Американец романизира съдбата на Никола Петков

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7474415 www.24chasa.bg

Томас Макгонигъл се вдъхновява от историята на земеделския лидер

“Предсмъртните видения на Никола Петков” (ИК “Сиела”) през погледа на Томас Макгонигъл е книга на американски писател, която описва последните мигове от живота на наш земеделски деец. Никола Петков, лидерът на БЗНС, който се противопоставя на комунистическото завладяване на България, е обесен през 1947 г. след демонстрационен процес в София. “Предсмъртните видения на Никола Петков” е първата книга на американски автор, чието действие ее изцяло ситуирано в България. В нея писателят Томас Макгонигъл пресъздава последните мигове от живота на прочутия български политик.

Петков припомня живот на привилегии, прекъснат от пророчески актове на насилие. Баща му, построил затвора, в който по-късно самият Петков ще намери смъртта си, е убит на улицата през 1907 г. Харизматичният му брат, също земеделски лидер, става жертва на подобна съдба години по-късно в ръцете на политически врагове. Завръщайки се от чужбина, Петков поема делата им, но животът му отсъжда друг път - да бъде един от поддръжниците на примирието между страната си и САЩ по време на Втората световна война.

В поток на мисълта, в който се сливат преживяванията на самия земеделски деец, цитати от документи от епохата, исторически факти, размисли на писателя и реплики на исторически фигури, познавали Петков, Макгонигъл създава една брутална картина на мига, в който Петков губи живота си, а България потъва все по-страшно в бездната на тоталитаризма.

По случай българското издание на “Предсмъртните видения на Никола Петков” авторът е официален гост на международния литературен фестивал “Варна Лит” 2019 г., където ще се включи на 30 май от 19 ч в градската художествена галерия “Борис Георгиев”. На 6 юни от 18, 30 ч в книжарница “Гринуич” книгата ще бъде представена в София.

Още предложения

Дмитрий Глуховски пристига в България

Световноизвестният руски фантаст Дмитрий Глуховски, създателят на хитовата трилогия “Метро”, на романите “Бъдеще”, “Текст”, “Здрач” и на сборника “Разкази за родината”, пристига в България в края на май. Aвторът ще гостува у нас по покана на Storytel България и международния литературен фестивал “Варна Лит”. (Организатор е ИК “Сиела”). Глуховски ще представи лично своя Storytel Original сериал със специално събитие и среща с феновете в София на 27 май.

От 29 до 30 май се включва в литературния форум “Варна Лит”, който обединява световни и български имена с ярка следа в областта на литературата, журналистиката, образованието, театъра, киното, музиката и изобразителното изкуство.

Събитието в София е днес (27 май) от 18 ч в подземията на НДК (пл. “България” 1, вход откъм бул. “България”, малкото НДК, под Planet Club).

Варненската публика ще може да се срещне с него на 30 май от 19 ч в рамките на литературния панел “Истории vs. Литература” с участието на Томас Макгонигъл (“Предсмъртните видения на Никола Петков”), Захари Карабашлиев и доц. Пламен Дойнов.

България е първата държава, в която писателят гостува след световна премиера на “Граничен пост”. Творбата е създадена специално за аудиоформат под формата на сериал и продуцирана от платформата Storytel.

С “Граничен пост” авторът на “Meтро 2033” се завръща в своята уникална постапокалиптична атмосфера, в една поддържаща напрежението до последно история за греха и изкуплението, за отговорността и безразсъдството и за предаването на дълговете и престъпленията ни през поколенията - разказ, изключително актуален във времена, когато словото на омразата е навсякъде около нас и светът често забравя грешките на своето минало.

У нас аудиосериалът “Граничен пост” ще бъде достъпен за слушане на български веднага след световната си премиера в платформата на Storytel.

Ново издание на “Аз, Клавдий”

Класика се завръща! Безсмъртната творба на Робърт Грейвс “Аз, Клавдий” се появява отново на български език (ИК “Сиела”) в луксозно издание. Клавдий е презрян и отхвърлен като идиот дори от членовете на семейството си. Ролята му в имперските дела е ограничена. Противно на всички очаквания, той се издига от сенките до най-жадуваната позиция в целия Античен свят - тази на римски император.

Това е оригинален прочит на събитията и личностите и нестандартен подход на автора Грейвс към тях.

Вижте класацията на издателството

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

И на 75 години Цветана Манева има енергията сама да си пазарува, видя "България Днес". Облечена в дебело и дълго зимно яке, бележитата ни актриса с уверена стъпка носеше пазарската чанта, която беше понапълнила с продукти.

Без никакво наперено държание, свенлива, земна и напълно нормална се оказа красивата манекенка Маги Вълчанова, която изненадващо бе заловена от топпапараците на "България днес" да обядва в стола на Националната спортна академия. Носителката на титлите "Мис Вселена България" и "Мис Свят България" 2000 учи в Спортната академия

Опита да направи образованието ни игра и забавление, става най-младият професор Иво АНГЕЛОВ На 87-годишна възраст в неделя издъхна бележитият ни математик, политик и дипломат Благовест Сендов. За мнозина той беше познат като председател на Народното събрание в смутните времена от 1995 до 1997 г., но най-големите му успехи идват в научната сфера