Зонта клуб навършва век, празнуват над 30 000 жени по света

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7472551 www.24chasa.bg
Зонта клубът, от който е част Мария Стефанова (в средата), на 23 май отбеляза 5-ата годишнина от побратимяването си с италиански Зонта, клуб, в операта. СНИМКА: ОФИЦИАЛЕН ФЕЙСБУК ПРОФИЛ НА ЗОНТА КЛУБ “СВЕТА СОФИЯ”

Един век, толкова отбелязва международната неправителствена организация “Зонта” тази година. Началото ѝ дават няколко американки през 1919 г., когато се обединяват в Чикаго, за да протестират, но не за себе си, а в защита правата на индианките. Така малко след това се ражда и името на организацията. То идва от символи на племето сиукси, които наподобяват думата “Зонта”. Те имат специално значение - общо носене, споделена отговорност, слънчеви лъчи, защита и подкрепа. Едва ли тогава шепата американки са подозирали, че създават организация, която 100 години по-късно ще се разпространи в 63 държави по целия свят и ще обедини над 30 000 жени.

България не прави изключение. Първият клуб на организацията е създаден през 1995 г. в София. Една от малкото тогава зонтианки и първи негов президент е журналистката Мария Стефанова.

Българките са

изключително

активни, когато става

въпрос да се

подкрепят една друга

Неслучайно в страната ни вече има 8 клуба. За сравнение в 4 пъти по-голямата Румъния има 3, а в Северна Македония е само един. Страната ни държи първенството по брой клубове не само в Източна, но и в Централна Европа.

“Българките сме шампиони в разчупването на традициите на “Зонта Интернешънъл”, казва Стефанова. Един от примерите е името на втория клуб в София. Автоматично “Зонта Интернешънъл” го кръщава “София 2”. Жените в него не се примиряват с това име и заедно със Стефанова, която е тогавашен президент, пишат писмо до централата в Чикаго, с което искат да се преименува на “Света София”. Така си извоюват ново име, нещо, което не е било правено досега.

Организацията е регистрирана в Чикаго, щата Илинойс, затова всички нейни клубове трябва да се съобразяват с американското законодателство. “То обаче се адаптира по цял свят и всеки клуб има собствен устав, който е на базата на този в “Зонта Интернешънъл”, пояснява Стефанова.

Мащабната организация се нуждае от много стриктно ръководство. Затова нейните президентки се избират 2 години преди да встъпят в длъжност. През 2018 г. “Зонта” има конгрес в Япония. На него в длъжност встъпва сегашната президентка, която е от Германия. Паралелно с това се избира и president-elect (човек, който е избран за президент на организация или страна, но още не е встъпил в длъжност - б.р.). Целта е този човек да бъде около президентката и да се учи от нея. Така се запазва последователната политика на управление, както и ротационният принцип. 

Стефанова е първата българка, която е избрана за международен директор в “Зонта Интернешънъл” през 2012 г. Когато за първи път отишла на заседание на борда, малко се стъписала. “Изведнъж около теб слушаш поне 5 акцента на английския. Трябва време ухото да се адаптира”, спомня си журналистката.

Всяка жена може

да стане зонтианка

Клубовете нямат писани критерии, на които трябва да отговаряте. Има формуляр, който се попълва онлайн на сайта на организацията. Той се изпраща до “Зонта Интернешънъл”. Виждайки къде живеете, оттам го пренасочват до най-близките ви клубове. Тогава задължително ще ви поканят на среща. Разговаряте с представител на “Зонта”. И тъй като там няма фиктивни зонтианки, известно време помагате в проектите на организацията. Това в България отнема около 1-2 месеца, но в Германия може да трае 1-2 години. Накрая членовете на клуба се събират и гласуват дали сте готова да станете част от него. “Нямаме кой знае какви изисквания, като да сте космонавт например”, шегува се Стефанова.

Международната организация помага чрез няколко стипендии, които дава на всеки 2 години. Една от тях е “Амелия Еърхарт” - за жени, избрали да се развиват в космическите науки. За големия победител наградата е 10 хил. долара, но всеки дистрикт (дистриктът се състои от няколко ареала, а ареалите - от клубовете в няколко съседни страни. България е в Ареал 05 на Дистрикт 30 заедно с Румъния и Северна Македония - б.р.) може да има свой победител, когото да подкрепи. Това е така, защото има много кандидатки.

Другата стипендия е учредена от покойната зонтианка Джейнем Клаустън. Преди около 60 г. тя забелязва, че има много жени, които се развиват в бизнес сферата. Решава, че иска да им помогне. Затова

завещава голяма

част от

наследството си

на “Зонта Интернешанъл”. Третата стипендия се дава на млади жени в публичните отношения.

В чест на 100-годишнината е създадена нова стипендия, която помага на жените в технологиите. “В последните години станахме свидетели на страшен бум и за пръв път имаме кандидати за нея”, казва Стефанова.

На всеки 2 години “Зонта Интернешанъл” си поставя нови цели. В момента те са свързани с един сериозен проблем - детските бракове. “Разбира се, организацията не може да изпълнява сама тези проекти. Затова имаме дългосрочен договор с една от агенциите на ООН. Освен това имаме генерален консултативен статут в организацията”, казва Стефанова. Това не е малко постижение, защото само 138 от общо 5227-те неправителствени организации в ООН имат такъв. Това означава, че имат право да гласуват. “Зонта” работи и с УНИЦЕФ и УНИФЕН.

Друг проект на организацията е свързан с

ненасилието над

жени и деца

“Това е оранжева акция”, казва Стефанова. Хората обличат дрехи с този цвят или оцветяват с него сгради, за да протестират срещу насилието. Всяка година за 16 дни клубовете сами организират различни събития. През 2018 г. клубът на Стефанова осветява в оранжево НДК и Софийската опера. Освен това наемат стария трамвай, който брандират в оранжево. “Тази година сложихме на нашите брошури горещия телефон, на който хората могат да звънят, защото голяма част от тях практически не знаят какво да направят. Ако чуя, че съседът ми бие съседката, на кого да се обадя”, казва Стефанова.

Тя е в международната комисия за честване на 100-годишнината на “Зонта”. Отговаря за събитията в Европа и Африка. “На два континента е много сложно”, казва Стефанова. България, Северна Македония и Румъния, тъй като попадат в един Ареал, имат обща програма. Тя вече започна с международната конференция “Жените на Балканите в следващите 100”.

През октомври стартира автопоход, който тръгва от Скопие и ще мине през всички градове в България, където има Зонта клуб. Накрая ще завърши в Румъния. Освен това има и пътуваща изложба, която проследява работата на всички клубове в страната. В София тя ще бъде показана в края на октомври. На 8-и същия месец зонтианките ще отпразнуват 100-годишнината в аулата на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Отделно всеки клуб организира свои събития, с които да отбележи юбилея.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нито студ, нито минусови температури могат да изплашат артистът Александър Кадиев. Вечно усмихнат и зареден с настроение и шеги, водещият на "Преди обед" излезе да изпуши цигара пред сградата на БТВ. Добре екипиран и отнесен в разговор с колега, Сашо дръпна фаса и с бърза крачка се отправи обратно в пределите на телевизията

Боряна Миткова се похвали с нови, двойно по-големи гърди Еротичен модел с огромен бюст влиза в хитовия сериал "Откраднат живот". Това е Мис Силикон 2016 Боряна Миткова. Сексапилната брюнетка за първи път се снима във филмова лента. Боряна ще играе бившата любовница на богат мъж. Появата й ще бъде във втори епизод на новия сезон

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата