига у нас с уникален репертоар

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7412138 www.24chasa.bg

Легендарният Кубански казашки хор, основан в далечната 1811 година, пристига в България с уникален репертоар. На първото си турне у нас казаците от делтата на Кубан ще представят най-доброто от 208-годишния си репертоар.

Съставът ще пее в пет български града: 18 юни - зала 1 на НДК, 19 юни - Велико Търново, 20 юни - Варна, 21 юни - Бургас, 22 юни - Пловдив.

"С радост приехме поканата за това турне и с огромна радост ще представим нашия репертоар на нашите братя славяни - българите. Това турне може да бъде разглеждано като мащабен проект на Кубанския казашки хор съвместно с българските зрители. Имаме желанието да запознаем българския зрител конкретно с казашките песни, които си имат своята специфика и особености, а също така и да покажем казашките танци. В репертоара ни са включени и авторските песни на нашия художествен ръководител Виктор Захарченко", коментира директорът на Държавния академически Кубански казашки хор Анатолий Арефиев пред БТА.

"Идваме при вас с топлотата на сърцата си, завещана от нашите деди и прадеди и се надяваме да бъдем посрещнати със същата топлота от един братски славянски народ", допълни той.

"Искам да прозвучим така, сякаш публиката е част от един филм, където действието се развива в староприемница пълна със смели казаци, запели техните песни и забили шашки и ками в дървените маси," допълва директорът на хора.

Програмата е под надслов: "Най-доброто за 200 години". Ще дойде целият състав на ансамбъла - 120 души, заедно с всички танцьори, певци, музиканти и солисти. Сред тях ще бъде и Виктор Сорокин - харизматичният певец, с мощен глас и емоционални изпълнения.

Кубанският казашки хор е основан в днешен Краснодар на 14 октомври 1811 г. като Черноморски войскови певчески хор. За основател на този хор се счита свещеник - протойерей Кирил Росинский. Той се е допитал до атамана на Черноморските Казашки войски за възможността да се събере мъжки колектив от най-добрите гласове за хор, който да пее предимно на службите. Атаманът пък написал молба за създаването на такъв хор до Генерал-губернатора на Херсонския Одески край. Първоначално хорът е пял само на богослужения в църквите и храмовете към манастирите, но постепенно казаците започнали да дават и светски концерти, като заедно с духовните песни на религиозна тематика са изпълнявали и най-обичаните в народа руски и украински народни песни, дори и класически произведения. Тогава за пръв път е бил даден бюджет на Кубанската казашка войска за подбор на пеещи казаци. Подборът се е извършвал не само в самите войски, но и по целия Кубански окръг. Били са подбрани най-добрите гласове по онова време.

Кубанският казашки хор е именуван така през 1936 година. През 1971 година става дипломант на Международния фолклорен фестивал в България. С това високо отличие, дадено в България, се поставя началото на многобройни почетни звания, грамоти, награди и признания, които колективът взима на различни международни и руски фестивали и конкурси за заслугите си в областта на културата и опазване на традициите и националните ценности.

За цялата си история Военният певчески Кубанския казашки хор, както се е наричал по онова време, е показвал своя репертоар пред руските императори - Александър Втори и Александър Трети. Руските императори са обожавали този хор и са отбелязвали неведнъж високото и стройно звучене на гласовете и многообразието на мъжките тембъри, като за това са налице исторически документи, потвърждаващи оценката им. Руските императори са били единни в твърдението си, че този певчески колектив трябва да бъде обезпечаван с всичко необходимо за в бъдеще, така че никога тези гласове да не спират да пеят и достойно да представя Руската Империя, Кубан и Казаците, предимно със служенията си в православните храмове на Кубан, както и в концертните си прояви.

Кубанският казашки хор е единственият в Русия професионален певчески колектив на народното творчество, който може да се похвали с непрекъсната приемственост на своята история още от началото на 19 век, когато е създаден. Богатият репертоар на хора включва кубански народни казашки песни, руски и украински народни песни и танци, а също така и песни по стихове на най-известните в историята руски и украински поети в обработка на Виктор Захарченко - художествен ръководител на колектива от 1974 година.

Кубанският казашки хор не само че е световноизвестен, но е признат като своеобразна национална марка на Русия, тъй като е истински исторически колектив, който е особено ценен обект на културното постижение на Краснадарския край в областта на традиционната народна култура. Главен хормайстор на хора е заслуженият артист на Карачево-Черкеската Република Андрей Михайлович Кобелков. Балетмайстор е заслужената артистка на Република Адигея, заслуженият деец на културата и изкуствата на област Кубан - Елена Николаевна Арефиева. Ръководител на оркестъра е заслуженият деец на културата и изкуствата на Карачево-Черкеската Република - Игор Владимирович Приходко.

Песните на казаците са с изключително силни текстове - за любовта към любимата, към родината, към родния край, за войната и жертвоготовността на казаците в името на свободата и отечеството. Репертоарът на ансамбъла е запечатал славна двувековна история и култура, той отразява традициите на един непокорен народ, чийто живот е свързан със защитата на границите и на императора. Изпълненията му радват стотици хиляди зрители по света в многобройни турнета. Графикът на Кубанския казашки хор е натоварен и пълен за година напред. Имат много турнета в Русия и в чужбина.

Миналата година казаците осъществиха грандиозно турне вътре в страната - от единия до другия край на Русия, с продължителност месец и половина, завършило в Далечния Изток, в град Владивосток. Преди две години казаците са направили подобно турне, което се увенчало с невероятен успех и го повторили по желание на публиката и многобройните почитатели. Маршрутът е бил от бреговете на Черно море и чак до Тихия океан. Гастролите от единия до другия край на Русия са регистрирани в книгата за рекорди на Русия като най-продължително турне в километри с най-много изпети песни, с най-много изнесени концерти и с най-много артисти на сцената. "Кубанският казашки хор притежава дори Сертификат за този рекорд, който се счита и световен предвид територията на Русия и изминатите километри", разказаха ръководителите на хора.

Казаците с нетърпение очакват полета си към "слънчева, приятелска и братска България", както самите те казват за страната ни. "Нашият успех не зависи от децибелите в залата, а от артистичността и гласовете на изпълнителите, от топлотата на песните и красотата на целия репертоар, споделиха за БТА казаците. Всичко това ще бъде обвито в автентични и невероятно красиви ръчно бродирани костюми. Програмата ще е пълна с позитивно и ведро настроение. На сцената, събрани в едно, ще присъстват всички добродетели - история, битки, любов, семейството, православие и вяра.

"От нас настроението, от вас - присъствието! Пожелавам на всички братя - българи здраве, благоденствие и казашко настроение! Доброто, позитивното настроение, хубавите емоции водят до дълголетие и стабилно здраве. Елате и вижте уникалното пеене и завладяващите танци на казаците - нещо, което ще се помни дълго и ще ви зареди с прекрасно настроение", пожела на всички българи директорът на Държавния академически Кубански казашки хор Анатолий Арефиев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения

"Левски" ще стартира следващия сезон така, както завършва този - с осакатен отбор. Причината е, че в момента никой не мисли за селекция на "Герена", научи "България Днес". Повечето тимове вече си осигуриха по няколко нови попълнения. "Сините" имат по-важни неща за решаване - борят се за своето оцеляване