"Преселението" - книгата на Боян Биолчев с четири премиери!

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7478792 www.24chasa.bg
Премиерата тази вечер в Мраморната зала на НДК в рамките на базара на книгата

Огромен интерес към новелата, издадена от "Труд",  имаше на базара на книгата в НДК

В Мраморното фоайе на НДК в рамките на Пролетния базар на книгата при нестихващ интерес беше четвъртата премиера на новелата на проф. Боян Биолчев "Преселението" (КК "Труд" в сряда (29.5.). Тя претърпява вече поредното си преиздание.

“Това е моята семейна история. Моите родители също са преселници”, разказа на проф. Боян Биолчев  на читателка, дошла специално в НДК, за да вземе автограф на книгата “Преселението”.

“Преселението” е повлияна от личната съдба на рода на Боян Биолчев. Книгата разказва за бягството на българско семейство по време на втората Балканска война.

“Таил съм тази история 30 години”, каза Биолчев и уточни, че не е имал колебание дали да я опише, но е отлагал написването и. Сега се радва, че не го е направил по-рано и по-бързо. 

“Започвал съм и съм го хвърлял, все ми изглеждаше, че не е с достатъчно перспектива към 1913 г., и имаше риск да поема в някакво описание на жестокости. Като по-млад писател може би щях да се подлъжа. В тази книга няма никаква омраза, има по-скоро тъга, която е понятна за целия свят”, разказа Биолчев пред читателите си. Тази история почива на интервюта, които авторът е събирал преди години.

“Някъде към десетина човека бяха - възрастни хора, които през 1913 г. са били на 6-7 г. и с цялото си семейство са бягали. И техните спомени бяха и жива плът за книгата, и същевременно подхранващи усещането за дълг заради този разказ”, разказа Биолчев.

“Моите родители са били на тази възраст, когато са се преселвали”, каза с усмивка жена, която държеше книгата в ръцете си. Тя помоли професора да я надпише за внучките и, “за да знаят семейната си история”. “Едната вече работи на висок пост в чужбина, а другата още учи тук”, уточни тя.

“Аз съм на кадем на младите хора, предайте им поздрави”, каза с усмивка Биолчев.

Читатели го попитаха и дали основният му мотив да напише историята е бил да съхрани между две корици семейната си история.

“На първо място искам да покажа безсмислието на войната, безпомощността на жестокостта и великото усещане за грижа към ближния, благодарение на което много хора са успели да оцелеят. А това са вечни проблеми”, каза той.

Междувременно донесените бройки няколкократно се изчерпваха на щанд 203 на КК "Труд", ет. 2 в НДК, където се предлагат над 500 заглавия. "Ще зареждаме", обещават издателите. Предлагат 20% отстъпка на посетителите на базара.

Там може да намерите както сериозни исторически мемоари, така и романтични четива, както енциклопедии и подобвото на енциклопедия издание за художника Цанко Лавренов, така и цялата серия "Златна детска класика" плюс "новата класика" - римуваните приключения на страхливия вълк Гошо от Чичо Ники, обявен за най-добрия детски писател за 2018 г.

Щанд 203 ви очаква и с изгодни предложения от книги от 2 до 5 лв., които обаче не са изгубили стойността си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца