Синът на Мишо Константинов щурмува Сорбоната с математика

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7482866 www.24chasa.bg
Бъдещият математик Симеон Константинов

“Много си харесвам държавата. И много бих се радвал да работя за нея, след като завърша!”, казва 18-годишният Симеон

Семейна снимка за спомен от абитуриентския бал на Симеон - от ляво на дясно  по-големият му брат Константин, който следва химия,  внучката на професора Михаела,  самият Мишо Константинов, Симеон , съпрягата на брат му михаил и майка му СветославаКонстантин
Семейна снимка за спомен от абитуриентския бал на Симеон - от ляво на дясно по-големият му брат Константин, който следва химия, внучката на професора Михаела, самият Мишо Константинов, Симеон , съпрягата на брат му михаил и майка му СветославаКонстантин

Сбъдва се една скрита надежда на на най-известния математик в държавата Михаил Константинов - някой да наследи професията му. И ето, най-малкият му син Симеон избра да учи математика в Сорбоната.

Симеон с приятелката от детството си Катерина Джоуид, с която заедно завършиха 9-а ФЕГ
Симеон с приятелката от детството си Катерина Джоуид, с която заедно завършиха 9-а ФЕГ

Абитуриентът, който завърши с пълно отличие столичната 9-а френска гимназия, направи избора си сам.

Абитуриентът с майка си Светослава
Абитуриентът с майка си Светослава

“Не съм притискал

Симеон с баща си проф. Михаил Константинов
Симеон с баща си проф. Михаил Константинов

Симеон,

нито съм се опитвал да влияя на избора му. Изпрати свои разработки, държа изпити и го приеха! Това беше”, обясни щастливият баща по телефона във вихъра на евровота.

И преди е признавал пред мен, че съветва синовете си: “Правете това, което ви е интересно и което бихте работили, без да получавате пари.” И вероятно е наклонил везните към избора на Симеон индиректно. Впрочем преди време средният му син, Константин, ми беше споделил: “Татко не ни пришпорва, а ни влияе с авторитет!”.

Мишо Константинов е либерал и не натрапва насила професията си, в която той е сред най-добрите. Свободният избор на най-големия му син Михаил си е казал думата и младият мъж се радва на успешна кариера в киното и рекламата. Средният му син, Константин, следва с отличие химия. А внучката му Михаела, която е още ученичка, мечтае да стане моден дизайнер.

Професорът е

потомствен

математик,

нормално е да мечтае за приемственост: баща му е бил машинен инженер, професор, дядо му по майчина линия бил също инженер, но и отличен математик, майка му е от първия випуск завършили у нас архитекти, а баба му е учителка по математика, една от малкото жени математички у нас тогава. Другият му дядо, известен софийски адвокат, е починал преди войната.

Навремето професорът следвал инженерство в МЕИ, но не се дипломирал. “Поради глупост”, както е обяснявал неведнъж. После взел 5 години за една и така завършил математика в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”.

Онзи ден

цялото семейство

изпратиха

18-годишния младеж

на абитуриентския

му бал. До него неотлъчно беше най-близката му приятелка Катерина Джоуид, с която завършиха гимназията и са заедно от деца.

“Избрах да уча приложни математика и информатика с науки, към които винаги съм проявявал интерес - история, икономика, география”, обясни ми Симеон в приятно столично кафене, където с него и майка му Светослава си направихме среща.

Помня, че преди две години изборът на Симеон клонеше към инженерство, но май професорът е заинтригувал момчето си, което винаги присъства на ежегодните конференции по изборни системи, които баща му организира. Впрочем изборната проблематика не е чужда нито на Симеон, нито на братята му Михаил и Константин.

Симеон не крие, че в България не е намерил специалност, която да му допадне. Приет е да следва чиста математика в СУ, но кариерата на научен работник и преподавател му е чужда. Кандидатствал е и във френския факултет на Техническия университет и е приет да учи електроинженерство и машиностроене, но не е сигурен доколко са перспективни. Убеден е, че френската гимназия му е дала прекрасна подготовка и си струва да не я губи за нещо, което не му е по сърце.

“В Сорбоната записах

“Управление

на предприятия",

а в кръга на онова, което се учи в тази специалност са демография, статистика, социология, които са ми интересни”, сподели 18-годишният абитуриент. Повече от успешно е издържал и приемния си езиков изпит на перфектен френски. Говори добре и английски.

Добре е да се знае как се влиза в Сорбоната. Моля Симеон да обясни. Приели го, след като сам написал мотивационно писмо защо иска да учи точно тези специалности. В него е трябвало да обясни как точно ще допринесе за просперитета си в университета, а и за самия университет. И още - как вижда своето собствено бъдеще, след като завърши.

Радва се, че няма да бъде сам в Париж - негов съученик също е приет да учи в Сорбоната, но икономика, и вероятно ще заминат заедно.

Задавам му най-честия въпрос: “Ще се върнеш ли в България?”. Виждам в очите му надежда да го стори - ако има добри шансове да си намери работа след такова елитно обучение в чуждата страна. Симеон не спира да чертае перспективи за магистратура във Франция или в Англия. Споделя, че и майка му, и баща му са направили от него и братята му родолюбци и патриоти.

С тях е изкачил

всички български

планински върхове “Много си харесвам държавата. И много бих се радвал да работя за нея!”, искрен е той. Силно вярва, че след пет години, докато завърши, ситуацията в България ще се промени и у нас ще навлязат много нови фирми, сред които ще открие работното си място. ” Сигурен съм, че тук няма да става по-лошо, а все по-добро!”, надява се Константинов-младши.

Завивам към една по-деликатна тема - любовта, защото Симеон с крехките си 18 години е точно в епицентъра на тази възраст. Той обаче ми отговаря “Когато я намеря, тогава ще говорим за нея”. Не схваща любовта като чувство за притежание, а обратното - че тя трябва да дава свобода. И да бъде придружавана от много компромиси, за да могат двама влюбени и обичащи се да продължават напред.

Осъзнава, че текат последните му седмици в България. Признателен е на всичките си учители. “Искам специално да благодаря на г-жа Елана Боянова и на г-жа Петранка Димитрова, които бяха неотлъчно до мен през 5-те години в гимназията и ме подкрепяха. Убеден съм, че 9-а френска езикова гимназия ще остави голяма следа в живота ми”, споделя бъдещият математик. Наясно е, че ще тъгува за семейството, роднините, приятелите, учителите и съучениците, които го доведоха до тук. Майка му го окуражава:“Е, нали ще си идваш!”.

Важното е, че Константинов-младши е готов да се бори за бъдещето си, но още по-важно е, че има ясен план за това.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софиянец стигна до крайност като постави камери за видеонаблюдение на балкона си в желанието си да опази ценната зимнина от посегателствата на недоброжелатели. Снимка:

В пласьор на комунистически календари за идващата 2020 г. се е превърнал подземният бос Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". Календарът, който Демби предлага, е дело на Българската комунистическа партия, която заедно с още няколко подобни организации се бори за честта да бъде единствен представител на автентичната лява идея у

Скоро няма да има нужда от тях на терена, всичко ще се решава пред екрана Системата за видеоасистент арбитри (ВАР) е вредна за футбола! Такова мнение изрази един от най-успешните български съдии Атанас Узунов. В последните дни се води дискусия на най-високо държавно ниво дали системата трябва да бъде въведена в българския футбол.