Режисьор засне 200 часа, за да разкрие формулата на учителя Тео

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7413802 www.24chasa.bg
Режисьорът на документалния филм “Формулата на Тео” Николай Василев (вдясно) и неговият герой - учителят по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев, по време на премиерата на лентата през март т.г. в София СНИМКА: АРХИВ

Показват безплатно в Казанлък

документалния филм на

Николай Василев, който

също е казанлъчанин

Документалният филм “Формулата на Тео”, посветен на най-успешния и известен у нас учител по физика Теодосий Теодосиев от Казанлък, ще бъде показан безплатно в родния град на филмовия герой на 23 април, вторник, от 19 часа в дома на културата “Арсенал”. Никак не е случайно, че режисьор и сценарист на филма е друг казанлъчанин - младият автор на свободна практика Николай Василев.

До момента филмът е въртян само веднъж - през март по време на 23-ия поред фестивал “София филм фест”, когато бе и неговата официална премиера.

Любопитен факт е, че преди да се запознае с героя си преди 5 години, Николай Василев познавал някои от неговите ученици. Един от тях - преподавателят във Физическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” Иван Бъчваров, който е и ръководител на лабораторията по нелинейна оптика и лазерна техника, провокирал твореца да се заеме с филма. Негов оператор е Борислав Георгиев, а продуцентите от “Скрийнинг имоушънс” - Поли Ангелеова и Николай Тодоров, приели да се заемат с проекта на Василев.

Снимали повече от година. На финала събрали над 200 часа суров материал, от който направили документален филм с продължителност 74 минути. Наложило се дори да пътуват с героя си чак до Шанхай в Китай, където Теодосий бил поканен да изнесе специална лекция по повод Деня на физиката, който в Китай се отбелязва на 8 март. То се знае, снимачният екип не пропуснал нито един от всевъзможните лагери и школи, които учителят по физика организира за своите ученици у нас.

“Никак не беше лесен за снимане, тъй като неговите действия са еднотипни от гледна точка на киното и трябваше да има натрупване на много ситуации във времето, за да се постигне визуално динамичен разказ”, признава режисьрът, който никога не е бил човек на точните науки и бил особено предпазлив, когато в присъствието на Тео ставало въпрос за физика. Но пък покрай учителя по физика открил, че хората имат болезнена нужда от вдъхновители и положителни личности.

Другото му откритие е, че всъщност формулата на Тео не е една и тя не е написана докрай. Той с всеки свой урок пише по един знак в някого, някъде, където това ще даде плодовете си в бъдещето. Това е сигурно, защото всички виждат как се реализират в живота неговите възпитаници.

Това не са само златните медали от олимпиадите. По-същественото е работата на “неговите хора” в десетки лаборатории и научни центрове по света. Сред най-любопитните от тях са братята казанлъчани Теньо и Димитър Попминчеви, които разработиха за първи път в света настолен рентгенов лазер, с който може да се наблюдават свръхбързи процеси в свръхмалки мащаби - движенията на ниво атоми и молекули в реално време. Нещо, което според оптимистите един ден може да донесе на България и Нобелова награда за наука.

А за Теодосий Теодосиев се знае и, че вече е създал и свой уникален за света метод за формиране на силов интелект.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.