Кметът Йорданка Фандъкова купи детски книжки от Базара на книгата в НДК

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7475753 www.24chasa.bg
Кметът на София Йорданка Фандъкова се зарадва, че тази година базатът е посветен на детската книга СНИМКА: Снимки: Румяна Тонева

Издателство "Труд" предлага на щанд 203 над 500 заглавия

"Пак сме в голямата книжарница в НДК. Столична община с радост подкрепя Базара на книгата в НДК. А той всяка година става по-голям и пъстър. Тази година участват 160 издателства и представят над 10 000 заглавия. Чудесно е, че минава под мотото "Четем заедно", а и тук виждам много деца", каза при откриването на книжния базар кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя с удоволствие изслуша изпълненията на Детска вокално-театрална фондация "Таласъмче" и придружена от зам.-кмета по културата и образованието доц. д-р Тодор Чобанов разгледа изложбата с илюстрации на Любен Зидаров.

"Илюстрираната книга води въображението. Радвам се, че направих духовна връзка между няколко поколение", каза Зидаров, който в момента е може би най-възрастният действат илюстратор на света. Нарисувал е над 200 книги с най-обичаните приказки и приключения. Малките посетители имаха възможност да порисуват с пастели на тема "Да оцветим детските мечти".

Акцентът на базара е върху детската книга и заедно с него се откри и Международния литературен фестивал за деца и младежи. Кметът Фандъкова и заместникът й Чобанов дълго се задържаха пред щанда на едно издателство и купиха чудесни издания с приказни герои за най-малките, които са произведени така, че могат да се мокрят, мият и четат дори в банята. "Много харесвал тези книжки и редовно купувам от тях", сподели Фандъкова. Чобанов не скри, че отправил "гладен" поглед към издателството на БАН, където забелязал книги, интересуващи го като историк.

Макар да беше минал едва час от откриването на базара (че дори и преди него), на щанд 203 на КК "Труд" на етаж 2 бяха направени няколко сериозни покупки. Търсехе се мемоарите на Чърчил, енциклопедия "София", новелата на Боян Биолчев "Преселението", чиято премиера предстои на 29 май от 18 ч в Мраморното фоайе.

На щанда дойде и писателят Димитър Шумналиев, който сложи автографи на сборника си с разкази "Любов и черен пипер". Приключенията на страхливия вълк Гошо на чичо Ники - насител на наградата най-добър детски писател за 2018 г., също се радваха на любопитство. Посетителите могат да избират от над 500 заглавия и то с 20% отстъпка. Интерес имаше към количките, които съдържат книги с цени от 2 до 5 лева.

За кратко време на щанда на ИК "Сиела" почти се изчерпаха мемоарите на бившия министър-председател Иван Костов (1997-2001) „Свидетелства за прехода 1989-1999“. Много се търсеше и книгата "Геномът".

Веднага след като официалната част приключи, Мраморното фоайе се изпълни с деца. Художнички илюстраторки разказаха как са работили картинките в книгите на Валери Петров. "Чели ли сте нещо от Валери Петров", попита водещата на срещата. Сред нестройните отговори преобладаваше "да". Тогава тя покани не друг, а правнучката Катерина на маестрото на словото да прочете откъс от любимата си книга "Пук!" Наложи се обаче да обясни на децата що е то телефонна кабина, в която се развива част от действието в книжката.

Писателят Димитър Шумналиев постави автографи на книгата си с разкази
Писателят Димитър Шумналиев постави автографи на книгата си с разкази "Любов и черен пипер".

Базарът ще работи до неделя (2 юни) от 10 до 20 ч.  Само в неделя ще затвори в 18 ч.

Входът е свободен. Очакват се над 40 000 посетители