Евростат: Българинът консумира по около 3,5 кг шоколад годишно

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7420367 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Българите консумират около 25 тона шоколад годишно, което прави по около 3,5 кг на човек у нас, показват данни на Евростат за производството и консумацията на шоколад в страните на ЕС през 2017 г.

Това прави дневна консумация на човек у нас около 20-50 грама, докато в ЕС се изчислява между 30 и 90 грама средно за европейците. Всеки европеец е консумирал средно по около 10 кг шоколад годишно, което е близо три пъти повече от средното ниво у нас, отчита Евростат, информира БТА.

Пазарът на шоколад у нас възлиза на около 350 млн. лева годишно, а всеки пети консуматор на сладкото изкушение се намира в столицата. Дамите у нас на възраст 20-40 години са сред най-страстните любители на шоколадовите изделия.

Броят на най-търсените марки шоколад у нас се ограничава до 5-6 вида, като те са насочени предимно към средния ценови клас и се произвеждат от 2 или 3 международни компании, специализирани в шоколадовия бизнес.

Според експерти сравнително слабото производство на шоколад у нас от малки частни фирми се ограничава както поради сравнително ниската консумация на този продукт у нас, така и поради дефицита на суровината какао, като този проблем засяга и производството на шоколад и в световен мащаб.

ГЕРМАНИЯ Е ЛИДЕР В ПРОИЗВОДСТВОТО НА ШОКОЛАД

През 2017 г. Европейският съюз е произвел около 4 милиона тона шоколад на стойност 18,3 милиарда евро.

Сред държавите-членки Германия произвежда най-много шоколад - 1,3 милиона тона, или 32 процента от общото производство на шоколад в общността, следвана от Италия /0,7 милиона тона или 18 процента/, Франция и Холандия /и двете по 0,4 милиона тона или 9 на сто от общото производство в ЕС/.

Следват: Великобритания - 0,3 млн. тона или 7 на сто от общото производство, Белгия - 0,3 млн. тона, или 6 на сто, Полша - 0,2 млн. тона, или 5 на сто, и Испания - 0,1 милиона тона или 4 на сто от общото производство на шоколад в ЕС.

Тези осем държави-членки на ЕС са произвели над 90 процента от общото производство на шоколад в общността през 2017 г., отчита статистиката. Данните не включват производството на шоколад, използван за промишлени цели, уточнява анализът.

Годишно всеки европеец е консумирал по около 10 кг шоколад, а оборотът от продажбите на сладкото изкушение варира между 18-20 млрд. евро, според Евростат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В "Левски" тръпнат в очакване на нова красавица на трибуните. "Сините" скоро ще посрещнат половинката на халфа Франко Мазурек. "България Днес" научи, че това е моделката Мария Белен Диб. Аржентинката е на 28 години. Двамата с новото попълнение на "Левски" се познават от години, като искрите между тях винаги са били налице.

Един от най-важните футболисти на "Левски" Хали Тиам ще е готов за дербито с ЦСКА-София на 1 септември. Това намекна треньорът Петър Хубчев след победата над "Витоша" с 4:0. Халфът на "сините" се контузи още в началото на злополучния мач с АЕК (Ларнака) 0:4. Първоначалните притеснения на "Герена" бяха,

Винсент Солари пристигна у нас   Алкохолният бос е в болницата към затвора, магистратите решават за свободата му Адвокатът на Мишел Платини пристигна у нас заради алкохолния бос Миню Стайков, научи "България Днес". Известният в Европа юрист Винсент Солари се включва в защитата на Стайков, обвинен за ръководене на организирана престъпна група за