Четири поколения от рода на Хосе Санча с обща изложба

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7489397 www.24chasa.bg
Картината на Алисия Санча-Нахтигал (1950) “Любимата рокля”, включена в изложбата в Двореца СНИМКА: НГ

Изложбата “От Малага до Виена, минавайки през София” включва творби на представители на фамилията Санча от XIX век до днес. За малко повече от век от нея са излезли близо двадесет художници. От тях четирима са свързани чрез своята житейска съдба и изкуство с България: Франсиско Санча, Хосе Санча, Алисия Санча-Нахтигал и Бенямин Нахтигал. В нея са включени близо сто творби на четиримата автори. Открива се днес.

Независимо че някои от членовете на фамилията Санча никога не са се срещали лично, в изложените в Национална галерия/Двореца творби може да се проследи приемствеността в тяхното творчество, да се види, че обичта към изобразяваното се е предавала от поколение на поколение.

Франсиско Санча (1874-1936) е бил приятел на Пабло Пикасо, работил е с Лорка като сценограф.

У нас най-известен е синът му Хосе, който се жени за Анелия - дъщеря на българския писател Людмил Стоянов.

Престоят му в България през 1950-те е свързан с изработването на проекти за плакати и с илюстрирането на книги за деца. Хосе Санча е сред основателите на Сатиричния театър и е автор на неговото лого - „Кукерчето с камшика“. Работи и за Народния театър. В декорите си той вкарва елементи на условност и сценична семплост, резултат от детските му възприятия, повлияни от декоративността на Пикасо.

Хосе Санча е свързан и с първите стъпки на българското кино. Работи с едни от най-изявените му творци като Боян Дановски, Захари Жандов, Валери Петров и Анжел Вагенщайн. Филмът „Звезди“ (1959) - копродукция на България и Германската демократична република, по сценарий на Анжел Вагенщайн, с режисьор Конрад Волф и художник Хосе Санча е отличен на кинофестивала в Кан през 1959. По време на снимките на този филм и след това живее със семейството си в Източен Берлин, с надежда да получи паспорт от испанското посолство в Западен Берлин и да се върне в родината. Това успява да направи едва през 1963. В Испания живее и твори до кончината си през 1994. Последната му самостоятелна изложба там е през 1995.

Познаваме го като автор на кукерчето - знака на Сатиричния театър.

Дъщеря му Алисия е родена в София, работи във Виена.

Там твори и внукът - 30-годишният Бенямин Нахтигал, който е изявен керамик с уникален собствен стил.