"Преселението" - книгата на Боян Биолчев с четири премиери!

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7478792 www.24chasa.bg
Премиерата тази вечер в Мраморната зала на НДК в рамките на базара на книгата

Огромен интерес към новелата, издадена от "Труд",  имаше на базара на книгата в НДК

В Мраморното фоайе на НДК в рамките на Пролетния базар на книгата при нестихващ интерес беше четвъртата премиера на новелата на проф. Боян Биолчев "Преселението" (КК "Труд" в сряда (29.5.). Тя претърпява вече поредното си преиздание.

“Това е моята семейна история. Моите родители също са преселници”, разказа на проф. Боян Биолчев  на читателка, дошла специално в НДК, за да вземе автограф на книгата “Преселението”.

“Преселението” е повлияна от личната съдба на рода на Боян Биолчев. Книгата разказва за бягството на българско семейство по време на втората Балканска война.

“Таил съм тази история 30 години”, каза Биолчев и уточни, че не е имал колебание дали да я опише, но е отлагал написването и. Сега се радва, че не го е направил по-рано и по-бързо. 

“Започвал съм и съм го хвърлял, все ми изглеждаше, че не е с достатъчно перспектива към 1913 г., и имаше риск да поема в някакво описание на жестокости. Като по-млад писател може би щях да се подлъжа. В тази книга няма никаква омраза, има по-скоро тъга, която е понятна за целия свят”, разказа Биолчев пред читателите си. Тази история почива на интервюта, които авторът е събирал преди години.

“Някъде към десетина човека бяха - възрастни хора, които през 1913 г. са били на 6-7 г. и с цялото си семейство са бягали. И техните спомени бяха и жива плът за книгата, и същевременно подхранващи усещането за дълг заради този разказ”, разказа Биолчев.

“Моите родители са били на тази възраст, когато са се преселвали”, каза с усмивка жена, която държеше книгата в ръцете си. Тя помоли професора да я надпише за внучките и, “за да знаят семейната си история”. “Едната вече работи на висок пост в чужбина, а другата още учи тук”, уточни тя.

“Аз съм на кадем на младите хора, предайте им поздрави”, каза с усмивка Биолчев.

Читатели го попитаха и дали основният му мотив да напише историята е бил да съхрани между две корици семейната си история.

“На първо място искам да покажа безсмислието на войната, безпомощността на жестокостта и великото усещане за грижа към ближния, благодарение на което много хора са успели да оцелеят. А това са вечни проблеми”, каза той.

Междувременно донесените бройки няколкократно се изчерпваха на щанд 203 на КК "Труд", ет. 2 в НДК, където се предлагат над 500 заглавия. "Ще зареждаме", обещават издателите. Предлагат 20% отстъпка на посетителите на базара.

Там може да намерите както сериозни исторически мемоари, така и романтични четива, както енциклопедии и подобвото на енциклопедия издание за художника Цанко Лавренов, така и цялата серия "Златна детска класика" плюс "новата класика" - римуваните приключения на страхливия вълк Гошо от Чичо Ники, обявен за най-добрия детски писател за 2018 г.

Щанд 203 ви очаква и с изгодни предложения от книги от 2 до 5 лв., които обаче не са изгубили стойността си.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха

От началото на извънредното положение до днес 61 644 са лица, които са подали заявление като търсещи работа – безработни лица, хора, освободени от работа и завърнали се от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи, съобщи социалният министър Деница Сачева по време на брифинг в Министерския съвет