Какво дири бездомно куче сред изгнанията на Йозеф Куделка?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7442113 www.24chasa.bg
Изложбата "Изгнания" бе открита на 7 май. СНИМКА: CENTRE POMPIDOU, MNAM-CCI/JOSEF KOUDELKA/MAGNUM PHOTOS

Фотографът легенда откри изложба в София

Хубавата снимка е тази, в която различните хора виждат различни неща.

Това твърди великият чешко-френски фотограф Йозеф Куделка. Благодарение на поканата на Френския институт в България той прекара цяла седмица в София, за да подреди и открие лично изложбата си “Изгнания” в Софийската градска галерия.

Експозицията обхваща 75 черно-бели изображения, правени през 70-те и началото на 80-те години на миналия век, които са част от колекцията на музея за модерно изкуство “Жорж Помпиду” в Париж. През 1987 г. фотографът получава френско гражданство и в знак на признателност подарява творбите си на музея. Сега за първи път те излизат извън Франция в своята цялост. Представени са един- единствен път в същия формат в музея на съвременното изкуство “Пале дьо Токио” в Париж.

Куделка не обича да обяснява снимките си. Но прецизно ги анализира сам за себе си, за да разбере в каква степен онова, което е постигнал, се доближава до онова, което е искал да постигне. Вечно търсещ, вечно в движение, той неведнъж е подчертавал, че изисква максималното от себе си и от другите.

За него изгнанието е лична съдба. След като снима нелегално истината за потъпкването на Пражката пролет от танковете на СССР и Варшавския договор, той е принуден да емигрира и повече не се връща в родината си до падането на комунизма. “Изгнанието е нещо, в което човек влага различен смисъл от гледна точка на собствения си житейски опит”, казва големият фотограф. И снимките му го доказват. В тях изгнанието присъства по много начини - то е самота, безнадеждност, отхвърленост, бездомност, липса на свобода, старост, лудост...

“Тук има едно куче. Погледнете го! Човек, който е гладен по някаква причина, би могъл да се идентифицира с него”, сочи творецът една от снимките си на бездомно животно.

Изгнанията на Йозеф Куделка са преди всичко състояния на духа. Някои са наложени от обстоятелствата, други - доброволни.

Колкото до личното му изгнание, то в никакъв случай не е самосъжалително. Напротив. “Да си изгнаник, означава да започнеш от нулата. Това е шанс, който ми беше даден”, разкрива творецът.

За него този шанс е възможността да се превърне в номад - да обикаля света с две ризи на гърба, чифт обувки, спален чувал и фотоапарати, без никъде да спира за повече от три месеца. Да се откаже да притежава каквото и да било, което би могло да го окове в материалния свят. Често се случва да нощува в офиса на агенция “Магнум”, чийто асоцииран член е, а когато е на път, спи където намери - най-често някъде на открито направо на земята. Част от изложбата сега са и серия от снимки в малък формат, които сам си е правил - как лежи в спалния чувал сред абсолютната пустош.

Независимостта на Куделка е пословична - той никога не снима за лъскави списания, не работи за заплата, не приема заповеди и поръчки, живее с екзистенц-минимума - като повечето от хората, към които насочва обектива си. Признава, че бягайки от комунизма в Чехословакия, на моменти на Запад се е чувствал по-малко свободен. Защото там обществото робува на печеленето на пари, на консумацията.

“Бях различен, когато избягах, и реших да остана различен”, казва чехът с френски паспорт.

Куделка е може би единственият фотограф в света, чиито снимки - тези от Прага през 1968 г. - са публикувани от най-големите западни издания, без никой да знае името му. Колкото и парадоксално да звучи, той придобива световна известност анонимно. Едва през 1984 г. става ясно кой е авторът на това уникално документално свидетелство. Днес обаче Куделка се съпротивлява на изкушението на медиите да го идентифицират само с този период от живота му, още повече че никога не се е смятал за фоторепортер. Неговите снимки имат универсални послания. Тяхната мрачна красота стига до сърцето и подсъзнанието на зрителя, който неусетно се оказва въвлечен в странния свят на автора.

Напоследък Йозеф Куделка снима по-малко хора и повече пейзажи, които хората са успели да разрушат. Той смята за шанс, че е успял да запечата неща, които вече не съществуват или скоро ще изчезнат. Тези частици на мимолетността и преходността той дебне като истински златотърсач. Понякога му е нужна цяла година, за да направи една-единствена снимка, която да го удовлетвори.

Благодарение на изложбата “Изгнания” българските зрители най-после също ще имат възможността да се докоснат до тази нестандартна личност с уникални по дълбочина творчески прозрения. Експозицията продължава до 9 юни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на "Царско село" Стойне Манолов оправдава пътуването със служебни ангажименти Полуфиналът в Шампионската лига между "Ливърпул" и "Барселона" свали забраната на подсъдимия за убийство футболист Борислав Балджийски да напуска страната! В края на април Върховният касационен съд отменя за месец забраната на играча да пътува в чужбина,

Големият Ути Бъчваров се пусна по лятному на пазар в центъра на София, видя "България Днес". Любимият тв водещ и кулинар се движеше с бърза крачка, съчетавайки спорт и изпълнение на ангажиментите си. За да не губи време с непредвидени контузии, Ути бе стегнал коляното си с наколенка, а спортното му облекло и маратонки му помагаха да хвърчи по

Легендарният италиански вратар Джанлуиджи Буфон ще стане баща за четвърти път, гърмят медиите на Апенините. Според най-горещия слух на Ботуша половинката на стража Илария д'Амико отново е бременна. Спортната журналистка и водеща от "Скай Италия" бе изловена от папараци по време на разходка в Милано. Тя бе облечена с модна рокля с висока талия.