Пресъздават "плаваща" картина на Майстора на Гребния канал в Пловдив

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7467605 www.24chasa.bg
Владимир Димитров-Майстора се е рисувал в различни състояния.

Върху поредния проект за мега-рисунка в градска среда работят вече близо година младите художници от школата "Новите майстори" в Кюстендил. Творците ще покажат "плаваща" картина от Майстора, която ще пресъздадат на Гребния канал в Пловдив, в рамките на инициативата Пловдив - Европейска столица на културата, съобщи БТА.

Школата вече стана популярна с мегапроектите си за градско изкуство като "Майстора на един декар", пресъздадена на централния площад в Кюстендил "Дъждовник", върху 300-те стъпала към парк "Хисарлъка" и "Гайтаните", "разпънати" по стените на река Банщица в града.

Новата инициатива ще се осъществи по проект, спечелен пред община Пловдив

Проектът е на Община Кюстендил, съвместно с кюстендилските сдружения "Дебют" и "Партньори", чрез школата "Новите майстори", разказа пред БТА ръководителят й Евгени Серафимов.

"Отново правим проект за голямо градско изкуство на открито, като този път излизаме извън рамките на Кюстендил. Ние отново ще представим града с нашата изобразителна школа, с творчеството на Майстора, но ще направим нещо различно, непоказвано досега", разказа Серафимов.

Картината, която ще бъде пресъздадена е "Момиче сред слънчогледи". Тя е измислена така, че експонирана сутринта, ще може да се види през целия ден, хващайки всички състояния на водата, където ще бъде разположена.

"Ще бъде интересно, защото такова нещо - "плаваща" картина не е правено. Слънчогледите ще се движат и ще може да се минава с лодка между тях. На обяд, сутрин, вечер всичко ще изглежда съвсем различно, както и вечерта, когато картината е осветена от лазери. "Това е хубавото на лендарта /от английски land art - земя/ - много зависи и от атмосферата и от светлината", разказват творците.

В това изкуство, произведенията на творците са неразделно свързани с природния ландшафт. То се случва в природна среда, предимно с природни материали и съществува в хармония с природата, посочи художникът.

Творбата на школата ще бъде с размери от 10 на 15 метра

Най-големия фрагмент от новата творба на школата ще бъде с размери от 10 на 15 метра и ще пресъздаде девойката от известната картина на Майстора, а около нея ще плуват около 30-40 слънчогледи.

"Ще имаме видео и снимки с дрон, а водата ще заменя онези цветове и нюанси, които присъстват и в картината като фон. Майстора винаги е казвал, че природата е вдъхновението, а ние ще направим така , че природата да влезе в картината на Майстора", разказа Серафимов.

Чисто технически, школата работи в огромно хале в завод в Кюстендил, където върху специални материи около 20 творци от школата рисуват, а след това дублират изображението с транспортно фолио с балончета, така че картината да може да стои върху водата и да плува. Със специални системи тя ще бъде укрепена, за да стои на едно място, без да отплува. Младите художници рисуват с акрилни бои, които са водонеразтворими.

"Плаващата" картина ще бъде експонирана на Гребната база в Пловдив на 15 юни

Откриването е около един час, когато постепенно ще бъде вкарана темата за Майстора. Това ще стане чрез специални етюди, разработени по картини на Владимир Димитров, които ще изпълнят момичетата от танцова формация "Дебют" в Кюстендил. По време на представянето други картини ще бъдат проектирани върху момичетата, видеостени, водна стена и върху екрани, които ще се преобразуват в кукли, които също ще се превръщат в картини, разказа Евгени Серафимов. За откриването кюстендилският музикант и композитор Павел Чавдаров пише специална музика.

Работата по проекта е започнала през юни миналата година, разказа Серафимов. "Макар, че се вижда за един ден, е нужна сериозна работа. Хубавото е, че тя ще бъде показана и в Кюстендил", допълни той.

Според него, най-много живот ще има видеоклипа, който ще бъде създаден, защото той наистина може да обиколи цял свят. "Моето мнение е, че за да е хубаво нещо, то трябва да е кратко - да не се случва като сапунен сериал, да не става досадно. То така или иначе ще изчезне", казва художникът.

Най-положителното, според него е това, че децата от школата са изключително въодушевени, защото виждат че всичко може да се случи не само във фантазиите им. "Мисля, че по тази начин излиза и хубаво послание от Кюстендил", казва Евгени Серафимов. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.